Прегледи: 3667 - Коментари: 0
АНТИЗАПАДЕН индонезийски филм заслужава да спечели "Любовта е лудост"

АНТИЗАПАДЕН индонезийски филм заслужава да спечели "Любовта е лудост"

НАЙ-ПОСЛЕ на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост" във Варна бе прожектиран филм за същността на "световната политика": за западните колониални зверства и циничен грабеж.

Посланичката на Индонезия в Българско НПр Сри Астари Расджид /на снимката/ представи панорамния исторически филм "Султан Агунг". Освен задължителната романтичо-трагична любов между принца и по-късно султан на централната държава на остров Ява през 17 в и обикновено селско момиче, бе показано началото на холандското робство в Индонезия. Във филма, по-скоро в духа на френския класицизъм на Расин, Корней и на Молиер, отколкото в духа на фестивала "Любовта е лудост", ДЪЛГЪТ към Родината бе поставен над личните чувства и на любовта. Точно в трагедиите на Расин и Корней любовта е изключителна, за да не изглежда пък дългът така лесен за посвещаване.

Младият принц Агунг след драматично раздвояване все пак се ожени в името на султанството за принцеса, а не за любимата си девойка. Тя също постави дълга към Родината над семейството и уби брат си, който бе станал слуга на холандските поробители.

Посланието на филма бе пределно ясно – Холандската Източна компания с измами, подкупи, жестоко използване на технологичното си военно превъзходство стъпка по стъпка завоюваше земите и богатствата на средновековна Индонезия. Историческото време – началото на XVII в и личната и отечествена трагедия на султан Агунг - бе разгърната в огромни като размер и пространство сцени, батални преживявания, много кръв, пролята от холандците. Може холандското робство да не е било така жестоко, както турското за нас, но цинизмът на поробителите бе показан дори като по-голям.

Шефът на поробващата компания с интересната фамилия Коен бе изображение на Злото, противопоставен на родолюбеца Султан Агунг. Когато разбра, че холандците имат военно превъзходство заради оръдията и пушките си, султанът не наказа своите военачалници, че са загубили битки и не са изпълнили заповедите му, а противно на традицията да ги обезглавява - благородно ги пусна по домовете при милите им семейства.

Дано този поучителен филм, минал при сериозно присъствие в обновената Зала "Европа" във ФКЦ – Варна, да осени млади и големи какво е бил ВИНАГИ Западът – убиец, крадец, лъжец и развратник.

Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: