Прегледи: 600 - Коментари: 0
ПАТРИОТИ ОТ ВАРНА ИЗГОРИХА ПОЗОРНИЯ НЬОЙСКИ ДОГОВОР

ПАТРИОТИ ОТ ВАРНА ИЗГОРИХА ПОЗОРНИЯ НЬОЙСКИ ДОГОВОР

НИКОГА ВЕЧЕ ВЛАСТ ДОПУСКАЩА ТРАГЕДИИ КАТО НЬОЙ

Варненските общински структури на политическа партия АТАКА и ВМРО, оглавявани от Станислав Темелков и Живко Костадинов, проведоха традиционно траурно факелно шествие по случай позорния договор от Ньой, явяващ се неделима част от наказателната Версайска система срещу победените държави в Първата световна война.

На 27-ми ноември се навършиха 98 г от тази национална трагедия, в която милиони наши сънародници бяха насилствено откъснати от пределите на майка България, след което подложени на жестока асимилация и гонения. Привържениците на двете формации, влизащи в коалицията "Обединени патриоти", се събраха на Червения площад от 18,30, след което със запалени факли потеглиха към варненския мемориал на загиналите във войните за националното ни обединение по-известен като арката на Осми приморски полк.

Там, по традиция участниците във факелното шествие запазиха минута мълчание в памет на жертвите и прокудените от западните покрайнини, Македония, Беломорска Тракия и Северна Добруджа българи, след което организаторите накратко запознаха обществеността с реалните измерения на тази най-голяма за ХХ в национална катастрофа. Своеобразният траурен ритуал завърши с публичното изгаряне на копие от Ньойския договор с пламъка на догарящите факли – символизиращи националната съпротива на българина срещу тази грандиозна човешка неправда.

Тазгодишната възпоменателна проява бе под мотото "Никога вече власт, допускаща трагедии като Ньой!" В тази връзка г-н Темелков отбелязва: "Договорът от Ньой бе не просто поражение в една война, а национален позор в изключителни размери. Българският войник не губи битка, не предава бойно знаме, лее своята кръв за родината, а политическата класа оставя зад гърба му една тотално разгромена държава, не само във военно-политически, но и в морален аспект. Главната причина за това е, че в цялата история на третата Българска държава, патриотизмът и национализмът е виреел единствено в средите на нашите военни, докато политиците с привнесените си идеологии отвън са гледали на войните само като на средство за финансово облагодетелстване на партийните върхушки. В резултат на това на лице бе държава неспособна да сключва изгодни за народа си военно-политически съюзи, както и да излъчва дипломати решени да печелят битки на международните маси за преговори. Всичко това се случваше, защото липсваха цивилни политически субекти, които да поставят патриотизма и национализма като основа на своите управленски платформи. Днес, когато тази кауза вече представлява незаобиколим фактор в българския политически животь ние сме изправени пред уникалния шанс с общи усилия да разкъсаме този порочен кръг."

Като положителен пример в тази посока бихме могли да посочим договора за добросъседство с Република Македония – отбелязаха още представителите на ВМРО, спомняйки трагедията от Ньойската ни дипломатическа немощ. Чрез него България би могла да се превърне в мотор на процес за изграждането на един нов балкански ред, който да гарантира правото на самоопределение и развитието на културната самобитност на българските общности в съседните нам страни. Това е възможно с обединените действия на всички родолюбиви политически фактори в държавата, както в прочита на националната ни история, така и в настоящия ден.

Крайно време е България да започне да печели своите битки за отстояването на националните интереси пред света и в полето на дипломацията – единни в това благопожелание бяха всички варненски националисти на 98-та годишнина от подписването на Ньойския мирен договор.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар: