Прегледи: 3148 - Коментари: 0
Спипаната дрога на митница Варна е за 500 мил Евро, идвала от Китай

Спипаната дрога на митница Варна е за 500 мил Евро, идвала от Китай Спипаната дрога на митница Варна е за 500 мил Евро, идвала от Китай

Източник: Varna24.bg
Снимки: Varna24.bg и Митница - Варна

Прахообразното вещество за производство на дрога, задържано на митница Варна в края на миналата седмица, се оказа не 6, а 2,5 т, предаде репортер на Varna24.bg.

Установено е, че останалото количество е действително лимонена киселина, както било декларирано в пратката. От килограм субстанция, можело да бъдат произведени около 10 000 наркотични таблетки, всяка на стойност от 20 Евро. Това означава, че задържаната дрога би се пласирала на пазара на наркотици за около 500 мил Евро. Стоката идва от Китай и е била маскирана зад чували с лимонена киселина така старателно, че рентгеновият контрол да не успее да я установи.

Информация за разкритието съобщиха на съвместна пресконференция в Митница Варна днес заместник-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков, началникът на Митница Варна Светлан Савов и административният ръководител на Окръжна прокуратура Варна Владимир Чавдаров. Рекордното количество над 2 500 кг от амфетаминопроизводното вещество Алфа-фенилацето-ацетамид или 2-фенилацето- ацетамид, известно още като АПАА /АРАА/, е нов вид силен прекурсор за производство на наркотици.

Стоката е пристигнала с контейнер от Китай, като е декларирана като лимонена киселина - 600 торби по 25 кг. По метода "анализ на риска", контейнерът попада в предварителната селекция на отделите "Митническо разузнаване и разследване" и "Борба с наркотрафика" в Митница Варна.

Предвид спецификата на товара, на 25.05.2018 г служители на отдел "Борба с наркотрафика" извършват физически контрол на стоката при пълно разтоварване. След първата половина на контейнера, след като са прегледани 300 торби с лимонена киселина, проверяващите митнически служители се натъкват на вещество от различен тип, с друга структура и цвят. При извършен полеви наркотест, веществото реагира с характерното оцветяване на амфетаминопроизводна субстанция. При последващи тестове, веществото е идентифицирано като АПАА - прекурсор от нов тип, служещ за производството при лабораторни условия на амфетамини и метамфетамини. "Тук не става въпрос за класически метод на контрабанда, тъй като непосредствено след тапата не е поставена директно контрабандната стока, а прекурсорът е в отделни чували от същия вид, които са подредени по начин, който да направи трудно възможна идентификацията на контрабандната стока при проверка с рентгенова апаратура"- уточни заместник-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков.

Основен потребител на този тип прекурсор са страните от Западна Европа, като през последните години такива нелегални лаборатории за производство на синтетични наркотици са засичани и в Централна и Източна Европа. В зависимост от това колко квалифициран е химикът и колко модерна е лабораторията, минимумът таблетки, който може да се произведе от 1 кг подобен прекурсор е 10 000 броя. Случаят е докладван веднага на дежурен прокурор при Окръжна прокуратура Варна.

Образувано е досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Варна под надзора на прокуратурата.
Потребител:


Коментар: