Прегледи: 3761 - Коментари: 0
Логистичен парк или нова търговска площ

Логистичен парк или нова търговска площ

Никак не обичаме чуждиците.

Хайде, няма да се връщаме на времето/нивото на Богоров, който е предлагал футболът да се нарича ритнитоп /това добре/, но кибритът - "драснипаликлечица"? Но името "Логистичен парк" - Варна, очевидно ще се наложи.

Днес от 11,30 на територията на бившия Консервен комбинат "Янко Костов" беше открита първата му сграда - А1. Красиво и приятно синя, на практика външните стени са от стъкло, с фоайе за пресконференции и срещи. Тя всъщност е доста голям склад. Хубавото е, че разстоянията между вътрешните колони са 25/12,5 м - това за всеки добър търговец е ясен показател, каква голяма маса стоки могат да се държат + охолно да се маневрира.

Особено впечатляваща изглежда цената за наем в новия Логистичен парк - 5 Евро/г за складова площ, а 7-7,5 Евро/г за офис. По всяка вероятност големите и сериозни фирми няма да си държат централните офиси там, но необходимите канцеларии - доста е изгодно.

Много медии ще напишат рекламни хвалби, но нека, преди да се зарадваме, да кажем и кривиците. Първата е, че в момента няма свестен път за лек автомобил до сградата, а и практически до целия парк. Пътищата са изровени, надупчени, изядени отстрани ит.н.

Второ, колкото и 90 и повече % да влизат с камиони и коли в района, няма практически никаква близка автоспирка. По наши наблюдения до МОЛ - Варна над 3/4 от хората стигат с автобуси. А инвеститорите и консултантите искат да направят 10 етажна /в момента имат право на 5/ търговска сграда, ала миди-МОЛ. Общата площ на всички сгради - търговска, покрит многоетажен паркинг, чисто офисна и складово-офисни ще бъде 120 000 кв м. Не са съборени и доста стари огромни халета с изпочупени прозорци - ще пада доста дни голям прах и пепел. Иначе отпред, пред самия парк ще има 34 м свободна зона за паркиране, радост за шофьорите.

По отношение на инфрасктуктурата, нашият кмет, преди да се метне като на кон върху новия си бляскав мотор-микст, обеща пътни връзки за 10 минути до Пристанището и ЖП гара. /Абе Кирил е № 1 по атракция от вси български кметове и кметици./

Марко Захариев - изпълнителен директор на "Феър плей" - Варна, "Къмършън" ЕАД - инвеститорът - обеща, че до 1 - 1,5 мес ще е готова сграда 8 със 7000 кв м площ и до 3 мес ще завърши строителството на сграда 7. Сграда 6 ще има около 10 000 кв м площ.

Консултантът на проекта Colliers International - България, с изпълнителен директор Атанас Таров коментираше модерните товарни рампи, вътрешните пространства и прочее европейски дейности и устройства. Самият изпълнителен директор на парка - Симеон Делиев, очаква успеха.

В момента обаче, шефката на индустриални и пр площи оповести, че очакванията са били по-едри фирми да наемат. Не се оплака, че няма. Тя самата установява, че има желание у някои наематели да уголемяват обема си до 1 000 - 2 000 кв.

Като цяло проектът е внушителен. Марко Захариев каза, че общите инвестиции са 57 мил Евро, а вече са вложени 18!

Варна ще има Логистичен парк, остава варненци да имат парите, за да си държат там стоките или да ги купуват!

2008 г
Потребител:


Коментар: