Прегледи: 5149 - Коментари: 0
БЕТОВЕН и шуменска изненада на Варненско лято

БЕТОВЕН и шуменска изненада на Варненско лято БЕТОВЕН и шуменска изненада на Варненско лято

СТРАННО е някак тазгодишното музикално Варненско лято 2018.

Според РодинаБг.ком повече внимание в медиите на външната страна на изпълнителите, на награди, международни субективни оценки, а не на същината на музиката. Затова концертът на ансамбъл "Симфониета", начело с маестро Милко Коларов, варненец /"Няма пророк в собствената страна."/ не бе "отличен", макар че бе отличен.

Всъщност спектакълът в залата на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", вчера от 19,00 бе най-доброто досега от Фестивала. Отначало "симфониетистите" и чудесният на рояла Ивайло Бойчев вдъхновено и прекрасно представиха Концерт № 1 за пиано и оркестър от Лудвиг ван Бетовен. Макар и първият му написан концерт, неподражаемият стил-дух на немския музикален гений бе видим. Особено в първата част /Алегро кон брио/ и в третата /Рондо, Алегро/ мощта на музиката на Бетовен – полетите на Бога и на Сатаната, техният сблъсък в ярките теми-звуци на епичния композитор бяха в епицентъра на духа на слушателите.

Средната бавна част /Ларго/ бе мила, прекрасна, но Бетовен видимо залага на революционните динамични части в музиката. Бетовен си остава най-страстният композитор. Това изпълнение е най-доброто равнище на тазгодишния фестивал, в /почти/ всяко едно отношение.

Хубаво бе изпълнението на Ларгето от Константин Илиев, досътворено от маестро Коларов за 13-членния симфоничен ансамбъл на "Симфониета". Наистина хубава творба с българска народностна основа.

ВЛЕЗЕ и изненадата – шуменския хор /36 певци/ "Бодра смяна", като музиката на Бенджамин Бритън "Меса Бревис" опус 63 дирижира Милко Коларов, а "Аве Мария" от някак неизвестния, но чуден италиански композитор Джулио Качини дирижира тяхната музикална ръководителка Деница Узунова. Как е трудно в днешно време да се събере хор от момичета, момчета и девойки, как е трудно да се съчетаят гласовете, да се научат да са хор – това бе изненадата.

Момичетата /имаше само 3 момчета/ пееха кристално, а публиката бе спонтанно благодарна.

Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: