Прегледи: 950 - Коментари: 2
ПРОДЪЛЖАВА излагацията в ТУ Варна

ПРОДЪЛЖАВА излагацията в ТУ Варна ПРОДЪЛЖАВА излагацията в ТУ Варна

Вчера от 14,00 се състоя "защитата" на докторската степен на печално известния ректор на Техническия Университет /ТУ/ във Варна Росен Василев.

Същият научен юнак, въпреки, тотално изнесените факти от предходна наша статия в РодинаБг.ком "На клоака ли мирише ТУ -Варна ?“ /от 18.08.17 г/, продължава да се пъне и въпреки Писмо на Министъра на Образованието и Науката №0414-76/07.09.2017 г и Доклад до Министъра от Комисията, назначена с негова Заповед РД09-4254/30.08.2017 г, продължава да си играе със закона – народът казва "като луда крава теле". Не му пука от нищо.

Създал ли е феодализъм в действие? Оградил ли се е с верни блюдолизци, напук на всичко и всички, все пак с голям зор изчете т.нар докторантура? Това, че му пише акад Кендеров с 15 професори и му спира докторантурата: "като същата представлява комулативно натрупване на данни, формули и графики от други автори?. Тя не съдържа значим научен или приложен резултат , който да не е известен ".... за него е врата у поле...

За това пак предлагаме на Премиера Бойко Борисов и ресорния Министър да инициират освобождаване на ректора, ведно с целия Академичен съвет - /съставен от "добри" учени/, като им се анализират всички научни степени звания, тъй като са добити с... Освен това предлагаме да бъдат наказани проф Скулев и цялата кохорта, която се именува научно жури /между другото, двама от т.нар жури спяха по време на т.нар защита. Пълен цирк и театър на абсурда видя, зам.-главният редактор на РодинаБг.ком.

Писма и снимки: от Министъра на Образованието и Науката №0414-76/07.09.2017 г и Доклад до Министъра от Комисията, назначена с негова Заповед РД09-4254/30.08.2017 г се пазят в редакцията.

Снимки и текст: арх Николай Ненов - Зам.- главен редактор на RodinaBG.com
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Гост     Дата: 2017-09-10 15:01:28    
Този "ректор" трябва да бъде изгонен с камъни , ведно с целия му Академичен съвет и цялото жури с председател Скулев.За такъв цирк , такава пошлост и такъв гьонсуратлък не бяхме чели скоро.
Бойко изгони ги всичките за да не срамят повече Академичността !!!!Всички на Прокурор и отстраняване от длъжност и проверка на "научните" им звания...отнемане и затвор , кой знае колко млади и кадърни студенти са унищожили!!!

2. Потребител: Гост     Дата: 2017-09-10 15:59:20    
Министерството на образованието даде на прокурор ректора на Техническия университет във Варна проф. инж. Росен Василев.

Причината е плагиатство в дисертацията му "Изследване на методите и средствата за повърхностно обработване на материали за дентални импланти" за присъждане на научната степен "доктор на науките" към катедра "Материалознание и технология на материалите" при Машинно-технологичния факултет в ТУ-Варна.

Преписването е доказано от вътрешна комисия на МОН, сформирана, за да провери сигналите във връзка със случая. На 5 септември излязъл и резултатът от проверката - става въпрос за "брутално" преписване, споделиха от МОН пред OFFNews. Някои от главите са 90% 1:1 с чужд труд, показала проверката на комисията, оглавявана от акад. Петър Кендеров.

Чуждият труд са два доктората на докторанти на професора, сподели друг наш източник университетските среди. Те обаче не надигнали глава, защото работят в Университета и са зависими от ректора.Заради плагиатството, установено от 8-членната комисия с безспорни авторитети в областта, от МОН изпратили препоръка до ректора да не провежда защитата. Той обаче обявил "автономия" и днес я провел. Това станало в условията на скандали и напрежение в Университета и директни обвинения, че е преписал. В крайна сметка обаче тази вечер журито гласувало в полза на ректора.

Това сваля авторитета на цялото ни висше образование, ректорът ще понесе последствия за това, коментираха от МОН пред OFFNews.

Вероятно цялото бързане за провеждането на процедурата за научната степен е свързано с внесения в парламента проект за промени в Закона за развитие на академичния състав, който засяга минималните национални наукометрични показатели за заемане на академични длъжности и придобиване на образователни и научни степени. Ако той бъде приет, това ще сложи ясни граници каква научна продукция е приемлива и каква - не за защита - въпрос, който сега е изцяло в правомощията на университетите. Втората важна промяна е, ще даде контролни функции на МОН по отношение на процедурите, а третата - че държавата ще може да наложи контрол и по отношение на нучните степени.