Прегледи: 18747 - Коментари: 55
Наш дисидент връща писмо на Клинтън

Наш дисидент връща писмо на Клинтън Наш дисидент връща писмо на Клинтън

НационалистБг.ком се срещна с един от най-изявените български дисиденти - г-н Петър Доков /на снимката/. През 1978 г той напуска България и отива в САЩ. Живял е там и в Германия, където е бил журналист в известната радиостанция "Свободна Европа" дълго време. След "демокрацията" се връща в България, но е изключително разочарован от събитията след 10 ноември. Наистина, остава с убежденията на демократ, но връща писмо на Бил Клинтън - тогавашния скандален Президент на САЩ, при посещението му в България. Съпругата на Клинтън - Хилъри, сега е Държавен секретар = външен министър на Америка.

Ето текста на писмото, което изобличава поведението на САЩ срещу България:

"Г-н Президент,
Преди 15 години бях горд да стана гражданин на велика нация - Съединените американски щати. В продължение на 14 години в "Гласът на Америка" и "Свободна Европа" аз помагах на развитието на демократичните ценности в България.


/Приложено е Ваше признателно и признаващо заслугите ми писмо: " Белият дом, Вашингтон, 24 май, 1994 г-н Петър Доков Радио Свободна Европа /Радио Либерти/ Мюнхен, Германия

Скъпи Петър,
От името на признателен народ искам да ти благодаря за твоята служба в Радио Свободна Европа/Радио Свобода. РСВ/РС изигра решаваща роля за развитието на демократичните сили в Източна Европа и бившия Съветски съюз, ти допринесе за неговата мисия по много ценни пътища. Светът ще чувства резултатите от твоята лоялна служба за каузата на свободата години напред.

Благодаря ти за изключителните усилия!
Искрено.

Подпис: Бил Клинтън"/


Текстът на г-н Доков продължава така:
"Сега съм принуден да преоценя моите тогавашни убеждения. Аз разбирам вашата позиция: "Правилно или неправилно - интересите на Америка на първо място." Студената война бе просто война и победителят взема всичко. Забравихте ли обаче, че България бе част от "Империята на злото", просто защото Рузвелт я продаде на Сталин? Кого да обвиняваме - продaвача или купувача на роби? Америка бе по-милостива дори към Хитлерова Германия.

Сега българите трябва да плащат за престъпленията на Великите сили. Разрушени са индустрията, селското стопанство, социалните и медицинските услуги, образованието, културата и т.н.

Г-н Президент, аз вярвам, че всичко това е направено от институции, които са под наш контрол и влияние. Поради тази причина Ви връщам писмото на признание. Чувствам се измамен.

Очевидно вашите схващания за секс не са конвенционални. Това се отнадя и до демокрацията и човешките права. Петната на блузата на Моника са неин проблем. Тя може и да харесва това. Петната по реверите на някои български държавници се превръщат в злато. На тях положително им харесва, но българите като нация не могат да останат завинаги мазохисти.

Приятен престой, г-н Президент, вие свършихте хубава работа.

Искрено ваш, Петър Доков"


Това писмо е било публикувано тогава само в опозиционния вестник "Черно море". Блюдолизката гъзомийска нацпреса не е пожелала да информира обществото за такава съществена и наистина скандална новина!

Г-н Петър Доков в момента живее във Варна, макар че е роден в Троян. Автор е на книгите "България днес - социална структура, Париж 1978 /издадена като емигрант/, "Колажи", изд "Абагар", 2005, "Блудна родна", изд "Ателие89", 2007, "Медената гилотина", изд "Фабер", 2008, "Изкривени времена", изд "Фабер", 2009, "А жадувахме Феникс", редактор Красимир Машев, изд "Фабер", 2010 /където са публикувани настоящите документи!/

Честните български дисиденти са "жадували Феникс", а получават бедност и американски грабеж, типично по гангстерски.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Трън в таза на Запада     Дата: 2010-08-11 20:28:14    
Британските компании трябва да се справят и със „зеления данък”

Лондон - Хиляди британски фирми са заплашени от значителни глоби и такси след въвеждането на "зеления данък" от новото британско правителство.
Компаниите, които не заявят количеството на произведените си газови емисии до следващия месец, ще попаднат под ударите на глоби, стигащи до 45 хиляди лири. Смята се, че таксите за произведените парникови газове ще възлизат годишно на около 38 хиляди лири за средно големи компании и до 100 хиляди лири за големи компании. Според скорошно проучване обаче хиляди фирми не знаят за съществуването на схемата за "зеления данък" или пък не подозират, че данъкът е в сила и за тях. Новите такси и глоби ще окажат натиск върху бизнеса в момент, в който икономистите разглеждат възможността за повторно влизане в рецесия, а компании, потребители и публичният сектор се опитват да съкратят разходите.

2. Потребител: Трън в носа на САЩ     Дата: 2010-08-11 20:30:50    
Федералният резерв понижи оценката си за икономическите перспективи на САЩ

Лондон - Федералният резерв на САЩ вчера направи първата стъпка към разширяване на кризисната си валутна политика, след като понижи оценката си за икономическите перспективи на страната сред нарастващите опасения за повторна рецесия. Сред мерките, които бяха договорени в рамките на срещата за валутната политика на резерва, е реинвестирането на приходите от ипотечни в съкровищни облигации.

3. Потребител: Щатски простотии     Дата: 2010-08-11 22:41:08    
Бюджетният дефицит на САЩ за юли 2010 година е 165,04 милиарда долара

Вашингтон - Бюджетният дефицит на САЩ за юли 2010 година е $ 165,04 милиарда. Това представлява понижение с 8,7 % в сравнение с аналогичния показател за миналата година, когато бюджетния дефицит е бил $ 180,68 милиарда, съобщиха от министерството на финансите на САЩ. За десет месеца на финансовата 2009-2010 година, която завършва на 30 септември, бюджетният дефицит на САЩ е $ 1,169 трилиона. По оценки на Белия дом, бюджетният дефицит на САЩ за финансовата 2009 - 2010 г ще достигне $ 1,56 трилиона, или 10,6 % от БВП на страната.

4. Потребител: TANTARELLA     Дата: 2010-08-12 10:48:24    
ЦИТАТ: """Америка бе по-милостива дори към Хитлерова Германия."""
КОМЕНТ: ПЕТРЕ - БЪЛГАРИЯ МИЛОСТ ОТ НИКОГО НЕ БИ МОГЛА ДА ОЧАКВА! БОБИ!

5. Потребител: живковист     Дата: 2010-08-12 19:53:22    
какъв дисидент си ти ве жалък родоотстъпник от какво избяга в щатите от работата във народна република българия или защото си алчен тип и си искал милиони за това ли

6. Потребител: жоро кочев     Дата: 2010-08-12 19:59:28    
мръсни типове защо бягахте от родината си за пари нали да ви вземат мътните

7. Потребител: коко генев     Дата: 2010-08-12 20:00:20    
къв е тоя луд

8. Потребител: СССРейчо     Дата: 2010-08-13 11:16:34    
Агенция Интерфакс съобщи, позовавайки се на медицински източници, че руските болници са получили нареждане да не посочват вече "топлинен удар" като причина за смъртните случаи, които регистрират.

9. Потребител: СССРейчо     Дата: 2010-08-13 11:29:34    

Горският пожар, който бушува в близост до основния руски ядрен център, се разраства, съобщиха службите за спешна помощ, които работят денонощно за овладяване на пламъците.
Русия е изпратила хиляди пожарникари, които да потушат огнената стихия в близост до ядрения център в Саров, град разположен в Нижгородска област, който все още е затворен за чужденци.
Огънят, който преди два дни се запали в източната част на природен резерват, след като мълния удари бор, започва да се разраства и вече представлява опасност, се казва в изявление на Министерството по извънредните ситуации в Мордовия. АФП

10. Потребител: Трън в таза на Запада     Дата: 2010-08-13 11:31:42    
Западните психоцентрали са получили нареждане да не психотират вече българи-зомбита. Тяхната русофобия била достатъчно силна, за да са сигурни пациенти на психиатрията. Даже в България нямало място, а в американските психиатрии лечението било прескъпо, а САЩ - нали са във върхова финансова криза...

11. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-13 11:33:34    
Другарю Кунев твоята трагедия е в това, че на всеки неудачник мразещ САЩ и демокрацията се падат хиляди и милиони хора гледащи с надежда на запад!

12. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2010-08-13 15:22:35    
На няколкото идиота, които гледат с "надежда" на Запад - чети: "Пълни очи - празни ръце!" - се падат 5 милиарда от Азия, Африка и Латинска Америка, които гледат как да прогонят крадливите янки отвсякъде.

лъжеДеникин - празен ти е джобът, защото САЩ и Западът крадат България. Ама не само 2-те кули, а цели територии ще унищожи гневът на ограбените от Запада.

13. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-13 16:09:06    
Милиардите от Азия,Латинска Америка и Африка най-често имат пряк досег с тиранията.Единствената надежда за тези хора е да емигрират на Запад.Не защото не си обичат родината, а защото ги управляват първобитни комуноиди.

14. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-13 18:15:35    
Американският президент Барак Обама обеща на своя руски колега Дмитрий Медведев да изпрати помощ при борбата с пожарите, които опустошават неговата страна, съобщи Белият дом.
По време на телефонен разговор Обама уверил Медведев, че САЩ ще отговорят на молбата на Русия за техническа помощ при борбата с пожарите, се казва в комюнике на американското президентство. Агенцията за международно развитие (USAID), министерството на отбраната, Федералното управление на горите и щатът Калифорния "мобилизират техника и въздушни средства за борба с пожарите, за да се помогне на Русия", гласи още комюникето.
Американците са съпричастни с руския народ в този труден момент, добавя Белият дом, уточнявайки, че Обама е изразил искрено съчувствие пред руския си колега. АФП

15. Потребител: Тракиец     Дата: 2010-08-13 19:14:53    
Пиндосия швырнула РФии "помощь" - 50 000 долларов. Пятьдесят тысяч долларов.
Каждому кто не дурак - понятен мессидж: Это милостыня раздавленному бомжу.

То есть: Вы все просрали, русские дураки, мы вас наебали и победили. Вот вам огрызок яблока, жрите, даже если вам не хочется.

Спасибо Горбачев, спасибо Ельцин. Хоть мертвые сраму и не имут, как говорится, но к мертвым правителям это не относится. Наина, как не лопнут твои глаза со стыда.

Это триумф Чубайса, Грефа и Немцова. Радость шпаны кагальной на "Гранях".

Блаженн Митька с айфоном, наевшийся гамбургеров. Ему хорошо, ибо он и не понимает ничего.

Ну а с Путена какой спрос? Путен едет по рельсам: куда проложили, туда и рулит.

Но не стоит впадать в депрессию. Я не считаю, что нас "победили". Хуйня все это. Мы сами стремились к свободе, и ради этого пошли на многое. Но оказалось: никакой свободы на Западе нет. Ну и кто кого наебал? Свободы то нет не только у нас, но и у вас. Дурдом, бля.

Запаситесь френды мукой, попкорном и всем необходимым, договоритесь с соседями о взаимовыручке, и все будет ништяк. Наши герои-предки и не такое переживали.

Аминь.
http://avvakoum.livejournal.com/126935.html

16. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2010-08-14 00:26:21    
Барак Обама ухажва Путин и Медведев да тръгнат със загиващите САЩ. А руските политически гении се правят, че ще тръгнат със САЩ, а не с Китай. Путин още от времето на КГБ знае наизуст тези ходове. А новобранецът Обама се надява...

Едната надежда му е останала, че и банките вече фалират. Путин чака, крушата САЩ вече презрява.

17. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-14 11:32:47    
Израел възнамерява да стане нова космическа свръхдържава, съобщава “Джерузалем пост“, позовавайки се на правителствени източници.

Очаква се през следващите дни премиерът Бенямин Нетаняху да утвърди амбициозен план, според който Израел ще продава всяка година космически апарати собствено производство на сума от близо 8 милиарда долара. В плана, разчетен за години напред, според източниците на изданието се предвижда отделянето на огромни суми за космически фундаментални изследвания, както и за разработването на принципно нови системи и преди всичко на мини спътници. Планът, отбелязва “Джерузалем пост“, е разработен от голяма група учени под ръководството на началника на космическия отдел в министерството на отбраната Хаим Ешед и генералния директор на министерството на науката и технологията Менахем Гринблюм.

В интервю за вестника професор Ешед казва, че сега Израел е една от малкото държави способни самостоятелно да разработват, произвеждат и извеждат спътници. Имаме всички възможности да излезем на международния пазар, но засега не го правим, добавя той. Израел се специализира в разработването на мини спътници, които ще му позволят да заеме “своя ниша“ на космическия пазар. Подобни апарати като например Офек-9 тежат само няколко стотин килограма за разлика от многотонните американски и руски апарати. По думите на проф. Ешед сега световният космически пазар се оценява на 250 милиарда долара годишно и е напълно по силите на Израел до получи 5% от тази сума. ИТАР-ТАСС

18. Потребител: Трън в таза на Тел Авив     Дата: 2010-08-14 12:34:37    
Този трън носи човешко име - Мордехай Вануну. Един евреин, който изобличи военната ядрена програма на Израел.

лъжеДеникин иска да провокира. Провокаторството е една от ционистките професии. Но героят Вануну е едно от 6-те милиарда доказателства, че Израел трябва да бъде унищожен като държава. Не еврейския народ - такива мъченици като Вануну, сред евреите има милиони. Но ционистите - те са Голготата на Израел. И ще си платят сметката, лъжеДеникин е една от сериозните улики.

19. Потребител: СССРейчо     Дата: 2010-08-15 08:32:48    
Руският президент Дмитрий Медведев и беларуският му колега Александър Лукашенко се спречкаха днес заради признаването на независимостта на двете проруски грузински сепаратистки републики Абхазия и Южна Осетия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Лукашенко, който отдавна е един от най-верните съюзници на Москва, обвини руския президент, че е изопачил думите му за признаването на независимостта на двете републики.
Кремъл днес реагира остро, като обвини беларуския президент че си противоречи и заплаши да публикува пълния текст на изказването му на официална среща на Организацията на договора за колективна сигурност.
Според Медведев Лукашенко е изразил на тази среща волята си да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия, която беше в основата на руско-грузинската война през 2008 година. От своя страна Лукашенко твърди, че е заявил, че страната му може да признае независимостта на двете републики, но трябва да проучи какви ще бъдат последиците за международните отношения.
Спорът възниква в момент, когато отношенията между Минск и Москва се обтегнаха през последните месеци, най-вече заради желанието на Лукашенко да се сближи със Запада.
Вчера беларуските власти, смятани досега от Съединените щати като "последната диктатура в Европа", дадоха съгласие за поддържане на "редовни контакти" с Вашингтон. Между Русия и Беларус избухна и газова война в края на юни.

20. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-15 08:33:40    
Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер съобщи, че щатът му ще изпрати защитни противопожарни облекла на Русия в помощ на борбата със стотиците горски пожари, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Калифорния, която редовно страда от горски пожари през сухите летни месеци, ще изпрати 2040 комплекта защитно облекло за пожарникари като част от помощта на САЩ за Русия за борбата с пожарите.

Калифорния има една от най-добре подготвените и опитни противопожарни служби в света. Важно е да споделяме ресурсите си с други страни, както и те са делили с Калифорния в миналото. Виждал съм лично колко опасни са горските пожари и нашите ресурси ще държат руските пожарникари в безопасност докато те продължават да рискуват живота си", заяви Шварценегер.

В Русия има общо 611 активни огнища на пожар, съобщи руското министерство на извънредните ситуации. Първият от двата самолета с американско противопожарно оборудване за Русия пристигна в Москва вчера след като президентът на САЩ Барак Обама предложи съдействие на руския си колега Дмитрий Медведев.

21. Потребител: СССРейчо=Denikin     Дата: 2010-08-15 08:53:06    
За Арнолд не се притеснявайте. Той е наш човек, а/вст/риец.

22. Потребител: Трън в таза на Англия     Дата: 2010-08-15 09:04:46    
Индия днес отбелязва Деня на своята независимост

Делхи - Индия днес отбелязва Деня на своята независимост. По традиция център на празничните мероприятия ще бъде историческата крепост Червеният форт, където на 15 август 1947 година е бил спуснат британският флаг. Премиерът Манмохан Сингх тържествено ще издигне индийското знаме и ще направи обръщение към индийските граждани, в което ще разкаже за успехите на страната.
Празненствата по случай Деня на независимостта ще продължат два дни.

23. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-15 12:08:56    
Индия и до ден днешен е:
1.Демокрация(за разлика от Китай)
2.Членува в Британската общност
3.Втори официален език в Индия е англииския(а не руския

24. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-15 12:14:52    
Тази седмица се навършиха десет години от гибелта на подводницата „Курск" - една от първите августовски трагедии от епохата на путинското управление. Тя до голяма степен демонстрира на президента колко е деградирала държавната машина.

Военачалниците лъжеха не само народа (нещо, смятано от Путин за съвсем нормално и естествено). Те решиха, че нищо не пречи да ръсят лъжи дори пред върховния главнокомандващ. Когато президентът ги попита трябва ли да приемем помощ от чужбина, те прекараха няколко часа в съвещания. Не обсъждаха обаче дали е необходима помощта. Флотоводците се чудеха как да отговорят така, че президентът да е по-доволен.

После пък месеци наред разказваха на журналистите приказки, че виновник за гибелта на подводницата била някаква митична „натовска" субмарина - я британска, я американска. А президентът Путин се страхуваше дори да накаже като хората тия многозвездни мръсници. Защото смяташе, че ако ги изправи на съд, ще постави под съмнение устоите на онази властова система, която се бе наканил да гради. В рамките на тази система просто няма начин един началник да не е прав. Признае ли неговите грешки и престъпления, властта ще подкопае собствените си устои.

Гибелта на „Курск" безспорно бе сред събитията, вдъхнали на президента смелостта да започне решителна политическа реформа. Той убеди сам себе си, че страната се движи към неуправляемост само защото местните началници са заграбили твърде много свобода през 90-те - едно бурно и буйно десетилетие.
За Путин бе очевидно как трябва да се пребори с това - да подбере сигурни, ефективни мениджъри (главно от „ордена на мечоносците", бившите служители на КГБ) и да ги назначи на ключови държавни постове. Същевременно да сложи край на порочната практика от онова време - наивните и простодушни руски граждани, манипулирани от цинични пиар експерти, да си избират за губернатори шмекери и крадци. Ех, какви юначни левенти само ще подбере за тях лично държавният глава!

Изминаха десет години. Путин се превърна в национален лидер и ето че мечтата му се сбъдна. Парламентът, било то Държавната дума или Съветът на федерацията, отдавна не е място за дискусии - никакви там пръти в колелата, ще гласуват каквото им се каже. Губернаторите са назначени, та и преназначавани неведнъж. Само дето полза - хич.

Случи се беда, започнаха пожари и тутакси стана ясно, че ефективността на властовата вертикала е равна на нула. Местните началници лъготят като същи адмирали. Губернаторът на Нижегородска област бодро докладва, че на поверената му територия цари пълен ред, няма и най-малка нужда от помощ. А че няколко селища на практика са изгорели - какви дреболии, щом е поставено на карта преназначаването на въпросния г-н Шанцев за втори мандат.

Колкото и да са ловки политтехнолозите, но ако все още имаше избори, губернаторите не биха поели риска тъй нагло да лъжат началството в очите. Сега обаче си карат кефа: докладваш, каквото искат да чуят - и си върхът! Преди десет години, щом схвана как го лъжат военачалниците, Путин сложи начело на армията своя най-близък и сигурен съратник - Сергей Иванов. И стана ясно, че дори един приятел може да те лъже като за световно, стига да е в интерес на ведомството. И че наистина е малко шегата в оная шега на Путин, че щом умрял Ганди, нямало с кого и да си поприказва човек.
За десет години се очерта съвсем ясно едно свойство на путинската вертикала: тя автоматично анихилира що-годе почтените хора. И не става въпрос, че националният лидер сам е организирал някакъв изкуствен подбор: ето, ще вземаме при нас само долни гадове. Просто вертикалата на властта, върху която народът изобщо не може да влияе, фактически предава цялата тая власт в ръцете на чиновничеството.

И дори националният лидер, човек, овластен на пръв поглед с всички пълномощия, в един прекрасен момент започва да се чувства като слуга - не на народа, то се знае, а на бюрокрацията. На същите онези изпълнители, каквито има с легиони по всички етажи на съградената от него властова пирамида.

Лидерът разбира: те са користни дотам, че колективно погледнато, нямат дори чувство за самосъхранение. Те ще крадат чак дотогава, докато хората, докарани до отчаяние, хванат сопите и нахълтат в разкошните им къщи. Не може обаче да ги смени с други - по-скоро те ще го сменят.

Закономерен финал на усилията за създаване на путинската властова система бе решението да се сложат видеокамери по строежите на жилища за останалите без дом при пожарите в Русия. Путин вече няма вяра на никого. Изобщо. Резултатът от тези десет години е впечатляващ. Какво стана с подводницата? Потъна. А със страната? Тя изгоря.
Александър Голц, „Ежедневний журнал”

25. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-15 13:00:28    
Китайската армия се нуждае от незабавна реформа и осъвременяване на стратегията, посочва днес главният печатен орган на въоръжените сили на страната и препоръчва като модел армията на САЩ.

Според в. "Liberation Army Daily" е неотложно необходимо "да се развива творческата и по-открита мисъл" след огромните инвестиции във високотехнологично въоръжение, които армията извършва през последните години.

"Като се има предвид влиянието на консервативното мислене в китайската култура, задачата по обновяването на военната култура и философия ще бъде крайно трудна", посочва изданието. "Китай трябва смело да се учи от опита на чуждестранните армии", защото "историята и действителността показаха неведнъж, че ако една страна няма визия за света, тя е изостанала страна".

"Liberation Army Daily" препоръчва да се следва примерът на САЩ, която купува оръжията си, вместо да развива своя собствена технология, което е много по-скъпо и непрактично. Освен това въоръжените сили трябва да се учат от огромното внимание, което американците придават на обучението на войските.БГНЕС

26. Потребител: Трън в таза на Запада     Дата: 2010-08-15 15:11:00    
Въпреки 2-та века, през които Англия грабеше Индия /+Пакистан+Бангладеш+Непал+Бирма - те бяха обща колония на Англия/ и спираше икономическото и духовно развитие - днес Индия има по-голям БВП и се развива по-бързо технологично и икономически от Англия. Да не забравяме милиона убити от английските фашисти борци за свобода на Индия! Представи си, ако индийци бяха убили 1 млн от елита на Англия. То може и да стане, както я кара Западът грабителски.

Днес Индия прави най-евтините и ефективни автомобили в света "Тата", на стойност под 3 000 Евро /за разлика от скъпите и неефективни английски мин 15 хил, които и самите англичани не си купуват/, произвежда 40 % от софтуера в света и е втората в света производителка на метали /след Русия и пред Бразилия, Китай и САЩ/. Въпреки желанието на САЩ да изнесат отровните си производства в Индия /да припомним химзавода в Бхопал, където американските "високи" технологии отровиха 500 хил и убиха 15 хил индийци/, от 15 години Индия изгони САЩ-отровите и вече настига Америка по обем на химическо промишлено производство.

Алексавдър Голц не е руснак, а сещате се какъв. Явно колко може да му се вярва - колкото намериха ОМП в Ирак. След идването на Путин на власт няма нито една голяма авария - които до една бяха предизвикани от прозападното управление на идиота Горбачов. Русия стана най-стабилната технологично държава, а САЩ - най-губеща от тероризма, който те самите поддържаха в Афганистан.

Демокрацията е капан за наивници. САЩ се управляват от 200 големи корпорации, които грабят, лъжат и манипулират нещастния американски народ. Питай всеки българин, който е отишъл там.

То и в Либерия официален език е английски и имат Конституцията на САЩ, но в момента са от най-изостаналите страни в света, с гражданска геноцидна война. Уж са негри, дошли от САЩ, за да въведат демокрацията. Ама Либерия е страна, където Англия е управлявала - робство, насилие, грабеж, ниско технологично равнище /май изобщо го няма/. Това е демокрацията - капан за наивници, `ала лъжеДеникин.

лъжеДеникин, допускаш изключително много правописни грешки. Това говори и за липса на култура и на ниво на мислене. За уважението към хората - явно, че генетично ти липсва.

27. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2010-08-15 16:21:16    
лъжеДеникин защо не коментира думите на Петър Доков:

"Сега българите трябва да плащат за престъпленията на Великите сили. Разрушени са индустрията, селското стопанство, социалните и медицинските услуги, образованието, културата и т.н.

Г-н Президент, аз вярвам, че всичко това е направено от институции, които са под наш контрол и влияние. Поради тази причина Ви връщам писмото на признание. Чувствам се измамен."

Макар и антикомунист, Петър Доков е ясен: при Бай Тошо е имало индустрия, селско стопанство, социални и медицински услуги, образование и пр." А откакто Западът /най-вече САЩ/ грабят България - от средно развита индустриална държава, България е на ниво Африка. /Даже и много държави в Африка са вече по-развити от България!/

28. Потребител: Трън+ в таза на САЩ     Дата: 2010-08-15 16:29:28    
Полицията в Бъфало е предявила обвинения срещу 25-годишен мъж за убийство на четирима души

Бъфало - Полицията в американския град Бъфало, в щата Ню Йорк, е предявила обвинения срещу 25 годишен мъж за убийство на четирима души пред ресторант. Инцидентът става в нощта на петък срещу събота. Трима души почиват на място, още един човек почива от раните си в болница. Други четирима души са ранени. Кейт Джонсън е арестуван в събота. Полицията смята, че той е бил единствения стрелец при трагичния инцидент.

Ето го истинското лице на американската "демокрация" и "всички хора се раждат свободни и равни".

29. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-16 19:03:46    
Дойде време и за обявяване на победителите в традиционните награди на EISA (European Imaging and Sound Association) за периода 2010-2011 г. Тази година наградите за мобилни устройства са обособени в отделна категория, в която не откриваме някои от досегашните награди като тези за камерафон, музикален и бизнес телефон. И така, наградата за таблет на годината получава Apple iPad, за европейски смартфон е определен Samsung Galaxy S i9000, а Samsung Wave S8500 взе наградата за социален и мултимедиен телефон. На свой ред мъника Sony Ericsson Xperia X10 mini е отличен в категорията за европейски мобилен телефон на годината. Останалите мобилни награди са за слушалките Beyerdynamic T 50 p и за навигационната система Garmin Nuvi 3790t.

30. Потребител: СССРейчо     Дата: 2010-08-16 19:11:04    
Карта на съветската религиозност I

След две години Институтът прави оценка на атеистическото възпитание в приготвен за ЦК доклад. Събраните данни показват как самите „проводници на атеизма” оценяват дистанцията между състоянието на съветското общество и крайната цел – обществото на съветските хора с научно-материалистичен мироглед. Както се очаква, докладът започва с оптимистична нотка. Религията според авторите е в състояние на упадък; „голяма част от населението на Съветския съюз се е освободило от религиозните си възгледи, вярвания и традиции”. Дори в съзнанието на тези, които „още не са скъсали с религията”, са се извършили промени, отразени в нарастващото „безразличие към въпросите на догматизма” и във „все по-голямата епизодичност и формалност” при спазване на религиозните празници и обреди.

В доклада се посочва, че възпитателната работа на партията е отслабила връзките между вярващите и религиозните организации, а също значително е намалила „възпроизводството на религията в новите поколения”. Само че данните, приведени след това неизбежно кимване по посока на прогреса, могат само да изострят картината на съветската религиозност, която от самото начало води до засилване на атеистическата работа и до създаването на Института. Статистиката представя следните цифри: от 15% до 20% вярващи сред градското население, от 30% до 35% сред селското; в Прибалтика, Средна Азия, Молдова, западните региони на Украйна и Белорусия, а също и някои области на Кавказ количеството на вярващите е значително по-голямо. Особено тревожен е устойчивият ръст на сектантството, а също и фактът, че религията продължава да оказва голямо влияние върху младежта. Само през 1965 г. на православни кръщения присъстват почти 3 000 000 млади хора; в храмовете в Литва и Латвия всяка година конфирмация извършват повече от 20 000 младежи.

Като цяло нивото на ръста на спазването на обредите остава „много високо”, в някои райони е регистриран дори растеж на този показател. Според статистическите данни, представени на Съвета по религиозните въпроси, през 1965 г. в СССР са кръстени 23,8% новородени; в няколко района този показател е по-висок, отколкото през 1964 година. В Украйна процентът е нараснал (през 1964 г. е 48,9%, а през 1965 г. – 51,5%), в Молдова (от 46,5% на 57,5%). Количеството на погребенията, извършени според религиозните обреди, е нараснало навсякъде: в РСФСР от 57,1% за 1964 г. на 58,4% за 1965 г. В много от селските райони 80–90% от населението притежава икони и кандила.

Докладът на Института не е изцяло песимистичен, споменават се и някакви успехи. Идеологическата работа, сега „здраво вкоренена в науката, е станала по-обмислена, целенасочена и ефективна”, обучението на кадрите се е подобрило, нарасналото влияние на социологическите изследвания е довело на терен да се взимат под внимание местните особености. Само че общата картина от гледна точка на идеологическия елит остава непривлекателна. По естествен начин възниква въпросът: ще донесе ли януарският документ от 1964 година някакъв реален резултат?

Институтът възлага основната отговорност върху местните партийни организации. Обвиняват ги в „кампанийно” отношение към работата. В редица местни организации няма кадри, отговорни за тази част от идеологическата работа, а там, където има такива, те често са „недостатъчно компетентни по въпросите на религията и атеизма”. На идеологическите работници се вменява във вина безразлично и дори помирително отношение към религията:
„...членовете на партията и комсомола често не само не се стремят да се занимават с атеистическа работа, но и самите те кръщават децата си, имат в домовете си икони и спазват религиозните празници [...], подривайки по този начин престижа на комунистите и създавайки неверни представи за отношението на партията към религията”.

Подобни факти изискват „изясняване на каналите на възпроизводство на религиозните представи, изясняване как и защо [...] възниква потребността от религия, какви са нарушенията на връзките на личността с обществото и точно в кое звено дава „ефект” обръщането към вярата и Бога”. Още веднъж е потвърдена необходимостта от отклоняване от чисто „просветителската” работа, а също и необходимостта от прилагане към вярващите на диференциран подход в зависимост от възраст, професия, образование, пол, социална или национална принадлежност и разбира се, вероизповедание. По-нататък етнографските данни още веднъж наблягат на необходимостта от анализ на емоционалните и психологическите фактори и подчертават, че в атеистическата пропаганда както и преди отсъства морално-философска представа:

„В резултат много от актуалните въпроси за човешкото съществуване (за смисъла и за ценностите на живота, за човешкото призвание, за щастието) са и си остават едва ли не монопол на богословите”.


31. Потребител: СССРейчо     Дата: 2010-08-16 19:14:47    
Карта на съветската религиозност II

Все повече изпъкват вътрешните напрежения между описателните (изследванията) и препоръчителните (определението на религиозните политики) функции на Института. Може да се предположи, че тези напрежения са само симптом на по-широки противоречия в съветския подход към религията и атеистическото възпитание. Създаването на институти и назначаването на сътрудници, от които се изисквало, от една страна, изучаване на религиозните настроения сред населението, а от друга, водене на атеистическа пропаганда по места и оценка на нейната ефективност, означава, че от специалистите веднага се изисква точно описание на съветските вярващи и едновременно с това превръщането им в атеисти. И въпреки всичко с течение на времето социологичните изследвания и философските категории се развиват. Как се удава на институциите, чиито задължения са да преобразуват съветските вярвания, да преодолеят пропастта между идеологията и реалността? Как се извършват промените и към какво водят?

„В какво се спъва човекът, вървящ по съветския жизнен път”

Най-интересни и показателни в работата на Института са многото конференции, конгреси и семинари, където се анализира събраната на терен изследователска информация. Анализът на дебатите по теория и методология осветява реалността, с която се сблъскват изследователите по места. Първоначално се разглеждат такива въпроси като „представата на съвременните вярващи за Бога и за отношенията между хората” (1964–1965), причините за спазването на религиозните обреди (1964), природата на религиозните чувства (1964), емоционалното въздействие на религиозните обреди (1964), причините за скъсване с религията (1964). Как оценяват успехите и провалите в работата си на този ранен етап участниците в тези семинари? Какви въпроси ги интересуват, кои открития смятат за най-съществени?

Първата крачка, направена от Института в отговор на призива на партията за по-системни изследвания, е конференцията по социологическа методология. Представители на АОН, на партийни органи и сътрудници на Института, а също и изследователи и пропагандатори от всички краища на Съюза обменят опит от теренната си работа и анализират предварителните резултати. В самия тон на обсъждането, зададен от академик Францев, се подчертава важността на точните цели и ясните въпроси. Атеистите трябва да съсредоточат вниманието си „не на това как си представят съвременните вярващи Бог – с мустаци, с брада или без тях, а на ролята, която вярващите приписват на свръхестествените сили в човешкия живот, в живота на съвременното общество”. Той предлага да се пожертва мащабността на изследването заради качеството и дълбочината и настоява, че религията не може да се разбере без разглеждането й в по-широк контекст, изясняващ необходимостта в съвременния живот на потребността от вяра:

„Основната задача, която си поставям при анализа на конкретните социологически методи за съвременните религиозни вярвания, бих определил с думите, взети от забележителния увод на В. И. Ленин към безсмъртния му труд „Материализъм и емпириокритицизъм”. Ленин казва, че си е поставил задача да разбере в какво се спъват хората. Ето, трябва да разберем, в какво се спъва човекът, вървящ по съветския жизнен път, кои камъни трябва да се махнат от пътя му, какви дупки да се зарият, как да му се помогне, за да не се спъва. Това означава да се създаде научно обоснован метод за пропагандаторската ни работа. Мисля, че конкретните изследвания, в частност беседите, се явяват най-добрият метод за това.

Францев призовава изследователите да се съсредоточат върху психологията на вярващите. От методологична гледна точка за тази цел най-подходящ метод е интервюто, а не анкетата. Всъщност, както съобщава един от изследователите, много по-ефективно било да питаш вярващите за религията не направо, а „между другото”, вмъквайки в интервюто общи въпроси за живота.

Само че разглеждането на религиозността в много по-широк контекст отвежда ситуацията в такава задънена улица, че ясните категории са неприемливи за нея. Да се правят заключения за вярата на основание на такива интервюта не е по-лесно, а много по-трудно. А. П. Алексеев, провеждащ теренни изследвания в три колхоза, посочва, че религиозните възгледи на съвременните колхозници са „много опростени”. Религиозността им е по-скоро продукт на обичаите и традициите, отколкото израз на сложни религиозни убеждения. Съвременният колхозник е религиозен, защото „така го е възпитала майка му”, „старите са вярвали и ние вярваме”. В домовете на почти всички има икони. В религиозните обреди участват както вярващите, така и невярващите. Според Алексеев в някои от регионите 60% кръщавали децата си, в други тези показатели са 30% или 40%. Толкова високите проценти се обясняват и с това, че дори след въвеждането на „извънредните закони” свещениците продължават да извършват обреди„на черно”. Кръщават се по десет деца, но се регистрира само едно кръщене.

32. Потребител: СССРейчо     Дата: 2010-08-16 19:17:46    
Карта на съветската религиозност III

Много деца се кръщават от „доморасли” свещеници; „такъв служител на култа през лятото обикаля колхозите и кръщава всички деца. Кръщаването и много други обреди практически се явяват всеобщи”, макар че в тях участват, по думите на Алексеев, в по-голямата си част невярващи хора. Като особено качество се подчертава силата на общественото мнение. Много от невярващите не смятат „за срамно да участват в религиозни обреди”, защото живеят в колектив и трябва да се „приспособяват” към него. Може би на невярващия не му се харесва всичко, но е „принуден да се съобразява с мнението на майка си, на тъща си”. И при това поведение къде точно се намира колхозникът в диапазона между вярата и неверието? С какъв език може да се опише религиозността му? Какви стратегии на атеистическото възпитание ще достигнат до него и ще са ефективни? Теренните данни показват, че за работата със съветската религиозност на изследователите и теоретиците им било необходимо да си изяснят изходните понятия. Точно от това зависел успехът на атеистическото възпитание.

„Всички са диваци, и аз съм дивак”

Опитите за създаване на типология на вярващите продължават да заемат централно място в работата на Института през целия период на 60-те години. На конференции и семинари се поставят купища въпроси и разнообразни предложения, възникват противоречия, появява се атмосфера на неудовлетвореност. Налага се да се установи връзката между религиозното съзнание и религиозното поведение. Р. С. Болтанов твърди, че не са ясни самите категории: „Изследванията показват, че в първия момент едни от хората признават себе си за вярващи и спазват обредите, втори се признават за вярващи, но не спазват обредите, трети твърдят, че са невярващи, но спазват обредите”. Сътрудникът на Института по философия в Казахската академия на науките В. А. Черняк се съмнява, че научните методи са приложими за изучаване на духовния живот и въпроса за мирогледа; пропагандаторът А. Ф. Яригин пита как да се приложат на практика идеите, изказани на научните конференции. Той дава за пример случай от практиката си: работел с баптисти и православни, убеждавайки ги да изоставят религията. След година изповядващата православието жена изоставила религията и „сега не чувствала грях пред Бог”, баптистката пък продължавала да се съмнява. Изследователят поставя пред участниците в конференцията въпроса: „Какъв е този тип вярващи?”. Залата му отвърнала със смях. Яригин продължил: „За вас е смешно, а за практическата дейност е сълзи. [...] Докато не определите теоретично типа вярващи и практическото значение на типа вярващи, няма да намерите правилните научени подходи и методи, а на нас, практиците, дайте възможност да работим с вярващите и ни давайте материали”. Провежданите в Института обсъждания ясно посочват противоречията между целите на теоретиците и нуждите на агитаторите, между желанието да се намерят общи понятийни критерии и необходимостта да се поставят практически цели за идеологическата работа.
При това самите изследвани се отнасят към противоречията между религиозните вярвания и религиозните практики къде по-просто. Евграф Дулуман, ветеран на атеистическата пропаганда, опитва да се натовари с ролята на посредник между теоретиците и практиците и сочи следното обстоятелство:

„Освен всичко критериите за религиозността са необходими не само за да „отделят агнето от козела”, но и за да се разбере с кого точно трябва да работим. Не винаги можем да обясним към каква категория се отнасят тези или други хора”.

Като пример Дулуман се позовава на случай, който има смисъл да се представи изцяло. Той позволява да се разбере с какво са се сблъсквали на практика изследователите и пропагандаторите:

„Ще посоча такъв пример. Заминах с група в село Белоозерие, Черкаска област. Заселих се у вярващ млад човек (казаха ми, че е вярващ), но аз не казах, че съм атеист. Не водя атеистическа пропаганда, но виждам, че тук не мирише на религиозност. Вечер сядат и играят карти под иконите. Търпях три вечери това, че не виждам взаимоотношение на картите с Бога, а после попитах: „Защо играете карти под иконите?”. Те ми казаха: „А на нас там ни е много удобно!”. Казвам, че на тях все пак е нарисуван Бог, а хазаинът ми отговаря: „Е, Те са свикнали!”.

(Смях в залата.)

Казват, че не вярват в Бога. Питам: „А на църква ходите ли?”. Отговарят: „Всички ходят, и ние ходим!”. „Децата кръщавате ли!” „Всички ги кръщават, и ние ги кръщаваме!” Започвам да изнасям лекция, че това е диващина, че диваците извършват такива обреди и т.н. Хазаинът слуша внимателно и казва, че е интересно да се послуша, но заявява: „Всички са диваци, и аз съм дивак”.

(Смях в залата.)

Знаех, че не обича попа, и го попитах колко му е платил? Той отговаря, че попът е тунеядец, че всичко отива в джоба му, че кръстил детето и дал три рубли в касата, а две на попа. Казвам му: „Дали сте 5 рубли напразно”, а той ми отговаря: „Дано се задави с тях!”.


33. Потребител: СССРейчо     Дата: 2010-08-16 19:18:48    
Карта на съветската религиозност IV

Започнах да призовавам родителските му чувства и да питам как така ще топят детето в студена вода? А той отговаря: „А ние се разбрахме с попа, той стопли водата!”. Продължавам, че това е антисанитарно, че във водата има бактерии, че подлагат детето на опасност от болести, на зараза, но той ме пита: „А вас кръстили ли са ви?”. Казвам: „Кръстили са ме”. Той заявява: „И мене са ме кръстили. Цялата майка Русия е кръстена, а погледнете каква е израснала!”

(Весело оживление в залата.)

И на всичко отгоре хората ходят на църква, дават пари, поддържат я. Заради това е трудно да се определи вярващи ли са те, или не са”.

Освен всичко друго примерът на Дулуман показва, че на атеистите им се налага да си имат работа с изключително сложна реалност, разполагайки с най-оскъден понятиен апарат. Дулуман разсъждава по следния начин: както и преди, влиянието на невярващите, продължаващи да извършват религиозните обреди, е голямо. Но при това едното участие в обредите не е достатъчно, за да мислиш човека за вярващ. В университета има много студенти атеисти, които си отиват вкъщи за Великден, за да участват в общия празник. „Така че какви са тогава признаците, които трябва да мислим като религиозни?” – пита Дулуман. И отговаря: „На човека, който се ръководи в действията си от религиозни подбуди. Но тогава възниква въпросът: какво представляват религиозните подбуди?” Така разсъжденията му извършват пълен кръг.

В тези дискусии непрекъснато възниква необходимост от определяне на типологията на понятието „неверие”. Теоретиците са съгласни, че в спектъра на религиозността на единия край е „религиозният фанатик” и убеденият вярващ, в центъра се намира „колебаещият се” и „арелигиозният”, а на противоположния край се разполага убеденият невярващ и атеистът. Традиционната атеистическа работа се осъществява основно сред вярващите, но някои изследователи предлагат за по-голяма продуктивност основните усилия да се насочат към средата на спектъра, за да се превърнат съмняващите си и арелигиозните в убедени атеисти. На практика, както посочва един от учените, най-голям ръст, особено сред младежите, се наблюдава в категориите на „безразличните” и „индиферентните” и заради това следва да се разделят активните атеисти и просто арелигиозните хора. Дулуман настоява, че е необходим различен подход към вярата и неверието. Следващото поколение не трябва да се възпитава така „че да гледа на религията като на вълк, но ние сме длъжни да ги възпитаме като убедени атеисти. Заради това и атеистическата работа с тях трябва да се води по различен начин от този с вярващите”.

*Виктория Смолкин (1980) е аспирант в историческия факултет на Калифорнийския университет. Областите на научните й интереси са съветското атеистическо възпитание и история на всекидневието.

34. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2010-08-16 19:46:27    
лъжеДеникин, казал съм ти и го защитих с неоспорими аргументи, а не с недоказани факти от някаква си предателка Виктория Смолкина, на която ЦРУ й плаща, за да пише простотии за СССР:

Христос е първият комунист в световната духовна история.

Точно затова ционистите /на които призна, че вярно служиш - "предател верен" - гениален оксиморон на Ботев/ са унищожавали руската вяра. Православието. Що се отнася до "вярата" на американците - те вярват в еврейския Молох и до днес. В парите.

Именно затова изобилстват педофилията в американците-католици, престъпността сред афроамериканците /близо 20 %/ и фанатичната безпросветност сред протестантите. /Не коментирам в какво вярват увеличаващият се % азиатоамериканци/. Разговарял съм с американски офицер във Варна за Евангелието - пълна безпросветност, да не говорим, че не го и познаваше добре. Какво остава за проникновение. Той мислеше само за пари - по начина, по който еверите са разпънали на кръст народолюбеца Иисус.

Впрочем, българите са православни атеисти. Точно като Христос. Той елегантно отрича стария Бог. И проповядва не вяра в Бога, а любов към човека. На 27 места в Новия завет има комунизъм. Например: "Ако имаш две ризи - дай едната на ближния си." Не като САЩ-моралът?? - Аз имам 101 ризи, затова трябва да взема и едната на българи, мексиканци, виетнамци, индианци, негри-роби, японци, филипинци, иракчани и пр.

САЩ са безбожен динозавър. И няма нужда от метеорит, за да загинат. Задушават се вече и: Ще се задушат от собственото си огромно ненаситно туловище.

35. Потребител: СССРейчо     Дата: 2010-08-16 21:03:01    
Другарю Кунеев спри да богохулстваш!Господ гледа.

36. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2010-08-16 22:01:49    
Кой Господ? Молох, Буда, Тангра, Христос, Аллах или лъжеДеникин?

37. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-17 09:13:23    
Другарю Кунев не си толкова значим, че Господ да ти се представи лично.И все пак имай едно наум.Другарят Ленин може и да не е прав, че "Религията е опиум за народите".Не богохулствай.Няма смисъл да питаш "кой Господ" след като търсиш отоговори от престъпници и убиици като Маркс,Ленин,Сталин,Тито Димитров,Мао,Пол Пот и т.н.

38. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-17 09:13:33    
В резултат на взрив в китайска фабрика за производство на пиротехника загинаха 19 души, 153 бяха ранени, а 5-има се водят безследно иззечнали.

Инцидентът е станал в гр. Ичун, провинция Хейлунцзян. Взривната вълна е била усетена от местните жители в радиус от 5 км. Били са изпочупени прозорците на множество сгради. Вледствие взрива във фабриката е избухнал пожар, чието разпространение противопожарните екипи са успели да ограничат. От района на произшествието са били евакуирани над 2 хил. души. Ройтерс

39. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-17 09:21:01    
“Вярвам, че мога да летя. Вярвам, че мога да докосна небето… Мисля за това денем и нощем. Ще разперя крилете си и ще полетя…”
Познай от къде е този текст другарю Кунев)))))))

40. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-17 09:56:57    
Япония все още е втората по големина икономика в света, изпреварвайки и през първото полугодие на 2010 година Китай по размер на брутния вътрешен продукт, предаде АФП, цитирана от БТА.

Според официалните данни БВП на Япония за първите 6 месеца на годината е възлязъл на 2578.1 милиарда долара. За сравнение БВП на Китай се равнява на 2532.5 милиарда долара.

41. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2010-08-17 10:29:21    
10-та Божа заповед е:

"Не лъжесвидетелствай!"

лъжеДеникин, ще ти спестя съдебния процес, защото с един ред и дори дума не съм се ползвал или приветствал идеи на Карл Маркс /евреинът Кашел Мордохай/, Сталин, Тито, Димитров, Мао Цзе-Дун и особено Пол Пот. Ако беше журналист, щеше да плащаш постоянно глоби.

Вестник "Ню Йорк Таймс" /не може да го упрекнем в любов или привързаност към Китайската народна република/ оповести вчера в статия, че Китай е втора икономическа сила за 2009 г и първото шестмесечие на 2010. Да не говарим за темповете - Япония има ръст от 0,4 % за 2010, а Китай - близо 10 %. А твоите данни са от японски източници - книжният японски тигър не се дава, ама вече е на колене пред Поднебесната империя.

19 души загинали в Китай са равни на 0,00625 загинали в България. Радвам се, че се радваш на човешки трагедии. Така има голям шанс Духът ти християнско-юдейски да полети... Към дяволския рай, към пропастта, към която вече лети САЩ, а най-вероятно към самотата пред РС.

42. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2010-08-17 10:35:21    
Най малко 41 души загинаха при атентат в Ирак

Най-малко 100 други души бяха ранени при взрива, който стана около 07,30 тази сутрин в квартал Бааб ал-Муатам на централен Багдад, заяви представителят на министерството. Представител на министерството на вътрешните работи, според когото броят на загиналите е 41 души, а 102 са били ранени, заяви, че по-голямата част от жертвите са били наборни войници, но допълни, че част от войниците, охраняващи центъра, също са били сред загиналите. Нападението беше последното от поредицата кървави атентати през август и се случва по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, когато бунтовниците обикновено засилват техните нападения. Е, СССРейчо=лъжеДеникин??!!

43. Потребител: СССРейчо     Дата: 2010-08-17 16:49:30    
Всяка криза при демокрацията поставя пред изпитание политиците. Всяка криза при авторитарните системи поставя въпроса за политическото им оцеляване. Това важи особено за Путинова Русия. Голяма част от функциите на несъществуващата политическа опозиция се поемат я от природните бедствия, я от технологическите катастрофи, я от терористичните актове. Всички те спомагат да се разкрият недъзите на построеното от Кремъл обществено-политически статукво, но разбира се, не разполагат с креативен ресурс да го променят. Така е и с огромните горски пожари в Русия. Мащабите на бедствието са такива, че контрастират с безпомощността на администрацията и отчаянието на хората. И сред тази трагична сцена сякаш от небето слиза Владимир Путин и носи спасение.

Нека за момент си представим какво означава за хора, изгубили своя подслон, изгубили всякаква надежда, да повярват, че изгубеното ще бъде възстановено. Действията на премиера не са просто израз на състрадание и загриженост. Не. Той целенасочено укрепва устоите на системата, която построи. Да вярваш, да се надяваш на върховната власт е сърцевината на руското разбиране за държавност и в този аспект днешният режим е дълбоко автентичен и едновременно готов да играе предначертаната му роля. За Путин не е проблем да изгради визуален образ на добрия цар. Той е роден за тази роля и мисля, че се наслаждава, докато я играе. Хармонията между личностните му черти и националната менталност задават днешните устои на руската политическа система.

Но за да функционира, режимът се нуждае от подходяща среда. И обратната страна на медала, на обрисуваната по-горе идилия е, че Путин се нуждае от всички недостатъци на своята родина, за да може да управлява: обезверени хора, липса на гражданска смелост и дързост, корумпирана и некадърна администрация, олигархична икономика, казионна църква, комунистическа опозиция и т.н. Само на този фон той може не просто да се възползва от политическата ситуация, но и да я моделира по собствено желание. Само така крещящата липса на справедливост в обществото може да бъде прикривана с прояви на милост.

От тази гледна точка той е не просто конформист. С поведението си той развращава, усилва всичко негативно и деструктивно, за да открои собствената си значимост, енергичност и динамика. Заявлението му, че държавата ще построи нов дом на всеки, чийто е изгорял, е накарало мнозина да палят горските масиви с надеждата, че и тяхната барака ще се превърне в пепел, от който като феникс ще се роди нова и модерна къща. Има случаи, когато хората са преграждали пътя на пожарникарите и са саботирали спасителните операции.

Показателен е и примерът с изгорялата база на военноморските сили в Подмосковието. Случаят се използва от Кремъл, за да се покаже как ще се процедира спрямо виновните. Те бяха определени набързо и обхванаха множество висши военни, като се стигна и до командващия ВМФ. Самият командир на поделението бе уволнен и даден под съд. Всичко това се случи пред очите на опитващия се да изглежда суров Медведев и камерите на държавните телевизии. А сетне се появиха и фактите. Оказа се, че командирът на тази база е бил вече глобяван за това, че се е опитвал чрез сеч да изгради противопожарна полоса около поверената му част. След това стана ясно, че противопожарното звено е било съкратено, а също така и военно-охранното подразделение. Все по заповед на Главния щаб на ВМФ. Самият подп. Виктор Биронт в продължение на четири дни се е борил с пожарите, получил е изгаряния по ръцете и краката и никой не е откликнал през това време на апелите му за помощ. Неговата трагедия не е само в това, че днес е прикован на позорния стълб, а и в липсата на въображение на кремълските пиари. От този военен със същата лекота можеше да се извае образът на героя. И вместо да е изправен пред опасността да търка затворническия нар, той можеше да пие шампанско в Георгиевската зала на Кремъл при награждаването му с някои медал за проявен героизъм и себеотрицание.

Това че човешката съдба е монета, която е предопределена да изпълнява ролята на ези–тура в игрите на властта, не е нещо ново, но в руските условия е неизбежна част от функционирането на управлението. Възстановителните дейности ще бъдат рекламирани дотогава, докато не заглъхне окончателно търсенето на истината за това кой е виновен. За това кой прокара през парламента новия Горски кодекс, който превърна горските масиви единствено в поле за дърводобив, за това кой извади изпълнителната власт в регионите от опеката на избирателите и я превърна в част от „вертикалата на властта”, а след това се тюхкаше, че докато цели села изгаряха, чиновниците си почиваха по плажовете на Испания и Турция. За това кой криеше информация за броя на смъртните случаи в Москва по време на обгазяването й и предизвика психоза сред хората, като създаде благоприятна среда да се разпространяват всякакви слухове. Как след това да повярваш, че ще ти бъде казана цялата истина за ефектите от пожарите в граничните райони с Чернобил.

Мисля си, че рязането на лентите на новопостроените обекти ще прикрие и огромната корупция, която ще се развихри по време на възстановителните дейности, а и сечта, която предстои в опожарените гори. Демонстрираното от руските олигарси човеколюбие и състрадателност също ще се наложи да бъде осребрявано не от властта, а в края на краищата – от обикновените руснаци.

Основният дефект на днешния руски режим е стремежът му да се дистанцира от съдбата на обществото и отговорността на администрацията. Налаганата шизофренична представа, че Кремъл е антипод на всички властови пороци, изисква да се потиска всяка проява на инициативност, отговорност и обективност. Докато управляващият „тандем” издава нервност от спадналия си с няколко процента рейтинг, големият проблем е, че никакви поуки няма да бъдат извадени от вече преживения кошмар. Путиновият модел на управление е в състояние да реагира единствено на сигналите на своя създател и инстинктивно се противопоставя на всяко външно влияние или още повече на директна намеса. Така обществените нагласи и интереси – главният извор на всяка модернизация, са изолирани от всякакво поле за изява. Тоест картината с горящи села, военни поделения и ядрени центрове ще се повтори. Ще се повтори и отговорът на властта. Просто в днешните условия власт и общество могат да действат (респективно бездействат) константно.

Може би тук се и крие възможността за промяна. Това статукво може да показа определена ефективност, но то е до смърт банално и отегчително. Конформисткото управление все по-трудно оправдава основанията за своето съществуване. Стабилността престава да бъде ценност в момента, в който човек започне да я възприема за даденост. Това, което за Путин представлява покрив, е всъщност само фундамент за свободното общество. И ако хората поискат нещо повече, той няма да е в състояние да им го даде. Но те не искат.

44. Потребител: СССРейчо     Дата: 2010-08-17 17:18:08    
Финландия е най-добрата страна за живеене в света, според индексите за качество на живот, здравна и образователна система, икономическо развитие и политическа ситуация. Това сочи проучване, проведено в 100 страни от американското списания "Нюзуик".

Класацията продължава с Швеция и Швейцария, а първите десет се допълват с Австралия, Люксембург, Норвегия, Канада, Холандия, Япония и Дания. САЩ се нареждат на 11 място, номер 12 е за Германия, а 14-ти и 16-ти поред са съответно Великобритания и Франция. Междувременно трите най-лоши страни за живеене са Нигерия, Камерун и Буркина Фасо. Русия заема 51 място в списъка, но се нарежда на 31 позиция по образование, на 36-та по ритъм на икономическо развитие, 50-та по качество на живот и на 75-то място според нивото на здравеопазването и политическите условия.

Проучването определя Финландия като лидер в образователната система. Най-добрата здравна система принадлежи на Япония, а челното място за качеството на живот се отрежда на Норвегия. Сингапур е лидер в областта на икономическо развитие, а Швеция за политическа стабилност. РИА "Новости"

45. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2010-08-17 17:21:51    
Значи, лъжеДеникин, човекът, който спаси Русия от разграбване, от разпадане, от междуетнически войни, който спря всички технологични гафове на "любимите" на Запада архиалкохолик Елцин и архипредател-щурчо Горбачов - е конформист? Ще ти се смее и твоят сънародник и антикомунист + архирусофоб Збигнев Бжежински.

А че е силен Путин - е безспорно. Затова и американското списание "Време" му даде титлата "Човек на годината" през 2007 г. А на тебе лъжеДеникин, пропадаща Америка ще даде паница леща. Велика радост... и летеж, летиш ли, летиш... и като се събудиш - краката ти отвити и ще трябва да си купуваш антибиотици.

В това проспано от тебе време руснаците под скиптъра и жезъла на Владимир за пръв път в историята си живеят по-богато от българите. Че и от унгарци и поляци. Ама нали сме в НАТО и ЕС! Това е нашият избор - бедност и престъпност. А в Русия - все по-богато и по-уредено. Че иди в тази пуста Русия, да видиш малко руси и красиви славянки, стига с мургави еврейки си се занимавал. Саломе, нали я знаеш, твой човек, какво е сторила с Йоан Предтеча?

46. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2010-08-18 03:06:44    
Китай се отказва от долара

Пекин - Китай, притежаващ най-големия в света резерв в чужда валута, е намалил доларовите си авоари със 7,7 % в сравнение с юли миналата година. Същевременно КНР изкупува книжа на държавния дълг на Япония и страните от еврозоната. Действията на страната следват още Индия, Малайзия, Южна Корея. Експертите смятат, че Пекин е рационален и прогнозира, че това няма да предизвика резки колебания на валутните курсове, ако китайците се отказват от долара постепенно.
Валутните резерви на Китай възлизат на $ 2,45 трилиона. "Работилницата на света", основен чуждестранен притежател на държавни облигации на САЩ, се е замислила над това как най-изгодно да вложи своите милиарди от износ. Смята се, че Пекин е изпълнен с оптимизъм по отношение на Япония и ЕС, поради което и действа в ущърб на САЩ.

лъжеДеникин - 2,45 трилиона излишък? Лошо, много лошо - учи китайски.

47. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-18 18:40:48    
"Бъдещето не принадлежи на малодушните, то принадлежи на храбрите."
Роналд Рейгън

48. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-18 18:49:53    
"...ето, имаме този велик икономически механизъм, какъвто няма никъде другаде по света...Нещата трябва да следват така: задача номер едно, две и три е да спечелим войната, икономическата война и ще я спечелим..."
Уорън Бъфет

49. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-18 18:51:35    
"Католиците по света нарастват от 266 млн. през 1900 г. до 1.1 млрд. през 2000 г. - увеличение с 314%. За сравнение - населението на света е нараснало с 263% през миналия век. Следователно църквата не просто се възползва от демографския бум, тя успешно привлича нови вярващи."
Джон Л. Алън-младши

50. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-18 19:05:53    
Харвардският университет запази короната си като най-добрия университет за осма поредна година в ежегодната класация на световните университети, предаде Ройтерс. В класацията отново доминират висши учебни заведения от Съединените щати. Академичната класация на световните университети за 2010 г., която се изготвя от 2003 г. насам от Центъра за университети от световна класа към Шанхайския университет "Цзяо Тун", посочва, че Съединените щати доминират в класацията с 8 в Топ 10 и 54 в Топ 100.
Освен Харвард, в Топ 10 са още Калифорнийският университет, Бъркли, Станфорд, Принстън и други. Йейл заема 11 позиция. Най-добрите британски университети са Кеймбридж, който падна на пето от четвърто място миналата година, и Оксфорд, който запази 10-та си позиция.
Класирайки повече от 1000 университета всяка година, класацията е съсредоточена главно върху постиженията в научните изследвания.

51. Потребител: Трън в таза на Запада     Дата: 2010-08-18 20:27:48    
Като имат първите 1000 университета в света, защо гениите в САЩ я докараха до СФКриза и фактически фалит? И защо губят най-очевидно икономическата война, не само с Китай, а вече и с Индия, Бразилия, Турция, Русия, Иран, Япония, Корея, че дори и с Венецуела и Никарагуа? И защо се увеличават масовите убийци, масовите разстрели на цели семейства /+135 % за 2009 срещу 2008/, намалява силно общият % на БВП на САЩ в световната икономика? лъжеДеникин, балът ли или поклонът доземи не ти е стигнал да учиш в Харвард?

52. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-18 20:57:27    
Изследователи от Станфордския университет в САЩ представиха официално най-мощният рентгенов лазер в света, наречен LCLS.

Лазерът използва високо енергийни рентгенови лъчи, супер бързи и ярки, благодарение на които могат да се направят снимки на атоми и молекули в движение. “Новият апарат ще позволи да се наблюдаваме структурата на материали, които не могат да бъдат видени чрез други методи“, обясни американският физик Стивън Чу, който присъства на официалната церемония. “Лазерът ще допринесе за голям брой нови открития, започвайки от лекарства и завършвайки със слънчеви панели“, обясни още ученият.

Лабораторията SLAC, която е разработила устройството, вече е получила от няколко изследователски центрове в света над 800 предложения за провеждане на експерименти с новия лазер. РИА “Новости

53. Потребител: Denikin     Дата: 2010-08-18 21:06:44    
Другарю Кунев ако случайно си забелязал информацията която ти давам е от поне няколко сериозни източника всеки ден.А ти живееш със собтвените си заблуди и ги представяш за истина.Жалък си))))))
Колкото и да ти е крив живота 8 от 10 най-добри университети са американски, католиците по света се множат, Израел пердаши арабите под път и над път а СССР не съществува. Съчувствам ти но няма да намериш утеха в Китай.Ако случайно си направи труда да погледнеш иситната в очите ще видиш , че великото китаксо чудо се изразява във филиали на американски,англииски, японски или немски компании.Когато пишеш за прозиводството на автомобили в Бразилия не забравяй да провериш дали пък не става дума за Шевролет,Опел или Фолксфаген?Демокрацията и свободата нямат алтернатива.Бъди щастлив пич!

54. Потребител: лъжеДеникин     Дата: 2015-07-02 07:38:43    
Формулата "Обиди опонента" е аргументът на слабия. Обидата "жалък си", доказва, че опонентът на Кунев е жалък. Най-важният аргумент: От 31 % дял в световния промишлен БВП - ФАЩ спаднаха до 19 %. И вървят надолу. БРИКС от 19 % вече имат 30 % дял.

55. Потребител: Снежана Нешева     Дата: 2019-08-10 16:44:25    
Оф, срещах ги такивата фурнаджийски лопти из влакове и кафенета едно време.
И аз не съм била и сега съм с горчиви спомени от соца, но си останах в България и се сражавах до последно.
Е, като гледам краварската демокрация сега, докарана ни от доковци и сие, бих предпочела соца. Тогава все още можех да се преборвам, ама сега сме задънена улица... мамка ви продажници


56. Потребител: СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ     Дата: 2020-06-14 19:25:49    
ПОЧТИ СЕ СЪГЛАСЯВАМ С ТОЗИ СЪНАРОДНИК !
-
-
ОТКРАДНАТАТА ИСТОРИЯ !
РИБНИЯ БУКВАР ...
-
Риба не ми се яде, ил риба не ям !
Написал някой в „Рибния буквар”
Яш ми „хуй-я”, няма да го прочетат
Той изчезна от Поет - Литературния музей !
-
Станахме нация за срам
Крадат историята ни със плам
Юдо – турци , ционисти , фарисей
Грабят ни, да не се гордеем !
-
Юдейският „талмуд”, трябва да се пее като марш
И Корана да танцуваме кат валс
Световно господство при-готвят за България
С капути ще ни душат, ако не сме НАТ-О - вци…
-
Майната на православието -ИЗВИКА
Юдата еничар Соломоно псе
Тъй иска ционизмът….
На Русия да сме врагове !
-
Ще мрем ил ще сме Роби с векове,
Срещу юдейското насилие, трябва да се мре !
Юроде, поради что се срамиш да се назовеш
Да се защитиш, кат Болгарин с оръжие в ръце!
-
http://www.stefan-tcholakov.eu/index.php?year=2014&id=9853&p=poetbg&title=%CE%D2%CA%D0%C0%C4%CD%C0%D2%C0%D2%C0+%C8%D1%D2%CE%D0%C8%DF+%21+%D0%C8%C1%CD%C8%DF+%C1%D3%CA%C2%C0%D0+...
-
Стефанъ Д-ръ Д. Чолаковъ
12.10.2014
Враца - БЪЛГАРИЯ