Прегледи: 4023 - Коментари: 0
Голям морски център + французи

Голям морски център + французи

До началото на лято "09 на буна № 3 ще има изграден ветроходен център.

Той ще представлява сграда, в която ще има административна част, съблекални, обслужващи стаи, техническа база, голям хангар за лодките и специално съоръжение, което ще спуска и качва състезателните съдове.
Сериозна делегация от Марсилия пристигна във Варна на 16 юли. Фредерик Котон - Главен инженер на Управление "Публично пространство" в средиземноморската перла, Бернар Клави - технически експерт в тамошната община и Рене Манди - треньор по ветроходство - посетиха Община Варна и разказаха подробно на медиите като как виждат бъдещия голям варненски ветроходен център.

Директорката на Дирекция "Младежки дейности и спорт" Калина Попстефанова в Общината подробно разказа за всички перипетии около достигането на последния етап. Макар че все още няма готов план, има споразумение с концесионерите на Алея № 1. Така вместо на Буна № 14, която е къде Евксиноград и превозът ще е най-малкото далечен, на съвсем близко за варненци и гости място ще се карат яхти. Французите подчертаха, че от една страна съоръжението ще бъде център за обучение на начинаещи, база за елитни спортисти, но и възможност за развлечение, което ще се заплаща - на различни цени.

Така ще има и икономическа полза - парите от удоволствияте ще влизат за развитие на физиката на младите. Всъщност лодките ще се спускат от тихата страна, където водата е спокойна и хлапетата по-лесно ще се научат да управляват съдовете. В началото ще се включат и специалисти от Национална спортна академия в отдел "ветроходство". Разбира се, ще има френски специалисти, които ще дават акъл - опита си в провеждането на цялостното обучение.

В самия град Марсилия има един много удобен и тих вътрешен залив, където има стотици и хиляди по-малки, средни и най-големи яхти, така че Първият варненски ветроходен център ще бъде като Давид пред марсилския Голиат. Във всички случаи до юли 2009 Базата ще бъде изградена и ще посрещне Световното първенство. То ще се проведе предимно в Северната част на Варненския залив заради особената "роза на ветровете" в южната.

Точно това е и причината ветроходният център да не може да се построи по към юг. Що се отнася до парите, Община Варна ще даде /след одобрение от Общинския съвет, разбира се/ 180 хил лв, а останалите ще дойдат по Проект от европейските фондове. Крайно време беше в "най-преуспяващия" град в България да се построи ветроходен център.

Надяваме се да не стане поредното място, където тийнейджърите ще се опиянчват, а база за заякчаване и възмъжаване - физическо и морално.

2008 г
Потребител:


Коментар: