Прегледи: 407 - Коментари: 0
РУСИЯ роди гения на човечеството Достоевски

РУСИЯ роди гения на човечеството Достоевски

В Санкт-Петербург отбелязват "Денят на Достоевски" със спектакли и в музеите

ТОЧНО КАТО БЪЛГАРИ трябва дълбоко и чисто да благодарим на Фьодор Михайлович.

В последната и най-божествената си книга "Братя Карамазови" руският словянски писател описва зверствата на турците преди и по време на Априлското въстание. И разказва как двама пияни османци виждат две българки на чаршията, едната бременна. Смятайки и през 1876 г българските за робини, единият вади камата си, разрязва корема на бременната българка и изважда детето й. Разсича го на две и казва: "Няма гяурката да ражда гяурчета." И така целият свят узнава за турските зверства.

Точно това разказва и Петко Славейков, като свидетел на варварството става точно неговата жена:

С.-ПЕТЕРБУРГ, 7 юли — РИА Новости. Спектакли, "музейни" екскурзии, лекции и презентации ще има днес в Санкт-Петербург в рамките на литературния празник "Денят на Достоевски".

"Денят на Достоевски" се появява в Петербург през 2010 г и става знаково събитие. Датата на празника е свързана с романа "Престъпление и наказание", чиито събития започват именно през юли. /Бел.РодБт – По времето на "белите нощи"./ "Денят на Достоевски", който става за девет години литературна традиция на Петербург, винаги протичат в първата събота на юли. В него традиционно участват много музеи, театри и библиотеки.

Основното събитие на празника – "Достоевският карнавал" на Музея на Достоевски – се провежда в Нова Холандия. Театърът "Куклен формат" представя гигантски марионетки – литературните класици, които традиционно се разхождат по Петербург в първата юлска неделя.

"Този път Достоевски ще "изведе" за гражданите Альона Ивановна – знаменитата петербургска старица от романа "Престъпление и наказание"... Альона Ивановна ще приема в заложната си къща пазени от публиката мънички ценни вещи – часовници, пръстени, кутийки и пр на съхранение и ще дават краткосрочна лихва като процент, които е носил Родион Романович Разколников за това веднъж и завинаги да се обяснят с него" – отбелязват организаторите.

"ФМД-Театър" ще изнесе спектакълът "Връщането на Мишкин" – артистите ще изиграят драматическите сцени почти без текст, като представят главните сюжетни мотиви. Както съобщават организаторите, емоционален фон на спектакъла ще бъде музиката, която изпълняват улични музиканти. "Леко ироничният повествовател ще помогне да са разбере ставащото. Той представя всеки персонаж и помага да се ориентираш в текстовете на Достоевски. В спектакъла той е и коментатор и "водещ" – той повежда зрителите от една сцена в друга" – се казва в съобщението.

През деня стартира станалата популярна екскурзионна програма "Младежта – за Достоевски" – около Владимирския и Сенния прощад желаещите да проведат екскурзия по адресите, които са свързани с живота и творчеството на писателя.

Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
От: РИА Новости
Потребител:


Коментар: