Прегледи: 4588 - Коментари: 4
АТАКА ВАРНА ЧРЕЗ ДОБРИН ИВАНОВ ОТНОВО ВХОДИРА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ТУРСКИТЕ НАИМЕНОВАНИЯ

АТАКА ВАРНА ЧРЕЗ ДОБРИН ИВАНОВ ОТНОВО ВХОДИРА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ТУРСКИТЕ НАИМЕНОВАНИЯ АТАКА ВАРНА ЧРЕЗ ДОБРИН ИВАНОВ ОТНОВО ВХОДИРА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ТУРСКИТЕ НАИМЕНОВАНИЯ

ПРОДЪЛЖАВАМЕ БИТКАТА ЗА БЪЛГАРСКИ ИМЕНА НА УЛИЦИ И МЕСТНОСТИ

На 19.06.2018 г варненският общински съветник от квотата на националистите – Добрин Иванов - за пореден път входира в деловодството на местния орган за самоуправление предложението за подмяна на турско-арабските имена на улици, местности и архитектурни забележителности на територията на града, както и на всички прилежащи към община Варна селища, с български.

След забележителния пробив на българските патриоти в Стара Загора, където 815 имена бяха сменени официално, даде тласък на структурата на ПП АТАКА в морската столица да възобнови своята дългогодишна борба за постигане на краен успех на тази родолюбива кауза и тук – в нашия град. Битката за българско тук в морската столица датира още от 2007 г, когато в Общинския съвет неколкократно е било внасяно предложение за промяната на тези имена така, че най-после Варна да заприлича на български град, а не на някоя анадолска провинция с топоними като Паша дере, Аладжа манастир или пък Кара Ач Теке.

През 2014 г по този въпрос се бе стигнало до известен пробив: ОбС. Варна даде съгласие за побългаряването на 200 наименования, но тогавашната областна управа в лицето на родоотстъпника – Иван Великов от БСП смаза този патриотичен подем у варненци и използва правото си на своеобразно вето върху това народополезно и единствено правилно решение на общинския съвет в града. Вследствие на това се проведе един грандиозен протест пред Областна управа организиран от политическа партия АТАКА и подкрепен от други патриотични формации. По ирония на съдбата той се състоя точно на Ивановден, когато под прозорците на губернатора за жалост носещ едно от най-разпространените български имена , протестиращите родолюбци издигнаха плакати със следния надпис: "Иване, защо си Хасан?" "Иване, остани си Иван!"

От там насетне печалната развръзка е известна. Поради заплахи или корупция – никой не може да каже, но мнозинството от общинските съветници не посмяха да прегласуват решението, което веднъж бяха взели и така нещата се върнаха в своята изходна база.

Днес ситуацията за наша радост е по-различна. Турската противоконституционна партия ДПС не е в управлението на страната, а консервативния национал-патриотизъм вече е незаобиколим фактор в политическия ни живот. В тази обстановка старозагорци победиха и в същност това бе и основния мотив на г-н Иванов отново да направи опит за прокарването на тази стара инициатива. Единственото по-различно от предходните опити се състои в това, че този път Иванов възнамерява да я предложи поетапно с няколко решения, а не наведнъж за всичките 215 топонима, както досега. Неговите аргументи са свързани с това, да се даде повече време за провеждането на обществено обсъждане с широко участие на гражданите на Варна, за да бъдат в крайна сметка спечелени по-голямата част от тях за тази общобългарска кауза.

Това, както и последващи предложения за смяна на имена най-вероятно ще преминат през Комисията по култура и духовно развитие, за да могат успешно да бъдат вкарани на редовна сесия на общинския съвет. Господин Иванов изрази надежда за единение на всички патриотични формации по този въпрос и във всяко едно отношение да се следва линията на бившия съветник от ПП АТАКА и настоящ общински председател – Станислав Темелков, за който през всичките тези години единствено е бил важен крайния резултат.

А не авторството на идеята.

Александър Атанасов - Варна
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Елена     Дата: 2018-06-21 15:15:16    
Браво на Атака и на всички родолюбиви българи!!!

2. Потребител: БОРЯНА     Дата: 2018-06-21 15:18:05    
Имената на местностите и градовете тр да се променят с БЪЛГАРСКИ още преди 70 години...

3. Потребител: Симеон     Дата: 2018-06-21 15:38:56    
Необходими са повече статии с подобно съдържание, за да се повдигне духа на българския народ.

4. Потребител: Авторът     Дата: 2018-06-21 22:25:07    
Радвам се за компетентния отговор на Боряна от постинг №2. Бих искал да допълня, че най-масовата смяна на имена на топоними се извършва през 1934 година от военното правителство на Кимон Георгиев. Точно тогава и моя роден град - Исперих приема своето име от турското - Кемалар