Прегледи: 3272 - Коментари: 2
Обществен съвет или говорилня

Обществен съвет или говорилня

Доставчиците на социални услуги досега са могли да бъдат спокойни.

Самият общински шеф на социалните и здравните дейности д-р Здравко Марков каза днес, на откритото заседание на органа, че са необходими външни одитори за контрол. Подобно беше и изказването на Председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов, че "социалните средства" се увеличават, но трябва да бъдат много добре разходвани.


Докато националистБг.ком започва да задава неудобните въпроси, атмосферата беше елейна. "Всичко е наред, абе почти наред!" - общо взето това беше посоката на разговора.

На един такъв Обществен съвет "на открито" медиите могат да задават всякакви въпроси, особено близки - по съдържание и насока, на форума. Ние запитахме, не се ли притеснява Общественият съвет, че на практика няма нито един мъж в състава си? На което д-р Марков ни отговори, че целта на този орган била друга. Ами как доставчиците и ползвателите на социални услуги ще вземат обективни и точни решения при дисбаланс на състава по полов признак? Зад парите, поръчките, дейностите, детайлите ако щете, стоят живи хора. Няма ли риск, някоя сериозна финансова оферта, да бъде решена във вреда на поне 1/2 от социално нуждаещите се във Варна?

Освен това, г-н Марков ни направи забележка за тона. Свикнали сме от много институции да искат медиите само да ги хвалят. Ами защо тогава г-н Марков или който и да е от Обществения съвет не отговори на конкретния ни въпрос: Защо има предаване "Социален калейдоскоп", което струва 50 000 на данъкоплатците, веднъж седмично е и трае 1/2 час по електронна медия, а е гласувано от Общинския съвет друго, което има два пъти седмично излъчване по е-медия и то по час, а струва само 60 000 лв? Колкото и да не разбира човек от финанси или рекламен пазар, ясно е, за какви диспропорции се касае. Да отговори с какъвто тон си избере.

Ние ще продължаваме да питаме. Впрочем, попитахме помощи или етнически грабеж има при даването на допълнителните помощи на Община Варна? Такива, естествено, трябва да се дават. Така се сваля социалното напрежение, това е наистина грижа за нуждаещите се. Но, ако сме свидетели, че общинската съветничка Медиха Хамза иска увеличение на определено лице с небългарско име от 200 на 500 лв - какво да си помислим? А, г-н сънароднико, Марков?

Вие самият казахте, че документите минават през експертен съвет, много компетентни хора участват при вземането на решенията и никога това не става еднолично. Ами на комисия стана така - еднолично предложение на общинската съветничка, гласуване с мнозинство и утвърждаване на Общинска сесия. Или Общината и нейните експерти не са били прави с ниската предварително зададена допълнителна финансова помощ, не са проучили напълно компетентно въпроса или г-жа Хамза е неправа?

И други участници в открития Обществен съвет поискаха от медиите нещо като похвала. Може би да похвалим г-жа Ани Радева, че напусна предварително?

Но ще кажем и бялото, освен черното. Г-жа Петкова запозна обстойно журналистите със задачите на съвета и приемаше спокойно всяка критична забележка, всяко предложение, всяка казана реплика и по същество, и близо до темата. Ако така работи Общественият съвет, тогава ще свърши нещо по-цялостно!

Да кажем на г-н Марков мислите на двама известни мъже: "Да си кажем кривиците, байно, пък да вървим напред!" И втората, на Фидел Кастро: "Кажи ми грешките, за да ми бъдеш приятел!"

А на журналистите това е работата - да питат. Иначе, ако няма кой да пита, ще повторим статиите в "Работническо дело" и непресъхващите успехи на БКП и пр.

Още нещо, по отношение на контрола, въпрос съвсем разумно повдигнат от д-р Марков. В историята е известен т.нар "Синдром на Калигула". Този перверзен император се е страхувал за живота си и неговите пазачи са били следени от други, те пък от други, те пък от друга страна от други ит.н.

Албер Камю казва по друг, но всъщност по същия повод, че съвестта на писателя и журналиста е това, което им дава право да говорят на хората.

2008 г
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Фактор - Х     Дата: 2008-07-11 12:24:42    
Има един на снимката, който е доказан крадец. Не е кметът, той има други кусури.
Напиши кой!

2. Потребител: лк     Дата: 2011-06-08 19:02:39    
Оооооооооооооооо,Фактор "Шизофреник" си, миличък. Плати си глобичката към "Инспекция по труда". Като мръсна пяна ще си и в следващия мандат. Колко жалко ((