Прегледи: 1622 - Коментари: 0
Западната икономика достигна 366 % дълг спрямо БВП

Западната икономика достигна 366 % дълг спрямо БВП

Пускаме статия от Инвестор.Бг, но по-важното е нашето на РодинаБг.ком "предговорче.

На снимката на РодинаБг.ком: Катедралата в Милано

Реално статията /без да иска/ отчита, че западната икономика е фалирала 3,5 пъти само през 2020 г. Но оставяме читателите да прочетат и да помислят съгласни ли са или не с нашето твърдение:

Глобалните задължения са достигнали 366 % от БВП през 2020 г

През пандемичната 2020 г глобалните задължения - на правителствата, бизнеса, домакинствата и финансовите институции, са се увеличили с рекордните $ 24 трил долара, показват данни на Moody`s Analytics, цитирани от CNBC.

Така дълговете вече са 366 % от брутния вътрешен продукт, посочват анализаторите. Растящите задължения в развиващите се пазари може да забави възстановяването от коронавируса, коментира анализаторът Стив Кокрън. През 2020 г най-голям ръст имат публичните задължения, което не е изненада на фона на отпусканите фискални ситумили, посочва той.

В развиващите се икономики публичните дългове са се удвоили за последните десет години и вече представляват около 1/3 от глобалните дългове, сочат още данните на Moody`s. Според анализаторите това ще увеличи още повече пропостта между развитите и развиващите се икономики. Товарът на растящите дългове е по-голям в развиващите се държави, обяснява Кокрън.

В много от развиващите се държави, сред които Индия, Аржентина и Малайзия в момента има и нов пик на случаите на коронавируса, а в много от развитите, сред които САЩ, Австралия и Великобритания, вирусът отстъпва. Според Кокрън причината за това е по-бавният темп на ваксиниране в развиващите се страни. В същото време развиващите се държави вероятно ще трябва да намалят стимулите, за да държат дълга си под контрол.

Комбинирани тези два фактора - свити стимули и ръст на случаите, ще забави икономическия растеж и държавите ще изостанат още повече спрямо развитите икономики. "Когато икономиката расте бързо, дългът не е такъв проблем" -коментира още Стив Кокрън.

Според икономиста растежът през 2021 г ще бъде неравномерен, като САЩ и Европа ще ускорят възстановяването си през лятото. Развиващите се пазари "може да се наложи да почакат малко" - допълва той.

По статията работи: Деляна Петкова

24 май, 2021, Обобщил: Димитър КУНЕВ
Потребител:


Коментар: