Прегледи: 8793 - Коментари: 0
СП-2018 силно помага на икономиката на Русия

СП-2018 силно помага на икономиката на Русия

РУСИЯ оправда очакванията: СП-2018 помага на икономиката

СВЕТОВНАТА купа – вторият за последните 5 г международен спортен турнир, който се провежда в Русия

Във връзка с това, възниква въпросът: какви са неговите икономически ползи? За провеждането на Зимните Олимпийски игри 2014 г в Сочи Русия изхарчи рекордните $ 50 млрд. Сумата се струва непосилна, но в агенцията Fitch Ratings идват до извода, че тя се оказва "оправдана" за сметка на понижение на процентните залози на 0,5 %. Освен това финалните разходи съставиха под 2,5 % от БВП на страната.

Има и други свидетелства за това, че инвестициите дадоха своите плодове. След 4 г в Сочи като преди е пълно с туристи, а местните жители даже измислиха название за Олимпийския парк: "Сочифорния".

За провеждането на Световната купа по футбол Русия ще изхарчи около $ 14 млрд – това също е рекорд. Експертите прогнозират, както и в случая с Олимпийските игри, световният шампионат ще донесе нека да е неголяма, но полза – в крайна степен, в краткосрочна перспектива.

Още през април организаторите на турнира предсказваха, че благодарение на притока на туристи и мащабните разходи по инфраструктурата, Световната купа ще донесе на икономиката на Русия между 2021 и 2023 г $ 31 млрд /ФИФА избра Русия в качество на приемаща страна още в 2010 г/. Аналитиците от Moody’s Investors Service са настроени малко по-малко оптимистично, като заявяват, че те наблюдават "твърде ограничен икономически ефект на държавно равнище. Основно изгода ще получат различните магазини за хранителни стоки, хотелите, телекомпаниите и транспортните компании, най-вече ще доведе до допълнителни данъчни доходи и ще съкрати капиталните разходи в близките години". Но най-дългосрочен бенефициант, по мнението на Moody’s Investors Service, ще станат международните аеропристанища на Москва, тъй като "обновените обекти ще поддържат високия пасажиропоток и след това събитие".

По данни на Световната банка, за 5 г правителството на водещата нефтена държава понижи обемите на експорт на енергоресурсите от 70 % на 59 %, въпреки че не така отдавна страната почти напълно зависеше от експорта на нефт. Днес в Русия се наблюдава профицит на бюджета /Бел.РодБг – Само за май той е над $ 10 млрд, а годишният ще надхвърли $ 150 млрд./, а държавният дълг е равен на 33 % и е най-ниският сред страните на "Голямата двайсетица". Инфлацията сега се намира на рекордно мин равнище от 2,4 %, което е значително по-ниско от целите на Централната банка на РФ /4 %/. Продоволствената инфлация е почти равна на нула.

Безработицата продължава да се понижава. През май тя е спаднала до 4,7 %, което също е исторически мин от времето на разпада на Съветския съюз през 1991 г. Средната работна заплата от май 2017 до май 2018 се е повишила с 5,7 %, което пък повишава общия размер на продажбите с 2,4 %.

12-месечният индех S&P 500 е нараснал с 13 %, а на руския MOEX Russia е прибавил почти 22 %.

Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски

Публикувал Valera K, 03.07.2018 в 22,25
От: вперёдроссия.рф
Потребител:


Коментар: