Прегледи: 3515 - Коментари: 2
ДЕНЯ НА БОТЬОВ И ИСТОРИЧЕСКАТА ПРАВДА ЗА ОСМАНСКОТО МИНАЛО

ДЕНЯ НА БОТЬОВ И ИСТОРИЧЕСКАТА ПРАВДА ЗА ОСМАНСКОТО МИНАЛО

ВЕНЕЦ ОТ ИМЕТО НА ОБЩИНСКАТА СТРУКТУРА НА ПП АТАКА – ВАРНА

Членовете и симпатизантите на общинската структура на политическа партия АТАКА в морската столица отново взеха дейно участие в общоградското поклонение по повод 142-годишнината от гибелта на гениалния български поет, учител и революционер – Христо Ботьов Петков.

Традиционния военен ритуал със заупокойна молитва и поднасяне на цветя и венци пред паметника в морската градина започна от 10,00. Венец в знак на дълбока признателност към великата саможертва бе поставен и от името на местната организация на националистите. След официалната част в днешното мероприятие се проведе и едно своеобразно кратко литературно четене пред паметника на революционера в присъствието на патриотите – активисти подготвено от двамата варненски родолюбиви общественици – Богомил Аврамов – Хеми и Любомир Ангелов.

Те поставиха акцент по-скоро върху Ботьовата публицистика, продължаваща в национален и социален аспект да бъде актуална и днес. Ораторите в същност припомниха на събралото се множество, че на днешния ден се отдава почит към всички, знайни и незнайни герои дали живота си за освобождението на многострадалното ни отечество от петвековния турско-османски гнет. Г-н Ангелов сподели пред варненските родолюбци малко известната история за Ботьовите четници – Димитър Горов и Недялко Пандурски. Първият е бил доста заможен търговец в пределите на днешна Румъния, който в крайна сметка е дарил цялото си богатство за делото на националната революция. За съжаление той умира в немилост и пълна мизерия през 1883 г. Не е била и много по-различна съдбата на другия национален герой – Недялко Пандурски, чиято основна дейност се е състояла в разнасянето на Ботьовите вестници и прокламации по цялото протежение на румънския бряг на Дунав, за да бъде обхваната цялата емигрантска хъшовска българска общност и просветена в светлия идеал за национално освобождение. Пандурски също почива от глад, но със своята смърт е завещал на Ботьовата чета събрани от него 4 наполеона. Неговото единствено желание е било с тях да бъде закупена пушката, която първа да гръмне по петвековния тиранин с преминаването на Дунав от четниците. Ето защо, когато хъшовете научават за неговата смърт му устройват погребение като на национален герой.

Сред присъстващите бе и Божана Христова Илчева – Илиева – една наследничка на Батачани, в чийто род е имало жертви на чудовищното клане от 1876 г. В контекста на разказаното от господин Ангелов, госпожа Илчева, която нарича Батак "Българския холокост", подобно на всички членове и симпатизанти на варненската структура на АТАКА отбелязва, че слабото познание на историята на нашите герои се явява една от основните пречки за това – да получим като народ едно истинско признание на целия период на Османско владичество на Балканите като безспорен геноцид над народностната ни общност. Според варненските атакисти всеки един подобен ден, в който ние – патриотите отдаваме своята почит пред паметта на героите е повод да настояваме и да се борим за политическото признаване на българския геноцид.

Днешният ден на преклонение пред Ботьовия героизъм притежава символика, която се намира в много тясна връзка с желанието на българските патриоти за възстановяването на историческата справедливост. Четата на Ботьов се качва на кораба "Радецки" не кога да е, а на 17-ти май – денят на Баташкото клане – една от най-кървавите страници от многовековното Османско безчинство. Именно тогава поетът, революционер и борец за справедливост тръгва към своята Голгота, защото както той сам пише "Сърце мъжко – юнашко... не трае, да гледа как турчин бесней, над бащино ми огнище".

Докато паметта и познанието са живи ще я има и България, докато има дух – ще има и борба, борим ли се – рано или късно истината ще тържествува – категорични в това си схващане са варненските националисти.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: СТЕФАН МАТЕЕВ     Дата: 2018-06-03 16:51:48    
Коментара е интересен и засяга малко известни факти Има още един българин от Враца, който залага имот за закупуване на пушки, свързва се със Заимов, изпращат парите в Букурещ Осъден е ,продължава да изплаща след свободата ОПИСАНО Е В КНИГАТА НА Д. СТРАШИМИРОВ

2. Потребител: Автора на статията     Дата: 2018-06-04 03:18:09    
А какво е името на дарителя от Враца?