Прегледи: 2317 - Коментари: 0
ТРЪМП /ПОЛУ/ПРИЗНА: ФАЩ вече са на колене пред единни РУСИЯ+КИТАЙ

ТРЪМП /ПОЛУ/ПРИЗНА: ФАЩ вече са на колене пред единни РУСИЯ+КИТАЙ ТРЪМП /ПОЛУ/ПРИЗНА: ФАЩ вече са на колене пред единни РУСИЯ+КИТАЙ

НАЦИОНАЛНАТА стратегия за сигурност на ФАЩ показа изцяло оголените си задни части.
Снимка: РодинаБг.ком

Тръмп пред цяла Америка призна, че на икономическата сила на /все още, но вече не съвсем първа/ Вашингтон вече се "конкурира" с Китай, а военната мощ на щатите "вече" се конкурира с руската. Съревнованието на Китай и ФАЩ е очевидно в огромен минус за "лидера" на Запада. Делът на промишления продукт на Америка в общия Световен БП намаля от 31 % през 2000 г на едва 19,5 през 2015, а и постоянно спада. До като Китайската народна република не само е производител № 2 в света, като темпово настига ФАЩ, но и износител № 1, като увеличава в своя полза разликата спрямо Германия и Япония. Самият Тръмп още по време на предизборната си кампания постави в основата на бъдещите си действия "възстановяването на американската икономика". Друг е въпросът, че той обвини за лошите показатели на промишлеността в родината си демократите, а не истинските причини: Потребителската стойност на американеца е по-висока от произведеното. От това идва и огромният дефицит на ФАЩ – над $ 21 000 000 000 000 или над $ 65 000 на човек. При по-малко от $ 60 000 производство средно от американец.

Съвсем обратното е в Китай, където един работник произвежда между 65 до 80 % от произведеното от американец, но пък получава около 9 – 10 пъти по-малко. За това и Китай има над $ 2 000 000 000 000 излишък. Според Блумбърг тези диспропорции правят китайската икономика 3,5 пъти по-ефективна от американската. А и според ЦРУ всяка технологична новост във ФАЩ за 48 часа е ясна в Пекин, а всяка военна – за по-малко от седмица става известна на китайския генералитет.

Китай измества ФАЩ икономически държава по държава. А опитите на съюзниците, чети: жалките васали на Америка от Еврогейския - да спрат китайските стоки от европейските пазари, ще се обърне срещу обикновените европейци и ще ускори и без това огромните центробежни сили в туморно болния брюкселизъм.

Събитията днес в Сирия, а преди 9 г в Южна Осетия пък доказаха, че руската военна технология и руските военни сили не само са равни на американските, но на бойното поле са по-ефективни. При инициираната от ФАЩ мръсна война на Наакашвили срещу южноосетинците през август 2008 г грузинската армия разчиташе на американски 50 000 противотанкови реактивни снаряди по $ 50 000 цена всеки. Общите загуби в танкове на Русия бе по брой по-малко от пръстите на едната ръка – при употребени практически всички реактивни снаряди. Руснаците бяха облепили с дървени трупчета и леки двойни платформи танковете си и обезсилиха "свръх модерното" оръжие на Пентагона. Накрая: За 3 дни руските танкове бяха на 5 км от Тбилиси и Наакашвили от страх изяде вратовръзката си.

Безсилието на ФАЩ пък в Сирия и Ирак срещу "Ислямска държава" стана повод за злобни антиамерикански памфлети дори в западни издания. За 3 г /+ 2 след намесата на Русия/ могъщата, чети: безпомощната армия на Вашингтон в Ирак - не можа да освободи столицата на Кюрдистан Мосул от терористите. А само за 1 г и 9 мес руската армия, предимно с удари от Космоса, въздуха и морето унищожи над 27 000 ислямисти и освободи над 95 % от територията на Сирия. С минимални загуби – под 30 убити. Като резултат – Египет, Филипините, Венецуела, Турция, Индонезия, Иран, дори Катар и Саудитска арабия, без да броим традиционните клиенти, подписаха договори за купуване на руско оръжие. Общата сума е над $ 55 млрд.

Да добавим, че руската икономика е все по-конкурентна по света. Турция, Китай, Египет, дори "европейска" Унгария строят руски атомни централи. Русия увеличи износа на машиностроенето си само за 2016 с 14,5 %. А вече е № 1 износител на зърно в света, това са над 30 000 000 т на обща цена над $ 6,5 млрд.

Лошото е, че убиецът и крадецът № 1 в света – банките и корпорациите на ФАЩ – стават като змията, когато умира – най-злобно и подло хапят всичко около себе си, но са 100 % фактически и логически обречени.

Димитър КУНЕВ - Български
Потребител:


Коментар: