Прегледи: 2338 - Коментари: 0
Девненци възродиха старите обичаи на Бабинден

Девненци възродиха старите обичаи на Бабинден Девненци възродиха старите обичаи на Бабинден

от: Пресслужба Община Девня

С много настроение и ентусиазъм девненци от всички населени места на общината отбелязаха Бабинден, който в този край винаги се прави по стар стил на 21 януари.

Заразителен хумор, богати трапези, автентични ритуали, песни и танци съпътстваха женския празник през целия ден. Самодейците от петте читалища на територията на общината се включиха в пресъздаването на типичните за района традиции и обичаи – поливане на бабата акушерка, прекадяване под полите на жените, кундене, търкаляне на сито, израждане на бебе и други.

Жените от НЧ "Просвета 1900" организираха Бабинден в ресторанта в кв "Девня 1". В ритуала там се включи пенсионираната акушерка Живка Маринова. Участничките в обреда ѝ поляха ръцете, а акушерката пожела тъй както се плъзга сапунът в дланите ѝ, така да излизат и раждащите се през годината бебета.

Ритуалът продължи с прекадяване с тамян под полите на жените, за да нямат проблеми със зачеването, а след това и с търкаляне на ситото – обичай, с който се гадае какъв ще бъде полът на новороденото. Според поверието, ако ситото падне с отвора нагоре, бебето ще бъде женско, а ако е захлюпено – мъжко.

Зам.-кметът на Община Девня Донка Йорданова дари ритуалното бебе с паричка и пожела на девненци да продължават да тачат все така ревностно народните традиции. На Бабинден в кв "Девня 1" присъстваха и мъже, което едно време е било немислимо. Ако представител на силния пол се е появил на този празник, жените го събличали и цапали с катран.

Много весело на Бабинден бе и в село Кипра, където самодейките от НЧ "Христо Ботев 1927" изпълниха ритуала "Кундене", който се прави против уроки. "Изкундени" в салона на читалището бяха зам.-кметът Донка Йорданова и секретарят на Община Девня Елка Драгулева.
Жените, участващи във възстановките, дариха бабата акушерка с домаше сапун, хавлии и погачи, умиха ѝ ръцете, а тя ги наричаше за здраве и плодородие.

Секретарят на читалището Дияна Найденова влезе в ролята на родилка, а заместник-кметът Донка Йорданова дари бебето с паричка. Празникът продължи с песни, хора́ и богата гощавка в салона на читалището.

Специфичното за Бабинден в Кипра е, че всички жени се окичват с фалически гердани, които се правят от морков и два картофа. С подобен атрибут бе докарана и булката на бабинденския ритуал в квартал "Повеляново", който бе изпълнен от самодейките от НЧ "Съзнание – 1927".

Бабинден на територията на общината бе отбелязан подобаващо и в НЧ "Отец Паисий 1928" – кв "Река Девня", НЧ "Васил Левски 1910" – село Падина и пенсионерски клуб "Здравец" – кв "Девня 2".
Потребител:


Коментар: