Прегледи: 7720 - Коментари: 42
Проблемите правят Запада все по-алчен, но и по-тъп

Проблемите правят Запада все по-алчен, но и по-тъп

Основните проблеми пред Запада /Де факто - ЕС+САЩ+Канада+Австралия/ са 3:
1.Енергия
2.Суровини
3.Евтина и висококвалифицирана работна ръка -

И трите под ТЕХЕН КОНТРОЛ.

Край Торонто /в Хънтсвил/ и в самия Торонто лидерите на Г-8 и Г-20 ще нищят проблемите на икономиката, СФКриза, енергията, климата, тероризма, ядрените и партизанските заплахи и пр. След като Барак Обама и Хилъри Клинтън /на снимката/ с прискърбие признаха, че САЩ не са единствен световен хегемон /чуй го силно БАТЕ Бойко/, нещо повече - след като помолиха ДРУГИТЕ /под другите разбирай най-вече Китай и Русия, а вече Индия и Бразилия!/ да им помагат в справянето със световните задачи, в последно време стана ясно и нещо крайно неблагоприятно, крайно ЩЕразрушително за Запада:

Непримиримите антиинтереси на основните западни играчи. Особено в стратегически икономически план. САЩ са задължени и заради структурата на икономиката си, която е основана на внос /чети: на грабеж/ на суровини и износ /чети: пак грабеж/ на собствени, най-вече високотехнологични стоки - да искат повече Западът и светът да купува изгодно практически само за САЩ американските продукти, за да влизат мах пари и печалби в Америка, която е алчен свръхпотребител на лукс и абсолютно всички богатства на света; - + САЩ заради СФКриза са задължени, за да спасят /Вече става въпрос за спасение, а не за развитие/ собствената си икономика, която е гарант за световната им диктатура, да увеличат постъпленията /чети: грабежите/ на пари, иначе банките в САЩ ще продължат верижно да фалират, безработицата ще се увеличава, покупателната способност ще намалява, ще се увеличава и междубанковата и междуфирмената задлъжнялост, тежестта на бюджета ще се отрази на военната мощ /Армията на САЩ воюва за пари, а не за идеи и справедливост/, на образование, здравеопазване и т.н. Външният и вътрешният дефицит на САЩ, колкото и динамична да е тази материя, взаимнозависима с няколко фактора - технологично обновление, изпреварващи иновации, банкова наличност, цена на енергоносителите, произвеждаща икономика, активен вътрешен пазар, налични промишлени мощности и пр - ТОЗИ ДНЕШЕН дефицит е около $ 3,5 трилиона, според някои експерти вече 4! Само да натъртим най-дебело - този дефицит в момента се увеличава и заради "необходимата за икономиката" инфлация и заради увеличаващите се разходи на САЩ - я са ги намалили, я светът /набиращите скорост Китай, Индия, Бразилия, - Япония, Южна Корея - отдавна и отново Русия/ ги е съборил! Това практически означава, че ВСЕКИ средностатистически американец трябва да произведе/продаде на външния свят, на света извън Америка стоки на цена $ 12 500 - 14 000. По най-бърз, да не кажем и незабавен начин, защото банките, парите, промишлеността, хората имат НЕОБХОДИМОСТТА от тези пари.

"Ипотечната" криза в САЩ настъпи не заради жилищата, а заради общата финансова необезпеченост на американската финансово-икономическа система. Ще го кажем по-ясно за всички наши читатели: В САЩ има стоки, които са в излишък, но които никой не иска да купи, а за суровините, които са храната за промишлеността, които САЩ трябва да купят - за тях пари няма, дефицитът е повече от $ 15 000/на човек. Най-известният американски прогнозист Джеймс Кантън /автор на бестселъра за едрия бизнес и Правителството "В дълбините на бъдещето - 10-те тенденции, които ще определят бъдещето на света"/, съветникът на Буш и сега на Обама, поставя въпроса за енергийните запаси като № 1 за американската политика.

Тази финансова необезпеченост КАРА Барак Обама

ДА ИЗИСКВА

от западноевропейците да не съкращават държавните и обществените разходи. А всички ВКУПОМ /библейски израз/ в Западна Европа, Канада и Австралия са осъзнали, че ако не намалят своите разходи, държавите ще фалират. За яснота на читателите - ще се повтори в Цяла Западна Европа това, което стана в Гърция, като е на път да се случи в Испания, Италия, дори в свръхефективната ... Нидерландия!

Защо ли? Ами по същите причини - енергията и суровините са скъпи, а алчността на западняците за лукс и богатства надхвърля стоковата им обезпеченост. Има стоки - ама не щат да ги купуват, пък няма пари за енергия и суровини. + алчността на корпорациите и едрия бизнес. Който пък, е обективно алчен - няма ли свободни пари за нови инвестиции - той затъва в дългове и фалира. Банките не могат да дават необезпечени кредити за инвестиции - защото те ще фалират и "кръгът се затваря".

Тук се намесва и Русия /за Китай ще отбележим отделно/, която САЩ искат да спрат да богатее/става по-силна благодарение на енергия и суровини, които продава на Запада, но пък Западът има нужда от евтина и ефективна енергия, каквато най-вече е природният газ, а Русия го има в свръхизобилие. Трън в гъза на САЩ е този руски газ, ама това са реалностите - и ако изключим наш БАТЕ Бойко със своето свали-гащи пред американците правителство - нито Берлускони, Саркози, Меркел, Сапатеро, че и дори полякът Доналд Туск слушат батко Обама и баба Клинтън.

Китай пък е най-големият проблем на САЩ. Те произвеждат стоки, които са стратегически за САЩ - които американците продават изгодно в света и така осигуряват високия си - макар и ограбен - жизнен стандарт. САЩ са вече 6-ти в света по общ брой произведени автомобили, а Китай са № 1 с над 10,5 млн годишно, Япония е далече назад втора с 6,4 млн.

Китай "бълва". Текстил, играчки, всякакви битови стоки, елуреди, мобилни апарати, компютри, софтуер и пр. Най-важното - ефективността на китайската промишленост е 2 до 2,2 пъти по-висока от американската. Тайната е много проста - евтина работна сила, 5 пъти по-евтина от тази в САЩ и практически толкова висококвалифицирана, колкото в САЩ. И това е на фона на Щеунищожителни за американците числа - ежегодно университетите и IT-училищата в Китайската народна република "бълват" /по думите на английски министър на образованието и науката при посещение в Поднебесната империя/ - над 4 млн компютърни специалисти - по-модерно подготвени от американските, да не говорим за английските. А САЩ не могат да "произведат" конкурентни дори 1/2 милион годишно, хайде, внесат още 1/2 милион /което пък води до други икономически, морални и терористични проблеми/, които да отговорят на 2 пъти по-бързия от САЩ китайски технологичен напредък.

Подобни темпове на развитие и конкуренция протичат в Индия, Бразилия, Иран - и за наше огромно съжаление, защото е пряка заплаха за националната ни икономическа-политическа независимост - в съседна нам Турция. САЩ губят икономическото съревнование със света, завличат в икономическата бездна и съюзниците си от Западна Европа. Която пък застаряваща, най-бавно модернизираща се от всички континенти в света, "Баба Европа" - върви към най-задните места в икономическата, оттам и в политическата класация.

България има само един път - да стане високотехнологична модерна държава. И - за да оцелее изобщо - да се върне в сакрално-родственото лоно на славянството.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Подсказвач     Дата: 2010-06-26 12:59:31    
Пропуснал си разлива в Мексиканския залив - за десерт скандал между "верните" приятели САЩ и Англия, а и стойността е къде 30-40 млрд долара.

2. Потребител: Антиамериканец     Дата: 2010-06-26 20:01:53    
Страните от Г8, чиито лидери се срещнаха в Хънтсвил, Канада, не са постигнали съгласие по въпроса за налагането на данък върху банките, предаде АФП.
Така всяка страна остава свободна да вземе решение по този въпрос.
Франция и Германия са сред най-горещите привърженици на мярката, която е обмисляна като противодействие срещу бъдещи кризи. Ясно е само едно - САЩ искат да го вкарат дебел на Европа, най-вече на Меркел.

3. Потребител: Тъпняр С. ТЪПНЯРУФ     Дата: 2010-06-27 06:38:17    
За Запада - изчакай малко - едно обявяват - друго се случва . . .

4. Потребител: Опростенчески     Дата: 2010-06-27 10:30:01    
Американската икономика е отчела годишен икономически ръст от 2,7% през първото тримесечие на 2010 година.
Това са окончателните данни за американската икономика в началото на годината, като стойността на брутния вътрешен продукт беше занижена от прогнози за 3%. Никак не са прости нещата, както са описани в тази статия.

5. Потребител: Нагъл САЩ     Дата: 2010-06-27 10:39:51    
Ето и абсолютно потвърждение за написаното в статията:

Вчера американският финансов министър Тимъти Гайтнър в рамките на срещата на Г20 в Торонто заяви: "Европа и Япония все още нямат политика, която да дава надежда, че икономическият им растеж ще бъде стимулиран от вътрешното потребление.

"Не мисля, че при тези страни виждаме политики, които могат да внушат доверие за един по-силен икономически растеж, който в бъдеще да бъде подкрепен от вътрешното потребление"- заяви Гайтнър пред пресата. Думите на министъра бяха отправени в рамките на срещата на Г20, чиито разговори ще бъдат съсредоточени върху няколко теми, една от които е начинът за засилване и уравновесяване на световния икономически растеж. Чети: Как ние САЩ да грабим Европа и Япония освен чрез стоки, защитени в полза на САЩ от американския имперски протекционизъм??!!

6. Потребител: Denikin     Дата: 2010-06-30 09:19:15    
Алчните за печалби американски компании извиха ръцете на България с повишаването на цената на природния газ. Монополистите в снабдяването на страната ни потвърдиха с това прогнозата на своето проамериканско лоби тук, че предстои газова война между България и Америка. В смисъл, че могъщата Америка наистина се кани да смачка зависимата от амерканския газ от поколения България заради наглостта да не приема безпрекословно американските енергийни проекти на местна почва.

Гърч и уплах основателно разтърсиха нашата малка държава при новината, че с близо 25 на сто скача цената на основната за индустрията ни суровина, която традиционно ни продават американците. Поскъпването е шоково и влече непредвидими като параметри, но явно катастрофални последици за икономиката ни, обединиха се в коментарите си най – големите телевизионни канали.

Американската телевизия Би Ти Ви, както обикновено, не спести обективния си поглед към американската пета колона тук и предупреди, че се очаква поскъпване на хляба ( „насъщния“, както се изрази репортерът Димитър Анестев). Репортажи показаха работодатели, които вече обмислят нови съкращения, както и работници, които се канят да обявят гладна стачка срещу вероломните американски попълзновения.

Сред най- тежките преки последици за беззащитното пред американския произвол българско население се очертава поскърането на топлата вода посред лято. Особено в София, а и в други градове. Това се отнася и до парното отопление, което през новия сезон ще се окаже непосилен лукс за толкова много жители на нашата европейска столица, че топлофикациите най-вероятно ще фалират под ценовишя натиск на янките.

Крайно време е Америка да престане да спекулира с освободителната си роля в нашата история. Да, като българи сме благодарни за бомбардировките над София, които разполовиха на две националсоциализма по нашите земи и допринесоха за утвърждаването на социализма по-късно, унищожавайки национализма чак до негово уродливо възкръсване в епохата след благотворния Чернобил. Но на тази цинична, типична, уникално американска търговия с исторически капитал, натрупан от позицията на велика сила спрямо една пионка в междунардния шах ( каквато, уви, България е), трябва да се сложи край.

Във връзка със създалата се напрегната газова ситуация предлагам гражданите с българско национално самосъзнание да протестират пред Паметника на американската армия, който арогантно стърчи над българския парламент, както и в подножието неговия пловдивски еквивалент , известен като „Чичо Сам“.

Долу ръцете на американския империализъм от хляба на българите!

И докога далечна Русия, с която сме в близки съюзнически отношения, ще гледа безучастно на американските наказателни мерки – нима не споделяме общи ценности в рамките на евроазиатските организации, към които взаимно и абсолютно равнопоставено принадлежим не само по договор, но и по призвание?

7. Потребител: Адм. Колчак     Дата: 2010-06-30 15:57:28    
Вчера си пратих ДжиЕсЕм-а и стационарния телефон на руската "Вивател". Половин заплата, мистър Деникин. Общо - 500 Евро. А пък американците поне като ни вземат пари, ни дават и нещо насреща - газ. А руснаците нищо не ни дават, а вземат пари за комуникации, построени и обслужвани от нас. Откраднатите от руската "Вивател" ежегодно са > $ 1,2 млрд.

8. Потребител: Denikin     Дата: 2010-06-30 21:18:39    
Американската компания ” Terrafugia” започна производството на летящата кола, наречена Terrafugia Transition, първият хибрид между самолет и автомобил.

Устройството, което представлява малък самолет, способен да си сгъне крилата и да се превърне в кола, получи лиценз от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA). Летящата кола може да развива скорост до 185 км/ч и да пренася около 430-килограмов товар. В багажното отделение има място за ски, въдици и стикове за голф.

За твърде нервните пътници е предвиден парашут. Въпреки това производителите твърдят, че сигурността е най-голямото предимство на колата, тъй като в случаи на лошо време може от въздуха да ”кацне” на пътя.

9. Потребител: Denikin     Дата: 2010-06-30 21:20:03    
Американският гигант в информатиката Епъл е продал от четвъртък до събота миналата седмица 1,7 милиона бройки от новия си телефон iPhone 4. Президентът на концерна Стив Джобс окачестви това като най-успешната кампания от продажби в историята на Епъл.

Става въпрос за апарат от четвърто поколение за срок от 4 години в мултифукционалната телефония, който в четвъртък бе пуснат в продажба в САЩ, Франция, Япония, Германия и Великобритания, а до края на юли ще може да се купува в още 18 държави, в това число Канада, Австралия, Италия, Испания и Швейцария. Още преди апаратът да бъде пуснат в продажба, концернът беше затрупан от поръчки, като рекордът беше 600 000 поръчки за един ден.

10. Потребител: Адм. Колчак     Дата: 2010-06-30 21:48:32    
Цената на летящата кола е 1080 български заплати. Все пак, 1/10 от българите могат да си купят по 1 летяща кола. Условието е - 8-те млрд Евро, които Западът ежегодно изсмуква от България, умножено по 15 години прави 120 млрд Евро - Западът да ги върне доброволно на България. Иначе българите нямало да карат летящи коли, но щели да взривят Ню Йорк и Лос Анжелос. Много по-добре от 19 араби, защото имат вече лабораторна разработка на ядрена бомба. Ако САЩ и Западът не върнат краденото, ще изчезнат Лондон, Чикаго, Хюстън, Париж, Берлин, и така - докрай. Е, може и хората на чичко Чавес да помогнат с унищожението на Маями, Бирмингам и Вашингтон.

11. Потребител: "Преуспяващите САЩ&q     Дата: 2010-06-30 22:02:36    
Форт Лодърдейл. Лошата икономическа ситуация засяга правителствената програма, която осигурява животоподдържащи антиретровирусни лекарства на хората с ХИВ или СПИН, които не могат да си ги позволят, отбелязва "Ню Йорк таймс". Почти 1 800 души са записани в бързо разрастващите се списъци с чакащите ред да получат помощ, които преди по-малко от три години бяха сведени почти до нула.
Както и при други социални програми, увеличаващото се търсене, причинено от повишаващата се безработица и загубата на здравни осигуровки, се посреща със съкращения в отпусканите от правителството ресурси. Без надежден достъп до медикаментите, които струват на участващите в програмата за подпомагане средно $ 12 хил годишно, хората с ХИВ са застрашени повече от вероятността да развият СПИН, да разпространят вируса или да стигнат до скъпоструващо болнично лечение, предупреждава вестникът.

12. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-01 08:31:39    
Лидерът на Гражданска лига на България Стефан Гамизов съобщи, че тази седмица ще внесе във прокуратурата сигнал за изчезнали преди повече от 10 години огромни количества газ от газохранилището в Чирен, съобщи ПРО.БГ.

Гамизов каза още, че „в някой хотел във Виена се договарят рушветите с „Газпром". Ще се договорят и сега и ще се сдобием с поредния договор за газ. Докато не се разчисти тази политическа класа на прехода - едните се наричат леви, а другите десни - няма да се оправим скоро", допълни лидерът на Гражданска лига.

През 97-98 г. от газохранилището в Чирен са изчезнали количества за 180 млн. лева. Това е тежко престъпление с давност 20 години. От там се надявам Васил Филипов да стане клиент на прокуратурата. Той може и да не виновен и да не е разбрал за изчезналите количества. Продадена е от химическите предприятия, които тогава са били свързани с тогавашната власт - тогавашните десни олигарси. Но те не са единствените, просто казвам, че са едни от тези, които са бъркали в кацата", обясни Стефан Гамизов.

Той прогнозира още, че председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев ще бъде сменен в скоро време. „Уволнението на Семерджиев струва 5 милиона евро. При намаляването на състава на Комисията до седмици, той ще бъде отстранен заради случващото се с ЕРП-тата. Аз знам кой предлага тези пари, но това са недоказуеми неща в България и ако сега ви кажа имената, аз ще стана клиент на прокуратурата", обясни Стефан Гамизов.

„Булгаргаз" много хубаво разиграват театри", продължи анализаторът. „Да, те наистина нямат пари, заради безумното споразумение на Румен Овчаров със секретните елементи. България имаше много варианти, но тя отказа да го направи. Можеше да се направи терминал за втечнен газ в Гърция, можеше да се пусне резервна тръба и до нас да стига холандски газ, например. Тъй като левите са по-близки с руснаците, техните връзки са по-трудни за разкриване. Докато при десните е по-трудно и затова именно при тях лъснаха липсващите 180 милиона лева от Чирен".

Според Стефан Гамизов, Русия прави политика по следния начин: „Руснаците залагат 2-3 или 4 проекта, 2 от които не са им особено важни. И като им откажат, започват да натискат: „много ни е важно, защо така направихте" и дават в замяна друг проект".

13. Потребител: САЩ=лъжа     Дата: 2010-07-01 12:56:38    
Талибаните отхвърлиха идеята за мирни преговори с НАТО, предложена от началникът на генералния щаб на британската армия Дейвид Ричардсън. Говорителят на талибаните Забиулла Моджахед заяви пред британски медии, че неговото движение не вижда смисъл от преговори с чуждестранните войски, тъй като е уверено, че ще спечели войната в Афганистан.
"Ние не желаем да водим преговори: нито с Карзай, нито с когото и да било от чужденците, докато чуждите войски не напуснат Афганистан. Ние сме убедени, че ще победим. За какво ни е да водим преговори, при положение, че побеждаваме, а чуждестранните войски разглеждат възможността за своето изтегляне, както и при положение, че в редовете на нашите врагове съществуват разногласия"- заяви Моджахед.

14. Потребител: Марчо Марчев     Дата: 2010-07-01 19:11:31    
Новите данни за подадените молби за помощи за безработица в САЩ сочат по-високо ниво от очакваното.
Подадените молби са се увеличили на 472 хиляди през седмицата на 26 юни, което е повишение от 13 хиляди спрямо предходните 7 дни. Първоначалните прогнози сочиха 458 хиляди молби. Според много анализатори данните за безработицата, които ще бъдат публикувани в петък, ще отбележат ново повишение до 9,8 % от 9,7 % през юни.

15. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-02 11:06:20    
Автомобил за напълно слепи шофьори ще бъде построен още следващата година, обявиха американски учени. Американското сдружение на слепите и компанията Virginia Tech работят по прототипна технология, която ще предостави възможността на слепите хора да управляват превозно средство още през 2011. Технологията, назована “Nonvisual Interfaces”, ще ръководи шофьорите като предава информация за наближаващи обекти и намиращи се наблизо хора, коли и сгради.

Вибриращите ръкавици и струите от сгъстен въздух зад волана са част от опциите за алармиране и избягване на сблъсъци и транспортни произшествия. Адвокатите на съюза на слепите заявиха, че тези автомобили са “лунен опит“, правейки паралел с колата за хора без зрение и бившия американски президент Джон Кенеди, който изпрати човек на Луната.

“Отхвърляме теорията, че загубата на зрението прави човешките същества ненужни за обществото“, заяви доктор Марк Моурър, президент на сдружението на слепите в САЩ.

16. Потребител: Адм. Колчак     Дата: 2010-07-02 16:54:23    
Очевидно др. Деникин е също сляп и този тип автомобили ще е необходим за ориетацията му - заради липсата на каквото и да е зрение за реалностите. Ху Дзинтао, Чавес, Луна и Ахмадинеджад произвеждат специални очила за американска слепота. Ние виждаме достатъчно ясно как САЩ грабят света и как това вече не им се удава. Оттам и все по-честите им поражения. До пълното им унищожение. Справка - Римската империя.

17. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-02 20:42:18    
За система, изпаднала в затруднение, американският капитализъм изглежда в доста добра форма. Данните на Федералния резерв показват, че маржовете на печалбите на компаниите достигат рекордни нива. По изчисления, цитирани в анализа, през първото тримесечие те достигат 36%, което не се е случвало в историята на статистическите данни.

Рекордът досега беше 30% и беше постигнат по времето на Рейгън.

Основният индекс на борсата Dow Jones Industrial Average се движи около 10 хил. пункта, малките компании също се представят добре, показват стойностите на индекса Russell 2000. На този фон се очаква държавните разходи да се свият от около 25% от икономиката през тази година до около 23% от икономиката през 2013 г.

При управлението на Рейгън през 1983 г. този дял бе 23,5%, а в началото на 90-те години бе около 22%. Е, тогава имало ли е социализъм? Пропорционално, бюджетът на САЩ се движи в историческите си рамки и не се наблюдава залитане към социални плащания или друг тип социалистическа политика, завършва анализът.


18. Потребител: Владимир Путин     Дата: 2010-07-02 21:38:35    
Деникин, съвсем си сдал багажа. От кого е този анонимен анализ, каква е гаранцията, че числата са верни - както твърденията на Буш, че в Ирак има атомни бомби и огромно количество химически и биологически бомби. Откриха след 10 години фашистка САЩ-окупация... 0 бомби. Тези твърдения за Оръжия за масово поразяване се оказват по-верни, отколкото данните в "анализа" - чети: балона. Иначе от началото на СФКриза в САЩ са фалирали над 33 % от банките. Доколко са верни посочените от лъжеДеникин числа - Федералният резерв има официален доклад за 2009 г, /прочети в Интернет/, в който се казва черно на бяло: "Покупателната способност на американците е спаднала с 3,5 %." Дупката в американските банки, респективно /с някакви минимални разлики заради динамиката на икономиката, но почти на еднакво финансово равнище/ в американските корпорации е $ 2,8 трилиона. Това го каза дори ционистът Дьорд Шорош. Факт. А не измислено-нагласените числа в анонимен анализ на др. Деникин. С малко име: американогъзомиец.

19. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-04 07:15:09    
“Ние считаме тези истини за очевидни, сами по себе си, че всички хора са създадени равни, че са надарени от своя Създател с неотчуждими права, сред които са правото на живот, на свобода и на стремеж към щастие” (We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness)

20. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-04 08:53:42    
Макар и определян като чудо, американският модел на развитие всъщност е резултат на рационални фактори, а именно - съчетанието на огромни рискови инвестиции в информационни технологии и на преструктуриране на финансовите пазари, преосмисляне дейността на правителствата и компаниите с цел повишаване на ефективността. Резултатът - т. нар. нова икономика. Европейците и азиатците, които преди време бяха скептично настроени към този тип развитие, отчитайки резултатите на американците и вероятността сериозно да изостанат от тях, сега също поставят технологиите в основата на растежа. Именно те предопределят значителния прираст на производителността, стояща в основата на впечатляващата експанзия на САЩ. Те дават основание да се твърди, че става въпрос за структурен, а не циклично обусловен растеж. Разходите на американските корпорации за информационни технологии за миналата година възлизат на приблизително 4.5% от БВП. Бумът на разходите за технологии стартира в началото на 90-те, като инвестициите започнаха да дават резултати преди пет години, когато именно най-силно се почувства експанзията.
Като цяло американците са общество, за което е характерна силната склонност към поемане на риск. Тя диктува и силното нарастване на обема на рисковите капитали. Един от факторите, осигуряващи значителната преднина на американците, е осигуряването на капитали за компании, занимаващи се с новаторска дейност на съвсем ранен етап. Финансовите пазари, насочващи спестяванията към най-добрите инвестиционни възможности, са другият фактор за неинфлационен растеж.

21. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-04 09:42:46    
Цената на труда и курсът на китайската валута предизвикват вълнение в Азия, докато страните от региона се борят да привлекат производителите, които обмислят дейността си в Китай, смятат анализаторите.

Работническите протести в чуждестранни заводи и възможностите за нарастване на цената на труда принуждават някои производители да обмислят страни като Бангладеш, Индия, Индонезия и Виетнам, където заплатите остават относително ниски. Министърът на търговията на Индонезия Мари Пангесту заяви през януари, че има “постоянна тенденция“ за преместване на производителите на обувки от Китай към Индонезия, довела до 1,8 милиарда долара инвестиции за последните 4 години. Повишаването на заплатите в континентален Китай засилва проблемите пред индустриите, изискващи повече човешки труд, които вече изпитват затруднения поради ниския процент на печалбите. “Тези заводи може да не се изнесат скоро от Китай, но тенденцията е неизбежна в дългосрочен план“, смята Брус Цао, анализатор на Capital Securities в Тайпей.

Тайванската фирма Feng Tay Group заяви, че възнамерява да развива производството си в Индия. 20% от произведените от компанията 51 милиона обувки са произведени в 5-те й завода в Китай. Очаква се този процент да продължи да спада.

Китайската централна банка обеща миналия месец да позволи по-свободен обменен курс на юана, но изключи възможността за рязкото й поскъпване, искано от търговски партньори като САЩ. Юанът достигна най-високата си точка спрямо долара с 6,8089 юана за един долар, но остана под контрола на държавата.

Анализаторите подчертават, че по-скъпият юан ще отслаби допълнително китайското преимущество в цената на труда пред останалите страни, докато в същото време нарастват признаците, че привидно безкрайният достъп до евтина работна ръка започва да намалява. От това ще спечелят други страни от региона. Бангладеш има най-ниската минимална работна заплата в света. Там тя се равнява само на 25 долара на месец. Страната може да привлече множество чужди инвестиции, ако успее да реши инфраструктурните си проблеми.

През септември подразделението на Mitsubishi Heavy Industries, MHI Aerospace Vietnam, откри първият завод за производство на самолетни части в страната. Причината са по-ниските заплати. Един виетнамски работник получава 101 долара на месец, срещу 217 долара в Китай.

22. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-04 14:10:57    
Другарю Кунев в спора са важни фактите,а не кой какъв е.Най-лесната работа е да се лепят етикети от рода на продажен руско-комунистически боклук.Разбирам нещастието ти да живееш във времена на хегемония на САЩ и на демокрацията но трябва да свикнеш.В обозримо бъдеще не се очертава алтернатива. Честит 4 юли!

23. Потребител: Фактите     Дата: 2010-07-04 15:34:27    
Кунев не би се унижил да говори за правописни грешки, но аз като негов приятел-националист ще го сторя: "Великият мислител и знаещ" /лъже/Деникин е допуснал 2 /две/ правописни, може да се назоват и пунктуационни грешки:
1.Запетая след обръщението Кунев
2.Запетая пред "но" в третото изречение на постинг № 23

Така, по същия начин др. Деникин греши във/за Фактите. А тъй като не познаваш Кунев, да ти кажа - най-малко към него трябва да се обръщаш с другарю, той е дисидент на дело още от 1975 г, но - "незнанието е грях", непростим грях.

Що се отнася до фактите, до равнището на спора, до квалификациите, те са следните в най-обобщен вид:
1.Най-важен - Докато през 1990 г САЩ са произвеждали над 15 % от Световния Брутен продукт, то в момента вече произвеждат 7,5 - 8 %. Какъв по-очевиден факт от намаляващото им икономическо значение в света. А политиката е незаконна, съвсем незаконна дъщеря на икономиката. Значи - 2 пъти е намаляло политическото им влияние в света.
2.Отдавна Китайската народна република изпреварва САЩ в износа на инвестиции в Азиатско-тихоокеанския район. + това, САЩ имат проблеми не само с исляма и неговото естествено отроче - тероризма, но и с по-антиамериканско явление -

КЪДЕТО изнесат технологии и производства, държавите "изведнъж" започват да произвеждат за себе си много повече, а така САЩ "придобиват" нови, неунищожими конкуренти. Пример - Малайзия. От слуга-производител за САЩ вече Малайзия измества все повече САЩ от световните пазари.

Що се отнася до Бангладеш - там др. Деникин 100 % са мюсюлмани. Това обяснява защо САЩ не пренасят заводи от Китай около Дака и Читагонг. Да не говорим за липсата на висококвалифицирани специалисти. Не си погледнал още първите 2 реда на статията. Най-малкото е инфраструктура.

Най-важното - САЩ все повече губят икономически, пазарни, високотехнологични, морални, политически, образователни позиции.
Президентът Чавес е доказал всичко казано в/с неоспорими цифри. САЩ-смъртта, мазохистичният американизъм, катастрофата-небитие за Империята на злото=САЩ - и в буквален смисъл дори - `ала Римската империя е неизбежна. А Сократ и Платон още преди 2 500 години са доказали, че всякакъв вид демокрация - е най-несъвършеното управление в света. Честит 5 юли...

24. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-04 22:18:15    
Брутният вътрешен продукт (БВП) е един от подходящите начини да се измерват и сравняват мащабите на националните икономики. Годишният БВП се състои от пазарната стойност на всички стоки и услуги, произведени през годината в дадена страна. Или сметнато другояче:
БВП = потребление + инвестиции + обществени разходи + (износ – внос).


Икономиките на държави като Индия и Китай растат с невероятни темпове, но въпреки това САЩ си остават страната с най-голям БВП в света – и то с голяма преднина. Очаква се през 2007 г. брутният вътрешен продукт на САЩ да достигне 13,22 трилиона долара (или 13 200 милиарда) според прогнозата на ЦРУ в “2007 CIA World Factbook”. Това е почти толкова, колкото общият брутен продукт на четирите следващи държави в класацията – Япония, Германия, Китай и Великобритания.
Авторът на тази карта е стигнал до любопитната идея да раздели гигантския вътрешен продукт на САЩ по отделни щати и да сравни резултатите с БВП на други държави. Тук обаче не са взети предвид други критерии като населението на съответните щати и държави. Например, Пакистан има малко по-голям БВП от Израел, но населението им е съответно 170 милиона и 7 милиона души. Двата американски щата, чиито икономики са сравнени с тях – съответно Арканзас и Орегон - са много по-сходни по брой на обитателите си: 2,7 милиона и 3,4 милиона. Докато изчисляването на БВП на глава от населението е добър критерий за жизненото равнище на гражданите, подреждането на икономиките на тази карта постига две други интересни цели: то показва икономическите мащаби на всеки американски щат по отношение на другите щати (Калифорния е най-големия, Уайоминг най-малкия), като в същото време свързва тези мащаби с другите държави в света (които също са класирани: Мексико и Русия са приблизително равни, Ирландия е два пъти по-мощна от Нова Зеландия). Ето как се подреждат 50-те щата и окръг Колумбия:

1. Често се твърди, че ако Калифорния беше отделна държава, нейната икономика би била шеста или седма в света. Според тази карта тя би била осма, както Франция (БВП от 2,15 трилиона долара) е № 8 в споменатата класация.
2. Икономиката на Тексас е значително по-малка, наполовина на Калифорния, а брутният му вътрешен продукт е сравним с Канада (десета, 1,08 трилиона долара).
3. Флорида също се представия добре с БВП, сравним с азиатския тигър Южна Корея (786 милиарда долара).
4. Илинойс – Мексико (741 милиарда долара).
5. Ню Джърси – Русия (733 милиарда долара).
6. Охайо – Австралия (645 милиарда долара).
7. Ню Йорк – Бразилия (621 милиарда долара).
8. Пенсилвания – Холандия (613 милиарда долара)
9. Джорджия – Швейцария (387 милиарда долара).
10. Северна Каролина – Швеция (№ 20, 371 милиарда долара).
11. Масачузетс – Белгия (368 милиарда долара).
12. Вашингтон – Турция (358 милиарда долара).
13. Вирджиния – Австрия (309 милиарда долара).
14. Тенеси – Саудитска Арабия (286 милиарда долара).
15. Мисури – Полша (265 милиарда долара).
16. Луизиана – Индонезия (264 милиарда долара).
17. Минесота – Норвегия (262 милиарда долара).
18. Индиана – Дания (256 милиарда долара).
19. Кънектикът – Гърция (222 милиарда долара).
20. Мичиган – Аржентина (210 милиарда долара).
21. Невада – Ирландия (203 милиарда долара).
22. Уискънсин – Южна Африка (200 милиарда долара).
23. Аризона – Тайланд (197 милиарда долара).
24. Колорадо – Финландия (196 милиарда долара).
25. Алабама – Иран (195 милиарда долара).
26. Мериленд – Хонг Конг (187 милиарда долара).
27. Кентъки – Португалия (177 милиарда долара).
28. Айова – Венецуела (148 милиарда долара).
29. Канзас – Малайзия (132 милиарда долара).
30. Арканзас – Пакистан (124 милиарда долара).
31. Орегон – Израел (122 милиарда долара).
32. Южна Каролина – Сингапур (121 милиарда долара).
33. Небраска – Чехия (119 милиарда долара).
34. Ню Мексико – Унгария (113 милиарда долара).
35. Мисисипи – Чили (100 милиарда долара).
36. Окръг Колумбия – Нова Зеландия (99 милиарда долара).
37. Оклахома – Филипини (98 милиарда долара).
38. Западна Вирджиния – Алжир (92 милиарда долара).
39. Хаваи – Нигерия (83 милиарда долара).
40. Айдахо – Украйна (81 милиарда долара).
41. Делауеър – Румъния (79 милиарда долара).
42. Юта – Перу (76 милиарда долара).
43. Ню Хемпшир – Бангладеш (61 милиарда долара).
44. Мейн – Мароко (57 милиарда долара).
45. Род Айлънд – Виетнам (48 милиарда долара).
46. Южна Дакота – Хърватия (37 милиарда долара).
47. Монтана – Тунис (33 милиарда долара).
48. Северна Дакота – Еквадор (32 милиарда долара).
49. Аляска – Беларус (29 милиарда долара).
50. Върмонт- Доминиканска република (20 милиарда долара).
51. Уайоминг – Узбекистан (11 милиарда долара).

Последният щат – Уайоминг, като отделна държава се подрежда на 101 място в света по брутен вътрешен продукт, а България с БВП от около 27 милиарда долара (75 място в света) може да се сравни само с 49-ия и 50-ия щат Аляска и Върмонт.


25. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-04 22:21:52    
Другарю Кунев продължавай да броиш правовписните грешки като дърта даскалица!С това няма да промениш фактите -USA е номер 1))))))))))))

26. Потребител: За българския правопис     Дата: 2010-07-04 23:01:26    
Що се отнася до правописа, политиката на нашето издание е да се бори за чист, богат и правилен български език. Езикът е умственото и естетическото огледало-лице на човека. Не на американизирания простак или на каубой от дивия Запад.

27. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-07 08:50:48    
От незапомнени времена музиката е постоянен спътник на човека. Трудно е да си представим ден, в който да не се насладим на любимите си парчета. Особено сега, когато на пазара има прекрасни плеъри с всякаква форма и цветове. Но е време да се замислим и за бъдещето. Поне така смятат в компания Apple, която представи концепт на плеъра iPod за 2020 г.
Дизайнерът на проекта, чието наименование е iPod Shuffle 2020, се казва Хосе Игнасио Мартинес. Според него главното достойнство на плеъра на бъдещето е неограниченото пространство за музика и самозареждащата се батерия. Звучи прекрасно, но как ли става това? На първо място, благодарение на синхронизацията с компютъра с помощта на акаунта в iTunes. Чрез 3G интернета плеърът проверява базата данни на вашия компютър всеки път, когато го включвате, и обновява списъка си. Батерията също реагира на 3G вълните и винаги е напълно заредена. Иновационна идея също така предложението напълно да се откажете от слушалки. С помощта на технологията HyperSoundSystem плеърът на бъдещето ще може да изпраща ултразвукови вълни направо в ухото, което прави слушалките излишни. След като сложите iPod Shuffle 2020, който се състои от две половини), на ушите си, ще можете и напълно да изключите околния шум. Това се прави с помощта на специален микрофон, който улавя тези звуци и сам ги заглушава. Ако все пак ви е необходимо да чувате и какво става около вас, микрофонът се изключва с едно движение или пък натискате паузата на плеъра.
Няколко думи и за интерфейса. Както във всички джаджи на Apple, и тук всичко е просто и интуитивно. Всички операции се извършват с помощта на натискане или с прокарване на пръста по повърхността, благодарение на технологията MultiTouch. И накрая - по желание плеърът може да съобщава на глас името на изпълнителя и названието на песента, която слушате. Яко, нали!

28. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-08 09:25:13    
Другарю Кунев трябва и ти да помислиш за нещо таков))))))))))))))))))))))

"Мъжете от снимката, публикувана в ирански електронни медии, изглеждат съвсем обикновено - младежи с къси коси, перчеми от 50-те и гел в косата.
Това обаче не е новата лятна мода в Иран, а представените от министерството на културата и ислямското напътствие като приемливи от религията стилове, като част от усилията "да се обуздае разпространяването на неподходяща мода и да се популяризира ислямската култура".
Списъкът ще се разшири по време на фестивала на бурката и целомъдрието, който ще се проведе в неделя, допълва в."Ню Йорк таймс".
Каталогът на прическите е част от дългогодишната борба на иранското правителство срещу западното културно влияние. Всяко лято моралната полиция в страната подновява мерките си срещу "неислямски" облекло и мода, каквито са например по-свободните забрадки за жените и косата на опашка за мъжете.

Тази година мерките изглежда са били по-ожесточени, отчасти в опит да се осуетят евентуални протести в годишнината от оспорваните президентски избори, проведени на 12 юни 2009 г., коментира изданието.
Любопитното е, че нито един от моделите на разпространените снимки не носи брада, дълго време смятан за основен символ на ортодоксалния ислям в Иран. Един от моделите пък изглежда носи вратовръзка, която иранските лидери грижливо отбягват, като западен символ.
Иранските управляващи неедократно са опитвали да се преборят с това, което наричат западно влияние в модата. Редовно се провеждат ислямски модни ревюта, периодично се говори за национална униформа и дори за ирански еквивалент на куклата Барби."ДНЕВНИК.БГ

29. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-13 15:43:21    
Историята на 20 век се формира до голяма степен от политиката на два колоса-САЩ и Русия.Две държави ,които стоят на двата полюса,които имат две коренно различни виждания за устройството на света,а и за нещата от живота.
Някога най-големия американски президент на 20 век нарече СССР –империя на злото.Това правдиво по своята същност определение не бе израз на опитите да се демонизират руските хора ,а по-скоро да се сатанизира системата,която властва в тази държава от самото и създаване до преди 10 години.Това е система раждаща несвобода,подтисничество ,експлоатация и физическо унищожение на човешкия индивид,всичко срещу което се бори американската държава от самото си създаване до ден днешен.Бащите-основатели на американската конституция записват стремежа към свобода и щастие като неизменно право на всяко човешко същество стъпило в обетованата земя.Но и не само го записват ,а и реализират на практика за разлика от френската революция ,с нейната Декларация за правата на гражданина,останала лист хартия.
В обетованата земя на свободата пристигат хиляди хора бягащи от подтисническа Европа,бягат от кланетата на френската революция ,от самозабравили се диктатори с мания за величие като Наполеон избили милиони,бягат и от религиозна и етническа нетърпимост властваща на Стария континент.
В новия свят те намират свободата за свойте идеи и убеждения гарантирани от първата поправка към амер. Конст.-свобода на словото и свободно създаване и разпостранение на религиозни учения.Второ те намират място,където чрез упоритост и труд можеш да реализираш мечтите си,нещо невъзможно на Стария континент.Вековните държави в Европа със своите аристокрации,църковни и държавни структури закостенели през вековете не допускат изявата на личността и нейното развитие и себедоказване.В Америка е обратно липсва тази държавно –чиновническа-църковна йерархия,която пречи на изявата на свободния човешки дух.
В Америка човек е сам срещу природата ,така както го е майка родила,така както бог е създал земята.Сам срещу неовладяната девствена природа.Може ли да си представим тази картина ,когато първите заселници стъпват на този свободен от човешката глупост /олигархия,държавни структури/ континент.
В Америка си дават среща всички европейски народи,-англичани,ирландци, французи,поляци,италианци,немци и т.н. и не само европейци африканци,азиатци.Един приятел,който се върна наскоро от Америка заяви че американска нация няма ,а събиране на всички световни народи на едно място.Но той се лъже,защо тези народи не се събраха в Русия.Идеята за свобода и икономически просперитет е маята ,която прави сплавта едно цяло./патриотичния подем след атентатите от 11.09.2001г доказа наличието на американска нация./.
На другия полюс е Русия ,каквото казах за САЩ с обратен знак в пълна степен важи за Русия.Последната е създадена като една типично средновековна държава,подобно на средновековна България начело си тя имала някакъв владетел-княз,цар,император,шеф на политбюро на КПСС или нещо подобно.На тази личност принадлежало всичко ,цялата държава,живота на всеки поданик в империята.Тази личност/Петър Велики,Екатерина Велика, Ленин,Сталин/ има в ръцете си изпълнителната власт/чиновничество,полиция/, законодателна власт-той издава законите,съдебна власт-той обявява кой да бъде обесен,разстрелян,заточен.
Нищо ново под слънцето и тази империя на злото по нищо не се различава от тези които са съществували преди и по нейно време.От Римската през Византийската и Отоманската всички ги постига една съдба.Но тази се различава от всички останали по своето превъзходство спрямо своите посестрими.Тази империя бе най-дълга в своето съществуване,най-голяма по територия и трето бе най-жестока и безчовечна от всички.Последните два факта спомогнаха за първия.
Някой би заявил че Древния Рим е съществувал по-дълго,но имайки предвид че последния е бил заобиколен от слабо развити племена,а Русия е имала примера на високо развити държави демокрации и въпреки всичко системата оцеля и действаше до неодавна.
Силата и дълголетието на Руската империя се дължи на огромните територии които завладява.Подобно на всяка империя тя съществува като постоянно се захранва с нови територии и народи.След като е покорила поредния народ тя се насочва към следващияи така докато не се получи засечка.Това ясно личи и от нашата история от разширяването и колапса на Отоманската империя.Русия върви по същия път покоряването на народ след народ налагането на източнотоправославие,унищожаването на мюсюлманската,будиската и всякаква друга култура и религия.
Възмущавам се много когато псевдо журналисти и историци в България говорят преживели сме три империи ще преживеем и американската.Това че Америка е голяма и силна държава не значи че е империя.Тези простаци по принцип не знаят какво е това империя,в съзнанието им е нещо голямо и заплашително.Това е държава състояща се от много народи ,в която властва един народ и култура над всички останали.Това в Америка го няма, разпада е невъзможен.Там народите,религиите и културите са равнопоставени те са във взаимен досег и обмен.САЩ са стабилна демократична държава ,каквито не са били империите по-горе,и такава ще си останат напук на многото лъже пророци.А режима на Милошевич макар и стабилен привидно му се вижда края.
И в Америка живеят много народи ,но те свободно са направили този избор,а не под дулото на оръжията.Още повече че тези народи в Америка не са компактно обособени в Тексас испаноговорящи,Калифорния –китайци,Масачузетц – италианци,напротив те са разпръснати из цялата територия на САЩ.В Съветската империя –литовци,естонци,грузинци,азери обитаваха точно определена територия,въпреки насилствените разселвания на Сталин.
Както в САЩ така и в Русия човека превзема огромни девствени територии. Но преселника от Стария континент строи пристанища, градове, жп.линии, експлоатира полезни изкопаеми,прави ферми в Новия свят.Руския завоевател тръгва да овладява един нов континент с помощта на меча и оръжието. И днес района на Сибир си остава един от най-слабо развитите райони в света въпреки несметните си богатства.Някои би казал,че Сибир е много на север,но и Канада е на север и има суров климат,но явно обществено-политическата система е друга.Благодарение на политиката на строителство,а не на завоевание свободния човек в Америка изгражда небостъргачи,магистрали,мостове,развива най-мощната промишленост в света.
Надали има друга държава през последните векове,която да е водила повече войни от Русия –империята поглъща всеки народ до който достигне.Положението на завоюван народ определено бе предвидено и за българите след Руско-турската война война от 1877-1878г.Водена от свойте панславянски чувства майка Русия искаше да обедини всички славяни и източноправославни под своя скиптър,под своята опека,естествено на тези аспирации се противопоставяха с право останалите Велики сили.
Според широко разпространеното мнение в България Русия имала високо развита култура,прелестите на Санкт Петербург и Москва били смайващи.Пушкин,Достоевски били най-велики на света и т.н.Според мен освен тези два града крепящи се на богатствата идващи от многобройните колонии в Русия надали има какво друго да се види.В империята подобно на Древния Рим и Санкт Петербург /през царско време/ и Москва/през съветско/ са изградени от експлоатацията на населението във вътрешността и от многобройните поробени народи.Подобно на блясъка на всяка една империя и блясъка на Москва и Санкт Петербург е измамен,и изграден върху мизерията и изостаналостта на Провинцията
Не съм съгласен,че Русия е имала някакви значими постижения в културата и науката,като изключим няколко писатели, поети, учени /Ломоносов, Менделеев/,които се побират на пръстите на двете ми ръце,остава една черна дупка.За тази огромна страна по население, територия, икономически потенциал това е прекалено малко.Но това е разбираемо робската душа на руския крепостен селянин не е способен на подвизи на полето на мисълта и разума.В Русия както и България много условно може да се говори за градско население/извън Москва и Санкт Петербург/ в западния смисъл на думата.
Културата на 20 век е естествено културата на най-развитата и свободна нация в света-американската.Няма област в световната култура ,в която САЩ да не са номер едно през този век.Най-големите писатели които българина днес свободно чете купувайки ги от площад „Славейков”.Най-големите композитори,артисти,режисьори.Най-слушаната музика с най-добрите изпълнители.Най-голямото разнообразие от видове музика-от джаз и кънтри до соул,поп,рок музика водят началото си от САЩ.Най-много галерии и музей с най-богати колекции.Най-много театри и кина, най-развитата киноиндустрия с най-качествените филми.Най-големите учени от физиката и химията до биологията и астрономията,най-много нобелови лауреат.Най-много открития в областта на медицината,микробиологията,компютрите , астронавтиката са постижения на американци.Най-голямото човешко постижение на 20 век по избор:овладяването на атома или стъпването на човек на Луната е американско дело.
Края на 20 век даде своята присъда за категоричното американско превъзходство над останалия свят във всички области на живота.Но много българи продължават да живеят с някакви заблуди и стереотипи,не разбирайки проблема на руското,а и на българското общество –липсата на достатъчно свобода.Те все още не разбират покварата от фалшивите ценности довела до разпада на империята на злото.

30. Потребител: Трън в гъза на САЩ     Дата: 2010-07-13 23:27:00    
Вашингтон - Бюджетният дефицит на САЩ:
Месец юни беше 21-ият пореден месец, в който САЩ са отчели дефицит, като стойността му е $ 68,4 милиарда. Общият бюджетен дефицит на "най-силната икономика" е най-големият в света: над $ 3,7 трилиона. Това означава над $ 12 000/човек.

31. Потребител: Трън в гъза на Запада     Дата: 2010-07-15 00:17:29    
15 юли 1240 Състои се Битката при Нева в която Александър Невски нанася тежко поражение на католическите сили

32. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-15 15:09:37    
След дълга обсада на 15 юли 1099г. кръстоносците превземат така наречената Църква на завета или Църквата на Възкресението, за която се смята, че е изградена на мястото на разпятието на Христос. Някои дори смятат, че именно там е бил погребан Месията. Превземането на храма слага край на обсадата на светия град.

33. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-15 18:46:56    
Другарю Кунев укроти бесовете си.С насилие проблеми не е решават.Забавлявай се.Светът е толкова хубав и без революционни настроения.Освобди духа си от тези толкова тормозещи те антисемитизъм,антиамериканизъм и омраза към демокрацията.Веднъж вече ти писах - опитай вкуса на свободата и ще ти хареса))))))))))

34. Потребител: Трън в гъза на САЩ     Дата: 2010-07-15 18:59:22    
Китай стана най-големият инвеститор във възобновяеми енергийни източници в света

Пекин - Китай стана най-големият инвеститор във възобновяеми енергийни източници в света, като изпревари САЩ по обеми на финансови вложения в отрасъла. По данни на два доклада на ООН, лидерството на Китай е станало възможно, след като в страната са започнали да функционират нови ветрени електростанции, които произвеждат толкова енергия, колкото 20 електростанции, работещи с въглища. Около една пета от всички обеми на електричество в Китай се произвеждат от възобновяеми енергийни източници, включително слънчеви и хидростанции, които не отделят парникови емисии.

35. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-16 09:22:40    
Величието на САЩ личи от следния факт : Япония и Германия са продукт на Американската политика.След втората световна война Япония и Германия са окупирани от американски войски/дай боже на всеки такава окупация/.В тях е наложен американския модел на общество.Зачитане на човешките права и свободи,зачитане на другомислещия,на човека изповядващ друга религия или от друг етнос.В нова Япония и нова Германия е наложен американския модел свободна пазарна икономика,икономика на конкуренцията,в която оцеляват най-добрите,неконкурентните икономически структури фалират,а не се субсидират.В резултат днес двете държави следват САЩ по промишлено производство.За японеца единствената високо развита държава е САЩ според социологическо проучване,за българина високо развити държави са Гърция,Португалия,Испания и все държави които според японеца са назад в развитието си.Явно критерия за развитост на всяко общество е различен и обикновено това е собственото икономическо положение.

36. Потребител: Трън в гъза на САЩ     Дата: 2010-07-16 10:24:50    
Един важен детайл: Този сайт не трие мнения, с които не е съгласен. За разлика от сайта на "демократа" Едвин Сугарев "свободата". Значи - точно в този сайт националистБг.ком има истинска свобода на мнения. Факт: Преди 3-4 месеца бях пуснал постинг в "Сугаревата помия", влизам случайно в същите коментари - моят е изтрит! Ега ти "свободата".

Твърденията на лъжеДеникин за Германия и Япония не са логични. Нали цяла Америка от Мексико до Огнена земя е била 100 години "Зона на американско влияние"? Но нито една страна не е станала нито Германия, нито Япония. Едва след изгонването на грабителските САЩ-фирми Бразилия, Аржентина, Венецуела, Куба и пр изведнъж започнаха мощна модернизация и ефективно, високотехнологично промишлено производство. Нали САЩ "помагаха" и на Германия, и на Панама? Защо Панама не "стана" Германия? Това е въпрос на равнище на духа на страната, на икономически и производствени традиции и пр. За проблема ГДР/ФРГ - впрочем. В момента, въпреки уждемократичното битие на Германия над 51 % от хората в Източна Германия искат връщането на Берлинската стена, над 1/3 гласуват за "бившите" комунисти, а в Западна Германия процентът от 0,1 вече надминава 10 %??!! В изследванията си дори свръхконсервативният "Шпигел" обяснява, че "носталгията" по "комунизма", довела до получаването на 16 директни, мажоритарни депутати в Бундестага от "бившите" комунисти, не е само по реда и спокойствието в ГДР, а повече от отвращение /"Шпигел" го нарича по-меко - "неприемане"/ на американския начин на живот. И "Шпигел" уточнява този "начин" - наркотици, алкохолизъм, педерастия, абсолютен грабеж и експлоатация на западни фирми и корпорации на населението на Източна Германия. И ние сме разговаряли с доста германци от бившите ГДР и ФРГ - в дълбоките кътчета на душата си те най-силно ненавиждат САЩ.

37. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-16 13:49:42    
Когато става дума за деспотизъм, повечето китайци се сещат за Чин Шъ Хуан (259–210 г. пр.н.е.), първият император на династията Чин, чиито императорски двор изгаря философски книги и погребва живи последователите на Конфуций. Жестокото отношение на Чин Шъ Хуан към собствения му народ произтича от неговата политика на “поддържане на властта посредством всичко под небето” [1]. Тя има четири основни черти: извънредно тежко данъчно бреме; прахосване на човешки труд в проекти за личното му възхваляване; брутални изтезания по жестоки закони и наказване дори на семействата и съседите на нарушителите; контролиране на съзнанията на хората посредством блокиране на всички средства за свободно изразяване на мисълта, използвайки изгаряне на книги и дори погребване на грамотни, образовани хора приживе. По време на управлението на Чин Шъ Хуан населението на Китай е 10 милиона; императорският двор набира 2 милиона души за принудителен труд. Чин Шъ Хуан прокарва своите жестоки закони в интелектуалните сфери, забранявайки свобода на мисълта в глобален аспект. При управлението му са избити хиляди последователи на Конфуций, както и длъжностни лица, критикували правителството.

Днес насилието и злоупотребите на Китайската комунистическа партия (ККП) са дори по-сурови от тези на тираничната династия Чин. Повечето хора знаят, че философията на ККП е философия на “борбата” и управлението на ККП се изгражда върху серия от борби - класови и идеологически и за поемания път на развитие, както в Китай, така и срещу други нации. Мао Цзедун, първият лидер на ККП от основаването на Китайската народна република (КНР), заявява безцеремонно: “За какво има да се хвали император Чин Шъ Хуан, той е убил 460 конфуциански последователи, а ние сме избили 46 000 интелектуалци. Има хора, които ни обвиняват, че упражняваме диктатура също като император Чин Шъ Хуан и ние признаваме всичко това. Такава е реалността. Жалко е, че не ни хвалят достатъчно, а трябва ние да го правим”. [2]
Нека да хвърлим поглед върху 55-те мъченически години на Китай под управлението на ККП. Тъй като основополагащата философия на партията е тази на “класовата борба”, ККП не щади усилия от самото начало и прилага класов геноцид за постигане на терористичното си господство посредством политика на бурна революция. Убийства и промиване на мозъци са прилагани едновременно при потушаването на всяко убеждение, различаващо се от комунистическата теория. ККП организира едно след друго движения, за да се представи като безпогрешна и богоподобна. Следвайки теориите на класова борба и бурна революция ККП прави опити да очисти дисиденти и опозиционни социални класи, прилагайки насилие и измами, за да превърне насила целия китайски народ в послушни слуги на тираничното си управление.

38. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-16 14:09:08    
Петдесет и пет годишната история на Китайската комунистическа партия (ККП) е написана с кръв и лъжи. Човешките преживявания зад тази кървава история са извънредно трагични и малко известни. Под управлението на ККП, 60 до 80 милиона невинни китайци са убити, изоставяйки разбити семейства. Много хора се чудят защо ККП избива хора. Докато партията продължава бруталното преследване на практикуващите Фалун Гонг и съвсем наскоро потуши тълпата от протестиращи в Ханюан с изстрели, хората се чудят дали някога ще доживеят деня, когато ККП ще се научи да говори с думи, вместо с огнестрелни оръжия.

