Прегледи: 944 - Коментари: 0
На 27 август се откри Международният филмов фестивал "Любовта е лудост"

На 27 август се откри Международният филмов фестивал "Любовта е лудост" На 27 август се откри Международният филмов фестивал "Любовта е лудост"

По червената пътека преди официалното откриване на кинофестивала в Зала 1 под аплодисментите на варненската публика преминаха членовете на международното жури /на долната снимка/, което ще определи носителите на наградите "Златна Афродита" на 29-тото издание на кинофестивала - Илиян Джевелеков - режисьор на филмите "Вездесъщият" "LOVE.NET", "Дзифт" и др, Магнус Кристиансен от Норвегия - автор на три игрални филма, Владимир Марин - продуцент от Румъния.

Дефилираха и режисьорът Ивайло Пенчев и актьорите Филип Аврамов, Милена Спиридонова, Малин Кръстев, Васил Банов, Свежен Младенов, както и най-малките участници - Ален и Диман Ангелови от конкурсния български филм "Чичо Коледа ";

Владимир Есинов - продуцент на филми от компанията "Кинопрограма XXI век";

Любов Мулменко - сценарист и режисьор на руския конкурсен филм "Вярност";

Владимир Ястреба - сътрудник към Руския културно-информационен център в София и представител на Мосфилм в България;

Иван Юруков - актьор и режисьор на филма "До последния каприз", включен в програмата на фестивала;

проф. Божидар Манов - председател на гилдия "Критика" към Съюза на българските филмови дейци, член на Европейската филмова академия;

Симон Кезер – актьор от швейцарския филм "Светицата на невъзможното";

Александър Коберидзе - режисьор и сценарист на грузинския филм "Какво виждате, когато гледате към небето?"

С наградата за цялостен принос към българското кино беше отличен българският актьор и режисьор проф. д-р Ивайло Христов /на горната снимка/. Той получи своята първа "Златна Афродита", а на варненската кинофестивална сцена е печелил и три статуетки "Златна роза".

С минута мълчание бяха почетени българските творци, свързани с родното кино, които загубихме през изминалата година като Татяна Лолова, проф. Иван Терзиев и др. На сцената поднесоха поздравления г-н Марио Смърков - областен управител на област Варна и г-н Коста Базитов - зам. кмет по култура в Община Варна.

Директорът на кинофестивала г-н Тошко Гяуров каза в своето слово: "За да се случва този фестивал, ни беше необходима подкрепата на много приятели. Стотици са онези, които са ни протегнали ръка през тези 29 години, няма как да изброя всички, но им поднасям нашата най-искрена благодарност. Но искам да спомена някои от институциите, които са били до нас през цялото това време и които бяха нашите основни партньори. Това са Община Варна, Министерството на културата и Национален филмов център. Благодаря на всички спонсори, медийни партньори и приятели!"

Поради големия интерес ще се състои извънредна прожекция на филма от откриването на кинофестивала "СЕЛИН ДИОН - силата на любовта" - на 05 септември, от 16,30 в зала 2.

Цените на билетите са 8 и 6 лв. Билети на касата на ФКЦ, тел. 052/608446 и онлайн от fccvarna.bg

На 30.08. в зала 6 от 18,30 ще има допълнителна прожекция на филма "Парцалев", реж. Валентина Фиданова.

Благодарим на екипа на ФКЦ Варна за съдействието.
Потребител:


Коментар: