Прегледи: 2748 - Коментари: 0
ВОЕННОВЕТЕРАНИ ЗОВАТ КЪМ ПАТРИОТИЗЪМ МЛАДЕЖТА

ВОЕННОВЕТЕРАНИ ЗОВАТ КЪМ ПАТРИОТИЗЪМ МЛАДЕЖТА

ПОЛКОВНИК ОТ ЗАПАСА ПРИЗНАВА: РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ ОСТАНАХА ТУК ЗАРАДИ ВОЛЕН

В първия следпразничен работен ден от 11,30 в сградата на Дома на народния флот се проведе неформално събрание на областната структура на Съюза на военноветераните в България.

Темата на своеобразното работно заседание бе подготовката на мероприятията свързани с отбелязването на двата предстоящи празника – 6-ти май – деня на храбростта и Българската Армия, както и 9-ти май – 73 години от победата над Хитлер във Великата Отечествена война. По предварителен план акцента в срещата на едни от последните останали живи участници във Втората световна война беше поставен върху деветомайската инициатива наречена "Безсмъртен полк" – Варна, която в морската столица ще се проведе за трета поредна година.

Макар и от скоро нашият град стана част от тази проява превърнала се вече в световна, в която по площадите и централните улици на големи световни градове се провеждат шествия с портрети на загинали, както и на живи участници в боевете срещу нацистка Германия. Именно по този повод на сбирката на ветераните присъства и родолюбивата варненска общественичка и хуманистка – Диана Алексиева - в качеството й на главен координатор в подготовката и организацията на Безсмъртния полк за град Варна. Тя обяви часа и мястото на вече традиционното събитие за варненци и гостите на града. След официалното честване на деня на победата в централния варненски гробищен парк от 12,00, четири часа по-късно ще тръгне и портретното шествие на героите от пл "Антон Новак" – входа на Морската градина – до мемориалния пантеон на антифашистката съпротива във варненския приморски парк.

В духа на великата идея наречена "Безсмъртния полк" военноветерани споделиха своите лични спомени от невероятните подвизи на Българската армия във втората фаза на най-кръвопролитния до този момент световен военен театър. С примитивна за своето време конна артилерия българският войник с безусловен успех е громял елитни немски дивизии по планините на Сърбия и Хърватска, както и по равните полета на Унгария. За този чутовен подвиг разказа най-възрастния участник в онези славни боеве – артилериста Полковник Димитър Спасов /на снимката/, който днес е на цели 102 г. Според него, а и по думите на останалите участници в срещата не само физическата издръжливост на българския войник е била причината за този невероятен успех, а и изключително високия боен патриотичен дух, който според тези храбри войни – днешни радетели за мир е в състояние да стори чудеса.

В контекста на прочувствения изпълнен с патос и жизненост разказ на полковник Спасов бе отправен и един знаков и недвусмислен призив от страна на друг участник в бойните действия от онези времена – Михаил Андреев Манолов. Той даде своето послание към младите за повече патриотизъм и отговорност пред обществото. Днешна Русия е силна според него най-вече защото за младите руснаци думата патриотизъм е синоним на най-високите степени на морал и престиж. Ветеранът пожела най-искрено и на българските младежи да следват този светъл пример, защото единствено той ще ги направи по бдителни към всяко посегателство срещу свободата и световния мир.

Примерът за силата на патриотизма е налице и то буквално от последните седмици. Благодарение на неговото нарастващо влияние в България страната ни не взе участие в позора в угода на войнолюбците и световните тирани наречен изгонване на руски дипломати. В тази връзка О.З. полковник Васил Василев – председател на областната организация на съюза на военноветераните в България излезе с категоричното признание, че Волен Сидеров и политическа партия АТАКА е главният виновник дипломатите на нашата освободителка до един да останат тук. Ветераните стоят зад твърдото убеждение, че българският патриотизъм е този, който ще избави страната ни от блатото на либерализма връщайки я към нейното изконно цивилизационно пространство на Източноправославното Евразийство.

В заключение на работната среща главният координатор на инициативата – Безсмъртен полк – Варна – Диана Алексиева показа плакати – афиши оповестяващи празничната проява, които ще бъдат разлепени в идните дни.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар: