Прегледи: 6276 - Коментари: 4
Адвокатски цирк за избор на шеф

Адвокатски цирк за избор на шеф Адвокатски цирк за избор на шеф

Днес в зала "Пленарна" варненските адвокати се отчетоха и избираха. От 1064 члена на Варненската адвокатска колегия присъстваха над 300 и респективно участваха в избори на контролни органи и Председател на Колегията.

Истинският скандал настана, когато двамата кандидати - Димитър Петров /на снимката/ и спорният Николай Николов /на втората снимка с дългата коса/ влязоха в открита схватка за "креслото" на боса на браншовата организация за идващите 3 години. За ІІ-ри мандат тръгна да се бори досегашният шеф Димитър Петров, който е в професията от 1992 г. и вероятно ще получи втори мандат. "Голяма част от обещанията си изпълних - построихме офис, ще продължим и да работим през следващия мандат, ще продължим и дисциплинарната практика /която е насочена срещу адвокати, които не плащат вноските си към Адвокатския съвет и към другата група - защитници, които са сгафили правилата на съдебната система/." Смешно е, но месечната вноска е само 25 лева, а има адвокати, които даже от лакомия не ги дават за благото на правозащитниците. Разбира се, има и някои, които са бедни на фона на "лъвовете-паралии" в тази хлъзгава професия.

Николай Николов, който беше другият претендент, взриви зала "Пленарна" с няколко авангардни идеи. Първо, той се похвали, че има N магистърски степени, вкл по европейско право и предложи няколко социални решения на проблеми в гилдията. Революционните намерения на г-н Николов бяха да се намали от 25 на 5 лева месечната адвокатска вноска. Това можело да се компенсира с встъпителните вноски за членство, чрез наемите за офис, икономии от представителните разходи и чрез ревизия на начина, по който се дават служебни защити. Кандидатът предложи още да се наблегне на образователни програми в посока културната дейност и семинари по европейско право. Той припомни, че сме задължени по силата на Лисабонския договор /влязъл в сила на 13.12. м.г/ да демонстрираме поне 40 % съответствие на нашите и еврозаконите. Европейската конвенция за Защита на правата на човека не е от най-долюбваните от нашата юриспруденция. Освен това той предложи в програмата си служебните защити да се разпределят по социален ред - по-възрастни колеги с по-малко дела, или млади със стаж под 5 години да са приоритетната група, при спазване на социалната справедливост.

3 основни обещания даде Николай Николов - едното е пропускателният режим в съдебните зали, който нарушава правата на защитата с пребъркване и преджобване да бъде променен. Второ - да се пребори с нарушенията в Закона на адвокатурата, свързани с разпити на адвокати, в нарушение на правата на техните клиенти /независимо граждански или наказдателни/ по дела. Трето - държавните институции да проявяват уважение /както се полага по Закона за адвокатурата/ към адвокатите. В духа на чл. 29 от Закона.

Залата бламира втория кандидат Николай Николов. Многократно го питаха дали е бил обект на съдебно преследване, имал ли е образувани дисциплинарни производства в различни градове на България, бил ли е обявяван за общодържавно издирване??? Активни бяха адвокат Стефан Москов и секретарката на адвокатския съвет във Варна Кремена Маринова. Повечето не го познаваха и го питаха "Кой си, какъв ти е стажът, откъде се появи???" Той: "Нямам нито едно дисциплинарно или съдебно дело и ако имам, ще си изгоря дипломата."

Макар че е член на Варненската адвокатска колегия никой не го е виждал във варненска съдебна зала, нито на адвокатско събрание.

Проверка в аналите на Адвокатската колегия установи, че срещу г-н Николов е имало дисциплинарно производство, но то е прекратено по давност по инициатива на Висшия адвокатски съвет. Години наред Николай Николов бе обявен за общодържавно издирване по повод рекет $ 10 000. Известен факт обаче е, че майката на адвокат Николов /който се самонарече борец срещу корупцията в държавата и зам.-председател на Нацръководството на Зелената партия в България/ е член на адвокатската гилдия в Разград, тя му спасява някои части от тялото.

През м.г. 24 члена на Адвокатската гилдия в морската столица са лишени от права за неплатен членски внос. Всеки от тях трябва да внася по 300 лв/годишно, като 120 от тях отиват по сметките на Висшия адвокатски съвет. 64-ма са получили наказания по сигнали на ощетени клиенти. Единственото дело за лишаване от адвокатски права, което е решено във вреда на адвокат за срок от 4 месеца, е срещу Десислава Георгиева.

В началото на т.г. e образувано производство срещу бившия юрист-консулт на Е.Он "България мрежи" Светослав Спасов. Той е бил нарочен, че се е възползвал от служебна информация след напускане на дружеството, за да води дела срещу него. Въпреки че Варненската адвокатска колегия е оневинила Спасов, от Висшия адвокатски съвет са разпоредили да бъде образувано производство срещу него. Не е ли предприело Е.Он някакви действия, за да действат така от Центъра?

Проверка по Закона за адвокатурата е била образувана и срещу съдия Мирослава Данева заради нейни действия срещу адвокат Милен Ралчев. Поведението на г-жата според жалбата на адвоката е било унизително спрямо него. Той е бил изваден от съдебната зала по гражданско дело. Част от лицата, които могат да дадат сведения за казуса, вече са разпитани, оповести днес Димитър Петров.

Ето и числата от изборите:
На най-куриозното гласуване: Само 7 /седем/ гласа за Николай Николов от над 300, който се е кандидатирал и за член на Адвокатския съвет, там има 39 гласа - пак най-малко. Така Димитър Петров остава Председател още 3 години.

Бердж Хаджолян е с най-силен вот за шеф на Адвокатския съвет. Избрани са общо 9 души. Във вота за шеф на Дисциплинарния съд в Колегията води Росен Димитров. За този съд са гласували 223 души. Фаворит за Контролния съвет на гилдията е симпатичната Кремена Маринова. Предстоят балотажи на 07 февруари.


Послеслов: Група адвокати, между които екзотичния Бранимир Балачев смятат ръководството на адвокатурата във Варна за беззъбо, че не защитава не само добре, ами изобщо интересите на професията в съдебна зала, където ставали очевидни безобразия, провокирани от Прокуратурата във Варна. Те не са присъствали на изборите, не само заради липсата на време, а и заради погнуса от загубената кауза за силна адвокатура във Варна - поне засега.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Националист     Дата: 2010-01-31 10:41:38    
Не адвокатин, а лукатин, ще рече на дявола човек, а не на Господа човек.

2. Потребител: Герака     Дата: 2011-08-10 19:29:50    
Дииитър Петров е най-сериозен кандидат.
Изключително знаещ юрист,принципен, точен,
обективен, честен, ангажиран, неговорещ глупости и не търпящ такива, не е нагаждач
Реалист, максималист в раздаването в работата, нетърпящ негодяи и мошеници,нео-
занимаващ се с мафиози-клиенти,кратък, точен и ясен в преценки и обяснения.

3. Потребител: Колега     Дата: 2015-04-08 22:25:05    
Аз съм варненка по рождение, но от 2000-та година живея и адвокатствам в гр. Пловдив. Не мога да коментирам професионализма на колегите от Варна, но по стечение на обстоятелствата съм се явявала във варненските съдилища - районен, окръжен, административен и отговорно заявявам, че не съм присъствала на по-голям цирк. В този смиъл, не се изненадвам от написаното по-горе и .... много съжалявам за което. Смятам, че това трябва най-после да се промени и това зависи единствено и само от членовете на АК - Варна.

4. Потребител: сериозни     Дата: 2017-02-23 12:20:04    
на този николай май нещо му хлопа яко дъската, говори глупости.Сега във варна се яви и нов като него,светозар николов, ангажира неграмотници правно да носят надписи пред районния съд, като не им казва,че го съдят дисциплинарно, говори неверни неща