Прегледи: 537 - Коментари: 0
ЕЛКА НЯГОЛОВА – принцесата на варненската поезия

ЕЛКА НЯГОЛОВА – принцесата на варненската поезия ЕЛКА НЯГОЛОВА – принцесата на варненската поезия

ЕЛКА НЯГОЛОВА – принцесата на варненската поезия

ЧЕТВЪРТЪК вечер от 18,00 в Градската художествена галерия бе варненското представяне на стихосбирката "ШЕСТ ГРАМА" на Ели, представена от юриста и бивш Директор на Варненския драматичен театър Костадин Бандутов.

След грандиозния успех в Централния дом на армията в София бе редно и варненци да се насладят на нежно-пламенните стихове на винаги бялата поетеса в рамките на тазгодишния "Рождественски салон на изкуствата" на община Варна. Да, авторката винаги е облечена в бяло, "цветът, който съдържа всички цветове", както самата тя каза в четвъртък, но и защото търси БЯЛОТО в противоречивия ни живот.

Това, което бе различното във Варна от София, бе близостта на душите на зрители и творец. Дори в очите на ректора на Икономическия университет Пламен Илиев блеснаха малки сълзички, а жените направо си поплакаха.

Защото весело-мъдрото название на стихосбирката "Шест грама, колкото тежала уж душата", измерваше неизмеримата неизморима тежест-всеобемност на човешките чувства-размисли. Само два цитата ще изведа от книгата: "...Еверест вляво боли" и "...жените в нашата земя с песни болката изгарят". "Сърцеоката" принцеса на варненската поезия, родена в Добрич, наистина описва, състрадава, изгаря в душата й, трепти, обича с болящия Еверест на сърцето си близки, приятели, хора, Родина.

Стилът на Елка Няголова е прочувствен разказ за красота и болка в поезията. Тя разказва в рими за онзи живот, който живеем, но и пътьом за онзи ЖИВОТ, който повече живеем. Стихотворение по стихотворение – зрънце по зрънце любов, болка, състрадание, интелектуален възторг от прекрасното живо обгръща духовното пространство на нежната боркиня за "шестте грама", за /почти/ всичко в нейната-нашата душа.

Вечерта бе прекрасна с музика, с поетични поздрави от студенти, от ученици, от Александър Петров – най-младият изявен варненски поет, от искрените пламенни думи на близки и почитатели. Но бялата и горещо силна душа на Ели преля в душите на присъстващите цяла и истинска.

Варненската поетеса има още една мисия – вече 12 г тя организира Славянската литературна и артистична академия. Всяко лято, обикновено във Варна, Ели събира десетки /а вече общо стотици/ слОвянски поети от Владивосток до Прага, от вси словянски страни. На брега на Черно море се събира словянският Дух, мъдър, силен, величествен, в името на любовта и красотата. Събитие от всеземна величина.

Божата дарба е добро, но не е достатъчна. А Елка я притежава, но има и достатъчното условие – любовта, любовта към "шестте грама" в човека.

Или – 7 милиарда любов.

Димитър КУНЕВ - Български
Потребител:


Коментар: