Прегледи: 587 - Коментари: 0
ДЪЩЕРЯТА на Че Гевара се срещна с кмета на Варна

ДЪЩЕРЯТА на Че Гевара се срещна с кмета на Варна

Куба преговаря за закупуване на кораби от Варна
21.11.2017

Кметът на Варна Иван Портних прие днес кубинска делегация, водена от посланика в България Н.Пр Педро Пабло Сан Хорхе Родригес.

Сред гостите бяха Елио Сотеро Гамес Неира – първи зам.-председател на Кубинския институт за приятелство с народите, д-р Алейда Гевара Марч - дъщеря на кубинския революционер Ернесто Че Гевара, Гладис Елена Айлион Олива – директор на департамент "Европа", Ибис Алвиса Гонсалес – координатор на групата от страните от Централна и Източна Европа. Делегацията е в България по повод Третата международна среща за солидарност с Куба на страните от Централна и Източна Европа, която се проведе в София. Инициатори на срещата са Станка Шопова, почетен председател на Асоциацията за приятелство "България – Куба" и г-жа Тамара Такова, председател на организацията. Гостите бяха придружавани от Илия Раев, председател на Областния съвет на БЧК – Варна, и на местната структура на Асоциацията за приятелство с латиноамериканската държава.

По време на срещата кметът Иван Портних запозна гостите с големите проекти на Варна – социализирането на пристанището, обновяването на градската среда, с развитието на туризма и морската индустрия. "Щастлив съм, че след първата ни среща преди година днес съм отново във Варна. Поздравявам Ви за напредъка, с който градът се развива" - заяви Н.Пр Педро Пабло Сан Хорхе Родригес. Той посочи, че връзките между България и Куба са получили положителен напредък в икономическата и политическата сфера, но е важно сътрудничеството да продължи и в други сектори. "В преговори сме с варненски фирми за закупуване на два товарни кораба и два катамарана, с цел да засилване на двустранния търговски обмен" - посочи посланикът. В тази връзка имало възможност и за откриване на директен полет Варна – Хавана, тъй като около 30 % от пътниците, които ползвали в момента дестинацията от Истанбул за кубинската столица, били българи, допълни той.

Гостите проявиха голям интерес към проекта за отваряне на пристанището в морската столица. "В Куба пристанище Мариел претендира да е едно от най-важните в света. Полезно ще е бъде обменен опит в различни дейности с Вашия град" - каза Алейда Гевара. Посланикът покани делегация от Варна да посети Куба догодина, с цел задълбочаване на връзките между двете страни на регионално ниво. "Бъдете уверени, че в наше лице имате подкрепа за развитие на традиционно добрите ни отношения", каза кметът Иван Портних.

По-късно днес делегацията ще проведе срещи в БЧК - Варна и в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия".

От: Пресцентъра на община Варна
Потребител:


Коментар: