Прегледи: 5641 - Коментари: 0
АТАКА спечели дело срещу БХК

АТАКА спечели дело срещу БХК

ВАС постанови: Ташева и ТВ АЛФА не са извършвали дискриминация, нито подбуждали към нея

Със свое решение № 7863/12.06.2018 Върховният административен съд постанови, че водещата на предаването "В окото на бурята" по ТВ АЛФА Магдалена Ташева и ПП АТАКА, в качеството си на доставчик на телевизионна продукция, не са извършили дискриминация спрямо нахлуващите незаконно в България мигранти, представяни от медиите като сирийски бежанци, по нито един от визираните в закона признаци "народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия, лично и обществено положение".

В края на 2013 г Българският хелзинкски комитет подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу Ташева, ТВ АЛФА и ПП АТАКА от името на 8 лица от сирийски произход. Те претендират, че в три предавания "В окото на бурята" от септември 2013 г са изразени квалификации, които ги дискриминират.

"Изказванията на Ташева не насаждат, не разпространяват, не насърчават и не оправдават омраза принципно към всички бежанци, сирийци, мюсюлмани. Затова не е налице основание за ограничаване на свободата на словото... Изказванията касаят само онази група от чужденци, които участват във въоръжени неправителствени групировки във военния конфликт в Сирия, извършват жестокости и убийства, преминават незаконно държавни граници, включително границата на България и застрашават националната сигурност и тази на страните в Европейския съюз" - се подчертава в решението.

ВАС отхвърля възможността за търсене на отговорност от Магдалена Ташева, ТВ АЛФА и ПП АТАКА и постановява, че жалбата на БХК остава без уважение. Така след 5 г борба за правото на изразяване, АТАКА спечели дело срещу Българския хелзинкски комитет.

Решението на съда е окончателно.
Потребител:


Коментар: