Прегледи: 3361 - Коментари: 3
Обучение на деца с множество увреждания

Обучение на деца с множество увреждания

Семинар с родителите на деца с множество увреждания организира днес от 13,15 в СОУ за деца с нарушено зрение "Д-р Иван Шишманов" в кв. Аспарухово.

На семинара се обсъждат програмите за обучение на децата с множество увреждания. "Идеята е да направим родителите съпричастни към обучението на тези деца. Тяхното обучение трябва да продължава и в дома", каза Петър Петров – директор на училището. "Важно е да насочим вниманието на обществото към тези хора и техните проблеми", добави още директорът.

Проф. д. п. н. Владимир Радулов – гост на мероприятието, коментира, че за съвременното ниво на педагогика не съществуват необучаеми деца . "Броят на тези деца нараства и обществото трябва да се погрижи за тях. Причината да бъдат обучавани е, защото те могат да се обучават и имат нужда от това", каза още проф. Радулов.
За момента няма точни данни за броя на хората с увреждания в България.

Според проф. Радулов, те са около 20-30 000. Трудността при работа с такива деца произлиза от факта, че голяма част от тях не могат да общуват, вследствие на уврежданията си. При болшинството като вторичен проблем се появява и умствена изостаналост. Работата с такива деца е в три основни направления:

1.Корекция на поведението
2.Умения за самостоятелност в живота
3.Приложни академични знания

Големият проблем обаче се появява, когато настъпи моментът тези хора да напуснат училище и да се интегрират в обществото. Социалните предприятия работят само с хора с едно увреждане, така че хората с много увреждания пак остават на грижите на обществото.

В редица европейски страни както и в САЩ този проблем е решен чрез предприятия за трудова терапия и трудова интеграция, където на хората с много увреждания се създават условия за работа и социална среда. Учейки се постепенно, чрез елементарни действия да произвеждат определен продукт /щипки за простиране, коледни играчки и др./ тези хора се включват в обществото, получават някакво възнаграждение и не остават в тежест на роднините си. Освен това с обучението и интеграцията на такива деца се намаляват разходите, които държавата дава за издръжката на такива хора, смята проф. Радулов. В България все още няма реални условия за такава дейност, но сега се правят първите стъпки.

До момента Варненското училище е най-доброто учебно заведение за деца с увреждания не само в България, но и на Балканите. Тук се обучават специалисти за работа с деца с увреждания от Македония, Сърбия, Молдова и др.

Програмите за обучение на деца с множество увреждания са започнали още от 1984 г, като първите 4 деца са обучавани въпреки несъгласието на тогавашния министър на образованието, коментира директорът на училището.
"Предстои ни до 2-3 год. да изготвим център за трудова терапия и интеграция. Кандидатстваме също по проект към социалното министерство за център за малки деца", обобщи още Петър Петров.

Даниел ДИМИТРОВ
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Спартанец     Дата: 2010-03-21 16:06:46    
Всички тези олигофрени цигански са ги пращали в древна Спарта там където им и е мястото. Само излишни разходи и никаква полза двама-трима лъжепрофесирши стават с по-едри джобове, а и родителите само страдат. Четет Мико вълчев - Кавханът Болг

2. Потребител: Мико Вълчев     Дата: 2010-09-10 20:34:33    
Компесаторното обучение претърпя пълно фиаско така, че другарю Радулов не се напъвайте няма да изучите циганите.

3. Потребител: незабравка     Дата: 2010-12-05 17:32:11    
Дали не се занимават с олигофрени и цигани само за да си напълнят джобовете и да крадат от децата. Познавам родители, които знаят алчнотията на Петров и какви пари им иска за да вземе детето им в училище. Този човек реве за съда!!!!!!!!!!