Прегледи: 2150 - Коментари: 0
НА 9 МАЙ от 16,30 "Безсмъртен полк" във Варна

НА 9 МАЙ от 16,30 "Безсмъртен полк" във Варна

В чест на Деня на Победата над фашистка Германия във Варна /както и в още 46 български града/ ще се проведе акцията-шествие "Безсмъртният полк"

Празнуващите ще се съберат в 16,30 пред входа на Морската градина до Фестивалния и конгресен център. Шествието ще продължи до Паметника на загиналите в антифашистката борба пред Двореца на културато и спорта. Там ще има и празнична програма.

Освен българските и руски знамена, освен снимките на загиналите или воювалите роднини във Втората световна - Отечествената война, участниците се призовават да спазват разстояние от 1,5 м помежду си и да носят изискваната от МЗ заради антивирусните мерки предпазна маска. Ето и текста на националния център на "Безсмъртния полк":

"Безсмъртният полк" ще отбележи 76-тата годишнина от Победата в над 47 български града

"Безсмъртният полк" като гражданска международна акция вече е традиция в България. Нашите редове пазят Истината за Великата победа над хитлеристките пълчища, прекланят се пред паметта на нашите роднини, които отдадоха живота и силите си за един нов свят - за свят без фашизъм и нацизъм, отбелязват с топлота и радост този грандиозен Ден!

С оглед на продължаващата пандемична обстановка в България и мерките, които се налага да спазваме, ние ще организираме провеждането на "Безсмъртният полк" по начин, който да не застрашава живота и здравето на участниците в него. Призоваваме участниците във всички форми на провеждане на "Безсмъртния полк" да спазват необходимата дистанция от 1,5 м един от друг и да носят предпазни маски, за да не разпространяват заразата.

Фондация "Безсмъртният полк" предлага на всички участници в това грандиозно събитие през 2021-та г да отбележат нашия празник онлайн и в социалните мрежи, а там където е възможно - да поднесат цветя и венци пред паметниците на Победата и да се преклонят пред героизма на българските и съветските антифашисти. Нека всеки българин, който има роднини – участници в Съпротивата срещу фашизма в периода 1923-1945 г, да разпространи техните снимки в своите социални профили и в групите, в които членува.

Всеки, който желае и има тази възможност, може да обработи своите снимки и върху тях да положи символиката на "Безсмъртния полк", която може да бъде свалена от сайта на фондация "Безсмъртния полк" https://bezsmartniatpolk.com или от facebook-групата на полка https://www.facebook.com/groups/bezsmartniatpolk/. Нека и тази година ние ще застанем рамо до рамо с нашите героични предшественици, които унищожиха кафявата чума, и ще сведем глави пред тяхната саможертва. Управителният съвет на фондация "Безсмъртният полк" следи с внимание развитието на епидемичната обстановка и се надява, че съвсем скоро ще можем да провеждаме нашето ежегодно събитие в традиционен порядък.


***
„Безсмъртният полк“ приема за своя основна задача запазването във всяко семейство на личната памет за поколението, участвало в Антифашистката съпротива и Втората световна война.

Участието в "Безсмъртния полк" означава, че всеки българин, който помни и почита свой роднина – ветеран от Българската армия, партизанин, нелегален, боец от Съпротивата, политически концлагерист и затворник, участвал в Антифашистката съпротива и във Втората световна война, на 9-ти май всяка година ще излиза на улиците на своя град с техните фотографии, за да вземе участие в Парада на "Безсмъртния полк". Участието в "Безсмъртния полк" е доброволно.

"Безсмъртният полк" е неправителствена, нерелигиозна, нетърговска и неполитическа независима обществена организация. В редовете на "Безсмъртния полк" може да встъпи всеки гражданин, независимо от своята вяра, националност, етнос, политически или други възгледи. "Безсмъртният полк" обединява хората. Всичко друго е неприемливо за нас.

"Безсмъртният полк" изключва използването на символика, различна от онази, която има отношение към Антифашистката съпротива и участието на Българската армия във Втората световна война.

Акцията е проведена за пръв път през 2012 г. в руския град Томск. На следващата 2013 акцията "Безсмъртен полк" се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света.

През 2015 "Безсмъртният" полк марширува в 15 държави. От 2016 г България също се присъединява в инициативата. "Безсмъртният полк" в Русия и "Безсмъртният полк" в България са част от една и съща кауза – ние сме заедно и работим в тясно сътрудничество, защото "Безсмъртният полк" е един в целия свят. "Безсмъртният полк" не може да се идентифицира с никой човек – политик, общественик, държавен или общински служител или избраник.

"Безсмъртният полк" са хилядите загинали и техните потомци.

Павел Иванов
Председател на Фондация "Безсмъртният полк"
bezsmartniatpolk@gmail.com

Обобщил: Димитър КУНЕВ - Български и Словянски
Потребител:


Коментар: