Прегледи: 3535 - Коментари: 0
Пак - кръгла маса

Пак - кръгла маса

Две евродепутатки - Биляна Раева и Душана Здравкова + Кметът, районните, бизнес елементи и прочее спецове по инфраструктурата и транспорта днес от 10,00 в Общината умуваха.

Не че нещо ще свършат. По-скоро почти нищо.

Особено смешно беше, как някои госпожици ни обясняваха какви били насоките и препоръките на ЕС. Винаги съм смятал, че враг № 1 на България след влизането в общността ще бъде самата общност. Там искат да присадят западните бюрократични правила в хаоса на посттоталитарната демокрация. Например, една прекрасна идея на ЕС за "Зелен градски транспорт", във Варна, да не говорим за по-забавените общини в страната ще стане на практика някаква идиотщина.

Преди това препоръчване на евродепутатките се изказаха кметът и негови представители. Г-н Йорданов е наясно с варненската обстановка и благовидно приветства Кръглата маса. После бяха изброени от зама Свилен Крайчев всички Оперативни програми и /не/спечелени програми за промените в транспорта и инфраструктурата.

Тя и евродепутатката Душана обясни /на кого?/ че без конкретна реализация в региони и общини препоръките на ЕС ще останат само на думи. Ето какви са предимствата на Европейската програма за Зелен градски транспорт:
1.Икономически ефект
2.По-добро здраве за хората
3.Трайност на инфраструктура и жилищен фонд + шумът

Поставени бяха и втръсналите вече въпроси за мобилността на децата, хората с увреждания и възрастните хора. Ха сега, да видим практиката.

Минути преди да вляза на кръглата маса /която всъщност е двойно пресечена отстрани елипса/ един колоездач караше по площад "Независимост" със средна скорост. Слизаше към завоя на "Мусала" и при смяната на посоката така се издрънди, че най-малкото яко му потече кръв от лактите, ако нямаше и нещо счупено. А скъпите плочки бяха "добрите", след "Калпавите" преди... Да не говорим за празната в 99 % от времето велосипедна алея. Простотии на куб.

Не кръгли маси трябват и въздушнопразни препоръки от Запада. Впрочем, нито един общински съветник не присъстваше на иначе стратегическото събиране. Интересни неща имаше и за събиране на отпадъците в морето и в каналите, но вече препатилите се журналистически ушета не вярват на думи. Око да види, ръка да пипне!

Желаем успех на добрите идеи, но много думи. Хайде да си представим какво ще стане на практика. Спечелим европейски проект като Община Варна за Зелен градски транспорт. Някой хитрец от ДПС, ГЕРБ или БСП, няма значение, /Атака няма да са, защото не стават за на кучето отзад/ реши да пооткрадне малко, ама "мъничко" европарички /те са откраднати от България, но все пак част от тях ги връщат, като примамка/ и някой улав от ОЛАФ разбере за кражбата! Ами сега? Стоп на еврофонда, че ще накажат и цялата държава заради някой сладкодумен гостенин на държавната трапеза.

Писна ми от приказки на тая кръгла маса!

2008 г
Потребител:


Коментар: