Прегледи: 749 - Коментари: 1
БЪЛГАРСКО трябва да отглежда собствено ГМО

БЪЛГАРСКО трябва да отглежда собствено ГМО

ИЗВЕСТНИ са споровете "За/Против" Генно-модифицираните продукти.
Снимка: РодинаБг.ком

Ние от РодинаБг.ком от 10 г вече поддържаме становището, че всяко високотехнологично постижение е полезно за човечеството. Това се отнася в еднаква степен както за космонавтиката, авиостроенето, така и за селско-стопанската продукция.

Отваряме скоба, че ГМО храните или хранителните субпродукти са все още спорни за здравето на човека, въпреки че повечето генетици не виждат никаква опасност. На този тип ГМО производство ще се спрем по-долу, но какво пречи на нашите селско-стопански производители да отглеждат памук, тютюн, коноп, маслодайна роза, лавандула, соя и слънчоглед като основа за бои и безири? Тези продукти по никакъв начин не вредят на човешкия организъм, а ефективността е несъмнена.

Един ГМО сорт е доказано с около 30 % по-висок добив, отглежда се по-бързо и носи около 40 % печалба за производителя. Освен повече пари ще се спести труд, горива, а освободените почви могат да се засяват с друга реколта според сезона. Като цяло, това би дало около 1 до 1,5 млрд Евро за националния бюджет.

Що се отнася до зърнопроизводството, зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството в световен мащаб не се наблюдава никакъв ръст на заболявания на хора след употреба, дори и системна на ГМО продукти. Във ФАЩ ГМО-царевица се отглежда от 1972 г и вече 45 г няма повишаване на болести като тумори, алергии, сърдечно-съдови или от всякакво друго естество. Защото какво всъщност е така наричаното "зловещо" генетично инженерство по отношение на хранителните продукти? То е нещо много просто – заменят се местата на аминокиселините. В природата са известни 20 аминокиселини, а човекът употребява предимно 12. Аминокиселините са основната градивна част от белтъчините, а в човешкия организъм след употребата на ГМО продукти няма никакви "грешки" и промени в структурата на белтъчините.

Тук ще изкажа и анти-ФАЩ позицията на нашата редакция. От къде на къде половин дузина американски и една канадска фирма да имат монопол над новите високотехнологични ГМО продукти – семена, съответните торове и химикали? Никакъв проблем не беше преди демокрацията научните институти в Стара Загора, Института по царевицата в Генерал Тошево, изобщо българската генетика и химия да селектира семена и да произвеждат торове и препарати против всякакви вредители по растенията. Ще дам за пример Индия и Бангладеш. В Бангладеш след въвеждането на ГМО-производство на ориз вече няма гладуващи, в държавата, която беше единица мярка за глад и бедност. В Индия добивите на ориз надминаха по стойности на единица земна площ тези във ФАЩ, като индийците залагат все повече на собствени ГМО-семена.

При въвеждане на българска ГМО-селекция, торове и производство Българско ще печели над 7,5 до 9 млрд Евро повече на година. Разбира се в никакъв случай не бива да допускаме да зависим от хиено-грабителските ФАЩ фирми, които са изхвърляни от все повече от големите страни, които произвеждат ГМО продукция – Индия, Индонезия, Бразилия, Южна Африка, повечето латиноамерикански, африкански и азиатски държави.

Българско не бива да закъснява и трябва да е готово за свое високотехнологично ГМО производство, защото ФАЩ и Еврогейският съюз корпорации са се приготвили да ни засипят със свои семена, торове и препарати – чети: да крадат и от земята ни милиарди.

Димитър КУНЕВ - Български
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Вуйчо     Дата: 2017-08-03 07:28:51    
За да се случи подобно развитие на нещата в България е необходимо управляващите да служат на България! ОТ ДОСЕГАШНИЯ ПРЕХОД Е ВИДНО, ЧЕ ТАКОВА ЖИВОТНО НЯМА! Единственият беден бьлгарски кандидат управленец - Жан Виденов беше смачкан заедно с банковата система и не се разбра той на кого щеше да служи! Както са тръгнали нещата "Република България" окончателно ще се превърне в територия обслужваща американските домогвания за подчиняването на Русия и нашите управляващи ще прдължат да бъдат заднико близачи! Накрая ще Ви разкрия една истина - ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ НЕ ЗАВИСЯТ ОТ ВАШЕТО УЧАСТИЕ В ИЗБОРИТЕ! СПОМНЕТЕ СИ ГОЛЯМАТА КМЕТСКА ПОБЕДА В БУРГАС НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ! ТОГАВА БЕШЕ ДЕМОНСТРИРАНА СИЛАТА НА ФЛАШКАТА!!! КОСТИНБРОД Е ОТЖИВЕЛИЦА!!!