Прегледи: 7343 - Коментари: 0
САЩ и Русия на световния оръжеен пазар се изравняват

САЩ и Русия на световния оръжеен пазар се изравняват

След $ 4,7-милиардната сделка за С-400 с Индия Русия е на път ако не да достигне равнището на износ на САЩ на военна продукция то поне да застане на съвсем близка позиция от 2-3 %.

За целия свят е ясно, че Русия има не по-лоши, а поне в 50 % от случаите по-ефективни и модерни оръжия от страните на НАТО. Не говорим за цивилните технологии, които Путин обяви за приоритетни за страната си. А и руските оръжия са средно с 25 % по-евтини при еднакви други военни параметри, което ги прави предпочитани за страни като Китай, Индия, Индонезия, Турция, Сирия, страни от Близкия Изток, Латинска Америка и Африка.

Долната статия от РИА Новости само повтаря данни от шведски икономически източници:

Вицепремиерът на Русия Юрий Борисов разказа за мястото на Русия на световния пазар на въоръженията

07.10.2018
Снимка: Юрий Борисов. Архивное фото
© РИА Новости / Алексей Дружинин

МОСКВА, 7 окт — РИА Новости.

САЩ са единственият сериозен конкурент на Русия на пазара на въоръженията, смята вицепремиерът на Русия по отбранително-промишления комплекс Юрий Борисов.

"Нашата страна заема второто място и единственият сериозен конкурент тук остава само САЩ" – каза Борисов при изказването си в МГУ /Московския държавен университет/. Неговите думи са качени на сайта на правителството.

Борисов привежда данните на Стокхолмския институт на изследванията на проблемите на света /SIPRI/, че средно за периода 2013 – 2017 г делът на САЩ на световния пазар на износа на оръжия е 34 %, на Русия – 22 %. Като се знае, че БВП на САЩ е $ 20,5 трил, а на Русия – $ 3,3 трил, то явно руската отбранителна промишленост е реалната водеща между двете свръхдържави. "На трето място с голяма разлика се разполага Франция, чийто резултат е от порядъка на 6,7 % в световната военна търговия" – добавя вицепремиерът.

Борисов отбеляза, че в последното десетилетие в руския ОПК протече преход от отраслово управление от съветски тип към пазарно управление, в което ключов фактор във вземането на решения играят интегрираните холдингови структури – основно "Ростех", "Роскосмос", "Росатом", ПАО "Объединенная авиастроительная корпорация", АО "Объединенная судостроительная корпорация", АО "Концерн воздушно-космической обороны "Алмаз-Антей" и други.

По неговите думи най-голям дял в руската продукция на отбраната се обезпечава от авиостроенето, радиоелектронния комплекс и корабостроенето.

Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: