Прегледи: 6281 - Коментари: 2
Ученици събраха овации с "Криворазбраната цивилизация"

Ученици събраха овации с "Криворазбраната цивилизация" Ученици събраха овации с "Криворазбраната цивилизация"

Вечно актуалната пиеса на Добри Войников "Криворазбраната цивилизация" вчера бе представена от ученици от Търговската гимназия във Варна в т.нар. "зелена стая" – градински кът, сътворен с техните усилия.

Пред публика от учители, свои съученици и гости младите таланти влязоха в ролите на Хаджи Коста, Мадам Злата, щерка им Анка, Марийка, сноба Маргариди, скромният кандидат жених Митю, сватовницата Баба Стойна и Димитраки, брат на пофренчената Анка. Смешната позорищна игра, както сам нарича произведението си от 1871 г Войников, бе режисирана от младата режисьорка Ана Недялкова, от същото училище.

Десетокласниците от паралелки "А" и "Б" бяха наизустили отлично нелекия колоритен текст на автора и дадоха всичко от себе си да пресъздадат класическия вариант на "Криворазбраната цивилизация". Затова заслужено събраха аплодисментите на публиката, която бе поканена да дари грош за костюмите на младите артисти. Самите те бяха искрено вдъхновени от идеите на пиесата, която осмива чуждопоклонството, на мода и днес.

Пет актовата пиеса се гледа леко, учениците се бяха постарали да представят ключовите моменти от творбата на Добри Войников. В публиката бе и моторът на идеята, завладяла петте паралелки десетокласници от Търговската гимназия – преподавателят по български език и литература Валентина Владова. Тя предложила и насърчила питомците си да напишат свои варианти по текста на автора. Всички паралелки са представили пиесата с успех и са се запалили по театъра.

През 2016 г режисьорът и актьор Стоян Радев постави на сцената на ДТ "Стоян Бъчваров" модерна версия на "Криворазбраната цивилизация". Ненадминат обаче остава в историята на родното комедийно изкуство мюзикълът, постановка на БНТ от 1974 г.

В който играят Георги Парцалев и Георги Калоянчев.

Юлия Кунева
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: анонимен     Дата: 2018-07-03 19:06:46    
Уважаема госпожо Кунева, авторът на "Криворазбраната цивилизация" е Добри Войников, а не Георги Войников.

2. Потребител: Админ     Дата: 2018-07-04 07:08:55    
Още в първото изречение си пише Добри, а не Георги.