Прегледи: 4223 - Коментари: 2
Отличен /7/ на Комисията по наименования

Отличен  /7/ на Комисията по наименования

Единствената комисия, където няма пари в Общинския съвет, е тази по "Наименования".

Това означава, драги читателю, че тук общинските съветници са влезли само от емоционални и патриотични подбуди. Днес националистБг.ком имаше възможност да се убеди в това.

Лош-добър, но Красимир Маринов от "Атака" предложи вместо роденият във Варна, но неживял тук известен астроном Фриц Цвики, улица във Варна да се нарече на Димитър Ефендулов. Бил съм колега с големия варненски литератор и човек. Г-н Ефендулов беше завършил Семинария, но по-късно и българска филология. Той беше може би най-добрият литературен изследовател на старата българска литература като ерудит на християнското. Имаше предимството на дълбокото познаване на християнството и вещото разбиране на духа на християнските текстове от ІХ до ХVІ-ХVІІ в.

Освен това беше магнетична, етична личност и понеже преподаваше в Математическата гимназия, вършеше двойна работа - облагородяваше, хуманизираше, разширяваше духовния кръгозор на учениците в, според мене, дълги години най-доброто варненско училище. Издаде три книги точно за връзките и християнската основа на нашата национална религия и литературата.

Когато утре всички випускници от ІІ-ра гимназия научат, че една скромна комисия с 5 гласа "за" е посветила улица на Димитър Ефендулов, ще кажат единогласно: Отличен /7/ за тези петима души.

Още по-добре е, че шеф на Комисията по "Наименования" е доц Стефан Трошев. Едно име винаги е израз на емоции и култура, а доцентът с голямо вълнение предложи още като първа точка промяната, по-точно казано връщането на старото име на улица "Морска сирена". И временното име "Капитан Соларов" беше отменено, а това са искали почти всички живеещи там.

Като почнаха да дават имена на учители от Математическата, не забравиха Епохата в това знаково училище - Здравко Чакъров. Освен доайен на математиците, той беше философ, естет, стар ерген и невероятен събеседник. За съжаление доживя разбиването на образованието, поне не като учител... Поколения варненци са усетили ерудицията и благата мощ на духа му. Чист, етичен, дълбок, взискателен, винаги на ниво.

Представям си как някой, който го познава, мине и прочете надписа върху уличната табела. Ще го озари отново великолепието на педагога, на незабравимия учител Здравко Чакъров.

Не познавам добре Иван Кацарски, но приеха да кръстят улица на неговото име. Там, където са "учителските" улици.

Без да правя никакви забележки на младите колеги, някои се учудиха, че без много мъдруване наименоваха днес обекти на учители. Наистина, трябва да се познават големите педагози на Варна, това е въпрос на гражданска съвест и уважение. Нещо, което имаха тези трима учители и което липсва и днес. Включително на един от съветниците, които правеха предложенията.

Стана и една пикантна историйка. Преди време, не стана ясно през кой мандат, Комисията по наименования е кръстила повторно улици на покойните Атанас Стоев и Лиляна Ставрева. Затова се е наложило да дават имена на други учители. Хем ми стана приятно - познавах добре два пъти "улицизирани" двамата прекрасни литератори, общественици и педагози - хем се чудех на глупостите на демокрацията. Особено през мандат 1995/99 г Общинският съвет със синьо мнозинство махаше имена на улици и местни обекти на кантар. Без да знаят, смениха името на голям български национален деятел и възрожденец, понеже им "звучало" като на комунист.

Комисията прие и промяната на автобусна спирка "Брезите" /или "Трите брези" - и от комисията не бяха сигурни за колко брези става дума/ в "Ботаническа градина". Хем реклама, хем по-съществен запомнящ се обект.

Но днес излязох обнадежден и радостен от Заседанието на Комисията по "Наименования".

2008 г
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: "БЪЛГАРИЯ ЗА ВСИЧКИ&     Дата: 2008-07-10 19:36:17    
Тази скапана комисия - познава ли изобщо Новата История на Стара Варна!?!

2. Потребител: Росен Баръмов     Дата: 2015-08-04 17:32:04    
Димитър Ефендулов беше преподавател и в Пета гимназия до 1972г.