Прегледи: 2091 - Коментари: 1
ЗА ПРАВДА И СВОБОДА

ЗА ПРАВДА И СВОБОДА ЗА ПРАВДА И СВОБОДА

АТАКА – ВАРНА ПОЧЕТЕ 170-ТА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЬОВ

Десетки членове и симпатизанти на политическа партия АТАКА в морската столица традиционно се включиха в общоградското поклонение по повод рождението на гениалния български поет и революционер – Христо Ботьов.

На кръглата годишнина от 11,00 се проведе традиционния военен и църковен ритуал по поднасянето на венци и цветя пред паметната плоча на Ботьов във варненската Морска градина. Както всяка година така и днес венец бе поставен и от името на варненската общинска организация на националистите оглавявана от председателя – Станислав Темелков и общинския съветник – Добрин Иванов.

"За правда и свобода" – това бе посланието на тазгодишното честване, което варненските атакисти поставиха на поднесения от тях венец. Това бе един девиз, който е не само цитат от Ботьовата поезия, но и изключително актуален и емблематичен за днешния ден. Надмогнал своето време, оставил след себе си едно изключително богато в духовно отношение литературно наследство, поетът жертва своя живот в името на българската свобода едва на 28 г.

Според варненските патриоти днес, за да бъдем успешни като народ функциониращ в едно благоденстващо общество ние сме длъжни дълбоко да познаваме същността на Ботьовото разбиране за свобода и по-конкретно – нейното социално значение. Пред десетките членове и симпатизанти на партията г-н – Темелков отбеляза: "Знаменитият Ботьов стих – "Но стига ми тази награда, да каже нявга народа, умря сиромах за правда, за правда и за свобода" разкрива не друго, а именно националния и социалния аспект на понятието за истинската човешка свобода и добруване. Тя се намира в пълен противовес със съвременното криворазбрано схващане за тази категория от страна на днешните либералстващи майкопродавци. Свободата, според варненските националисти не може да бъде индивидуална.

Тя трябва да бъде извоювана и може да е реална само ако личността е склонна към саможертва в името на другите – обществото /националния организъм/. Това е така, защото ако отделният индивид си помисли, че е постигнал своята свобода, но е заобиколен от роби, той практически не е допринесъл с нищо, защото робството продължава да бъде налице.

В този светъл ден на преклонение пред делото и великата саможертва на поета, варненските националисти продължават неотклонно да следват своята непоколебима вяра в безсмъртието на идеалите, заради които българският гений толкова млад поема по пътя на вечността. Социална справедливост и национално могъщество – това са две категории, неразривно свързани една с друга във възгледите на патриотите от ПП АТАКА. Това предполага пълна отдаденост и саможертва в името на България на всеки, без значение от класа или обществено положение.

В този ред на мисли е валидно и обратното – индивидуализмът, разделението, отдаването на отделния индивид на себелюбието, страха, безверието и дребната страст за оцеляване - ражда единствено тирания. Уроците на поета, който в една част от своя живот е бил и учител, ни показва как за да се съхраним като народ. Необходимо е на първо място да се стремим към познанието и на тази основа да повярваме в своите способности да бъдем полезни за общото благо. Само тогава можем да очакваме да получим онази безценна "награда" от безсмъртния Ботьов стих. Героичната борба на българския революционер е онзи пламък, който гори в сърцето на всеки патриот докато е жив.

Той представлява онази искрица надежда, която калява волята и търпението на личността в името на идеала за една свободна и просперираща България, която да държи съдбата си в свои ръце.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Галин Даневски     Дата: 2018-02-13 14:30:31    
Атака са курви на Бойко.