Прегледи: 802 - Коментари: 3
"СОБИБОР" – срещу фашизма, вкл полския

"СОБИБОР" – срещу фашизма, вкл полския

Филмът "Собибор", руска продукция, представя единственото успешно въстание в един от 30-те фашистки концлагера, разположен в днешна Полша.

Посланията на творбата са повече политически, отколкото художествени, затова и ние ще се спрем повече на тази страна от събитията. Филмът споделя със зрителите истинските истории на героите, дори точните им имена и завърши с няколко надписа за съдбата на тези хора.

От 500 концлагеристи след въстанието успяват да избягат 400, като 100 са застреляни по време на бягството, въпреки че почти всички немски офицери и войници са убити от затворниците. Обаче още 150 от тези 400 човеци, почти всички евреи, са убити и предадени от "местните". Какви са били тези местни, надписът не уточни, но историята отбелязва безапелационно, че това са поляци.

Самият филм е режисиран от преизвестния руски артист Константин Хабенски, който играе и главната роля. В живота водачът на въстанието е руският офицер Александър Печорски, когото групата евреи, решили да се вдигнат на бунт, избират за лидер. Той измисля плана, привикват офицерите в различни работилници с примамка хубави ботуши, бижута, кожени палта и ги убиват. Снабдяват се с пистолети и пушки, като в един момент шефът на концлагера /в ролята Кристоф Ламбер, с не особено убедителна игра/ се опитва да спре въстанието, но е тежко ранен, а повечето немски войници, вкл с косящата картечница са убити.

Във филма бяха показани документирани факти за насилие и унижения, можеше някои сцени да се спестят, но явно разказвачите очевидци и участници са ги предали достоверно. Може да се каже, че темата за Холокоста не е преекспонирана във филма, за разлика от доста "бляскави" ленти на Холивуд.

Героят, който спасява 400 човешки ЖИВОТА, приживе не получава награда. Но нека се помни, че без СССР, респективно без Русия, сегашният Запад щеше да е немски концлагер, където арийците щяха да яхат, убиват, унижават всички неарийци, както бе припомнено от филма "Собибор".

Творбата бе представена на варненските зрители от Фестивала "Любовта е лудост" от един от авторите на книгата "Собибор" Константин Могилевский /на снимката/. Той акцентира, че всички важни събития са реални, като дори гъските, които крякат, за да не се чуват изстрелите в работилниците при ликвидирането на немците, изтъкна и ролята на българския народ за спасението на "своите" евреи, които единствени в Европа са се увеличили числено по време на Втората световна война.

Филмът е професионално много добре "направен" като камера, ритъм, игра на героите, убедителни послания, без да налага върховия извод – без съветския, руския офицер всички тези евреи щяха да са мъртви, както докараните за погребение в "Собибор" 100 % убитите от по-източния концлагер заради настъплението на Червената армия.

Димитър КУНЕВ
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: муспи     Дата: 2018-08-31 22:33:43    
Докъде стигна упоритата от войната насам пропаганда, че е имало концлагери, че в тях са биле евреи и то всичките - така казва филма?! Пропагандата дотам се е изсилила, че е в състояние да представя евреи като герои, като такива дето се жертват за другите и за високи идеи?! Но законите на юдейския фолклор са непреодолими. Примамват германските офицери с ловък тарикатлък, достоен за всеки търговец и менител на валути. А когато убийците на офицерите бягат, "местните ги предават"! Между другото, какви са тези офицери охранители, когато от огромната пропагандна кампания по въпроса се знае, че СС войници охраняват, а офицерите си стоят зад бюрата и командват от разстояние."Кои местни филма не казва, но ясно че са поляци". Фолклорен нюанс, - излиза че поляците са с досадно присъствие в Полша, а евреите са си навсякъде както си е прието като у дома, и то по време на война, и то война организирана от евреите и Полша да бъде бутната в комунистическия блок, който е също еврейски гешефт! Едно е жалко, че това тяхно бленувано страдание не е било наистина. Но всяко отлагано мероприятие излиза къде по дебело!

2. Потребител: Админ     Дата: 2018-09-01 00:38:17    
Ние не трием постинги, но не приемаме позицията на постинг № 1.

3. Потребител: Българин     Дата: 2018-09-01 14:34:25    
А пост1 е прав, даже е доста убран... Цял свят вече знае и за фашизма и комунизма и ционизма... Така че това еврейско пропагандно филмче...явно доста е закъсняло във времето.. Сега вече не върви... Сега знаем кои сте, но знаем и ние българите кои сме