Мао Цзедун изказва накратко целта на Културната революция: “...след хаоса светът постига мир, но след около седем или осем години, хаосът отново ще трябва да се появи.” [1] С други думи, ще трябва да има политическа революция на всеки седем или осем години и огромен брой хора ще трябва да бъдат избивани на всеки седем или осем години.
Поддържаща идеология и практически изисквания лежат зад кръвопролитията на ККП.
Идеологически ККП вярва в “диктатурата на пролетариата” и “нестихваща революция под диктатурата на пролетариата”. Затова, след като ККП завзема властта в Китай, тя избива собствениците на земя, за да разреши проблемите с производствените взаимоотношения в селските райони. Тя избива капиталистите, за да достигне целта на търговската и индустриалната реформа и да разреши производствените взаимоотношения в градовете. След като тези две класи са елиминирани, проблемите, свързани с икономическата база са в общи линии разрешени. По подобен начин ККП разрешава проблемите свързани със супер-структурата [2] - също чрез масово клане. Потъпкването на антипартийната група на Ху Фън [3] и на Движението на антиконсерваторите елиминира интелектуалците. Избиването на християните, даоистите, будистите и други народни традиционни групи разрешава проблема с религиите. Масовите убийства по време на Културната революция установяват- културно и политически - абсолютната ръководна роля на ККП. Масовото клане на площад Тянанмън е използвано, за да предотврати политическата криза и да смаже демократичните искания. Преследването на Фалун Гонг се използва, за да се разрешат проблемите с вярата и традиционните начини на лечение. Всички тези действия са необходими за ККП, за да засили властта си и подържа своето управление, изправена пред продължителна финансова криза (цените на стоките за потребителя хвръкват нагоре, след като ККП завзема властта и китайската икономика почти рухва след Културната революция), политическа криза (хора, отказващи да следват заповедите на партията и такива, желаещи да споделят политически факти с партията) и кризата на вярата (разпадането на бившия Съветски съюз, политическите промени в Източна Европа и преследването на Фалун Гонг). Освен проблема с Фалун Гонг, почти всички предшестващи политически кампании са използвани, за да възродят злия призрак на ККП и да подстрекават неговото желание за революция. Партията използва тези политически движения и за да тества членовете си, елиминирайки онези, които не отговарят на изискванията й.
Избиването е необходимо и от практическа гледна точка. Комунистическата партия започва като група от гангстери и разбойници, избиващи, за да получат власт. Веднъж установен този прецедент, няма път назад. Непрекъснат страх е необходим, за да заплашва хората и да ги принуждава да приемат от страх абсолютното управление на ККП.
На пръв прочит може да изглежда така, че ККП е била “принудена да избива” и че различни инциденти просто са се случили, за да раздразнят злия дух на партията, и случайно са отприщили механизма й на избиване. Всъщност тези инциденти служат, за да прикрият нуждата на партията да убива, а и периодичното избиване се изисква от ККП. Без тези болезнени уроци хората могат да започнат да мислят, че ККП става по-добра и да започнат да искат демократични промени също както демократичното движение на онези студенти-идеалисти през 1989 година. Повтарянето на кланета на всеки седем или осем години се използва, за да опресни паметта на хората за терора и да предупреди по-младото поколение, че който работи срещу ККП иска да постави под въпрос абсолютното й управление, или който се опита да каже истината относно китайската история, ще опита вкуса на “железния юмрук на диктатурата на пролетариата”.
Убийството се е превърнало в един от най-важните начини на ККП за поддържане на властта. С рязкото повишаване на кървавите й дългове, ако тя остави касапския си нож, това би окуражило хората да си отмъстят за престъпните й  дела. Затова партията не само трябваше да извършва убийства в изобилие и акуратно, но и да го направи по най-брутален начин, за да може ефективно да сплаши населението, особено в началото, когато установяваше своята власт.
Тъй като целта на избиванията е да се насажда страх и ужас, ККП избира цели за унищожение произволно и нелогично. Във всяко политическо движение партията използва стратегията на геноцид. Нека да вземем за пример потушаването на контрареволюционерите. ККП не потушава “реакционерското” поведение, а хората, които нарича контрареволюционери. Ако някой е бил включен в списъка и е служил макар и няколко дни в Националистическата армия (Куоминтан, КМТ), дори да не е участвал в политиката след като ККП печели властта, този човек въпреки всичко би бил убит заради неговата “история на реакционер”. В процеса на земеделската реформа, за да „изкорени проблема”, ККП често избива цялото семейство на собственика на земя.
От 1949 година ККП е преследвала повече от половината от хората в Китай. Между 60 и 80 милиона умират по неестествени причини. Тази цифра далеч надхвърля броя на загиналите и в двете Световни войни, взети заедно.
Както и в другите бивши комунистически страни, произволното избиване, извършвано от ККП, включва и брутални убийства на собствените й членове, за да се премахнат дисидентите, които поставят чувството за човечност над природата на партията. Управлението на ККП чрез терор се отнася еднакво и към населението, и към членовете й в опита да поддържа “непобедима крепост”.
В нормалните общества хората показват грижа и любов един към друг, уважават и почитат живота и благодарят на Бог. На Изток хората казват: “Не прави на другите това, което не искаш да ти бъде направено на теб” [4]. На Запад хората казват: ”Обичай съседа си, както обичаш себе си” [5]. ККП твърди точно обратното, че “историята на всички съществуващи досега общества е история на класови борби„ [6]. За да се поддържат живи “борбите” в обществото трябва да бъде породена омраза. ККП не само отнема животи, тя окуражава хората да се избиват един друг. Тя се стреми да направи хората безчувствени към страданията на другите като ги обгражда с постоянно избиване. Партията иска да вцепени хората чрез честото им подлагане на нечовешка жестокост и да развие в тях манталитета, че “най-доброто, на което можеш да се надяваш, е да не бъдеш преследван”. Тези уроци, преподавани чрез брутално потисничество, дават възможност на ККП да подържа своето управление.
В допълнение към унищожението на много животи, ККП унищожава и духа на хората в Китай. Голям брой китайци са поставени в условия, при които не могат да реагират на заплахите на ККП и напълно се отказват от своите аргументи и принципи. В известен смисъл духът на тези хора загива - нещо доста по-страшно от физическата смърт.

39. Потребител: Трън в гъза на САЩ     Дата: 2010-07-16 14:23:14    
Да успокоим демократичния жар на др. лъжеДеникин - ние сме почти изцяло на неговото мнение за маоизма. Както и за сталинизма, кимирсенизма и пр. Дори знаем много повече ужасяващи подробности от него за сталинизма и маоизма. Впрочем, неговите данни са неточни и силно, "по американски" преувеличени" и изкривени. Дори сме направили "нещичко" против остатъците от сталинизма в България, без да бъдем излишно скромни. Но политиката на САЩ, привидно демократична, е още по-жестока икономически за целия свят, с изключение на Израел и донякъде Англия.

Защото единственият път на България е пътят на модерна и високотехнологична държава. Без значение демократична, комунистическа, авторитарна и пр. Политиката е незаконна и то доста незаконна дъщеря на икономиката. Най-големият враг на този високотехнологичен път за България е САЩ. Те са враг и на развитието на целия свят.

40. Потребител: Denikin     Дата: 2010-07-19 21:34:50    
Най-много Нобелови лауреати имат САЩ - общо 306, на второ място е Великобритания със 107 лауреати, Германия е трета с 80. До 2009 г. са връчени общо 809 Нобелови награди, като 754 от тях на мъже и само 35 на жени. С 20 награди са отличени освен това институции.

41. Потребител: Българин     Дата: 2020-04-29 13:16:04    
Нобелови награди? Те ционистите си ги раздават на кило.

42. Потребител: Maria     Дата: 2022-02-21 16:28:42    
Аз съм от Съединените щати. Бих искал да използвам този носител, за да кажа специално благодаря на тази страхотна компания, която ми направи възможно да подобря бизнеса си. Бях затънал във финансова криза и трябваше да рефинансирам бизнеса си, опитвах се да взема заеми от различни кредитори, както частни, така и корпоративни, но никога с успех и повечето банки отказаха кредита ми, докато не срещнах тази компания wintrust финансова компания, която даде ми помогна със сумата на заема от ($10,000) без никакъв стрес. Наистина искам да благодаря на г-н Ричард, който направи това възможно и ми помогна и се погрижи да получа заема си. Затова искам да използвам този ресурс, за да съветвам всеки, който търси заем. ако трябва да се свържете с фирма с референция за получаване на заем с нисък лихвен процент и по-добър график за погасяване, моля, свържете се с (wintrustfinancialcompany@gmail.com), за бърз, сигурен и лесен заем днес........