Прегледи: 8178 - Коментари: 0
"Летящият холандец" плени публиката в Летния театър на Варна

"Летящият холандец" плени публиката в Летния театър на Варна "Летящият холандец" плени публиката в Летния театър на Варна

Юлия Кунева

С 10-минути ръкопляскания взискателната варненска публика оцени брилянтните изпълнения на артистите, участвали в оперния спектакъл "Летящият холандец" от Рихард Вагнер.

На снимките: Линка Стоянова и Гео Чобанов

Премиерата в Летния театър снощи бе под диригентската палка на Ерих Биндер от виенската Щатсопера, а режисьорската концепция – на Ивана Драгутинович, Сърбия. Този празник на изкуството стана факт благодарение на упоритата работа на артистите от Държавна опера Варна и "Народно позорище" в Белград, заедно с Националния театър за опера и Балет на Република Сърбия.

В романтичната драма в три действия пяха сопраното Линка Стоянова – в ролята на Сента, и басът Гео Чобанов, в ролята на Холандеца. На сцената им партнираха Людмил Петров – капитанът Даланд, Мирослав Христов – Ерик, ловеца, Бойка Василева – дойката на Сента, Арсений Арсов – кормчията на кораба на Даланд. Вълшебството на спектакъла допълва сценографията на Деян Миладинович.

Легендата за Летящия холандец, прокълнат капитан на призрачен кораб, обречен да плава сред бурните морски вълни до деня на Страшния съд, е мистична. Музиката на Вагнер в това ранно оперно произведение е вълнуваща, и в същото време е трудна за изпълнение, признават артистите.

Деветото издание на „Опера в Летния театър“ включва 13 оперни, оперетни, балетни и музикални вечери. Досега публиката се наслади на оперните спектакли "Кармен", "Пепеляшка", "Тоска".

На 07 август ще бъде представен премиерният спектакълът "Джоконда" на Понкиели, а на 20 август ценителите могат да се насладят на Вердиевата "Травиата".

От: Брат.Бг
Потребител:


Коментар: