Прегледи: 2397 - Коментари: 0
Справедливостта не се дава даром

Справедливостта не се дава даром

Има нещо много хубаво в Олимпийската титла на Румяна Нейкова. Всеки българин го чувства и дори да не може да го изрази с най-пълните думи, знае, че става въпрос за справедливост. Мисля, че стотици хиляди любители на спорта, а и обикновени хорица, усетиха преди 8 години, че с нашата гребкиня беше извършена несправедливост. Не че тогавашната шампионка от Сидни"2000 не спечели титлата несправедливо. По всяка вероятност на невидимата финишлиния белоруската е изпреварила българката с някъде около 1-1,5 см, но не повече. Защото половин метър преди финала и половин метър след финала - заради мигновението на загребването по-напред от Екатерина е била Румяна.

Тогава някой изказа най-точното мнение, че трябва и двете да получат златни медали. Безспорната Екатерина Карстен-Ходотович. Безспорната Румяна Нейкова-Джаджарова. За съжаление педантичният съдия около 17 и нещо минути вадеше фотофиниш и фотофиниш, докато най-накрая не откри около 1-2 сантиметров процеп между лодката на българката и мислената линия на финиширане. Което заради недобро поставяне на двете части на фотофиниша, може и да е било в полза на нашата гребкиня. Но не би.

На следващата Олимпиада Атина"04 Румяна не беше в оптимално състояние и се класира "едва" трета на финала. Като че ли всеки българин си помисли - "Абе, няма справедливост на този свят за нас българите." Но минаха още 4 години и дойде Пекин"08. Още в полуфиналната гонка аз усетих и видях с очите си, че Нейкова може да детронира белорускинята. Дойде финала и някъде около 150 метра преди края стана ясно, че българката ще надвие над трикратната олимпийска шампионка. Но в последните метри се появи американката Герете. Млада и жадна за скалпове. За части от секундата се видя, че Румяна може и да не си повярва. Но тя стисна зъби и реши в себе си - видя се по упоритата мимика на лицето й - че няма да се предаде. И успя. Победи на фона на видимата катастрофа на българския спорт, впрочем отразяваща и политическата и икономическата катастрофа на България във всички сфери на живота.

Аз съм изключително обнадежден от Олимпийската победа на Румяна Нейкова. Възстановена бе справедливостта, което е мечтата на всички мислители, хуманисти, философи, народни водачи.Ще давам примера с нашата шампионка много пъти. Винаги, когато видя отчаян. Винаги, когато видя ограбен от живота. Винаги, когато видя българин, с по-малко воля и борбеност, отколкото е потребна за живота. Ще давам този пример с "постигнатата" справедливост и защото той стана в спор пред очите на целия свят. И даже почти в спора се намеси представителка на САЩ - в момента държавата в света, която постига всяка своя цел не със силата на справедливостта, а с неправдата на силния.

Животът, борбата на Румяна Нейкова за Олимпийското злато е брилянтен пример за ролята на постоянството, на упоритостта, на това, че човек никога не бива да се предава! 10 години /да не забравяме 2-те години преди Сидни/ тя преследваше целта си, която й се изплъзна на два пъти. Много хора биха махнали с ръка и биха потеглили из кръчми, по любовници, биха тръгнали да печелят по нечестен начин. Това и сега се внушава от видни български ционисти - че за да спечелиш - трябва да "прекараш" другия! На практика "Всеки сам да се спасява!" се превръща във "Всеки сам да се унищожава!", защото щом не си в сътрудничество и разбирателство с всеки българин, енергията ти се изхабява да пречиш на другия, да го мамиш, да отнемаш - а срещу тебе е също такъв индивид българин, който по примера ти ще ти пречи, мами, отнема. И резултатът ще е все лош и за двама ви - на практика като го умножим по националната обстановка - за всички българи.

Нейкова сама хвърли в пространството една незабравима фраза: "Кажете ми, че е истина!" Да, наистина е истина Руми, и то истина толкова хубава, толкова необходима - толкова прекрасна не само за тебе, а и за всеки честен българин. Толкова малко прекрасни неща ни се случват на нас българите в личен план, в хилядолетните ни исторически преживявания, че не ни се вярва - На нас българите да ни се случи нещо хубаво? Истина е! Защото ти постигна своята победа на световно ниво само с честен труд, с упоритост, с умение да преодолееш трудното и несправедливото. Каквото и да се случи оттук нататък /дай Боже заради американката да не манипулират пробата на българката/, много българи ще живеят с убеждението - може с постоянство, труд и честност да успяваш и да успееш в живота. Който изобщо не е толкова лош, ако сами не си го направим такъв. "Всичко е в нашите задружни сили!" - така го е казал Левски. Гениална, прекрасна, жизнелюбива, човеколюбива мисъл.

На националистБг.ком направи мило впечатление и още нещо. Румяна каза, че нейният съпруг е основен фактор за победата й, дори по-голям и значим от нейните собствени усилия. Свилен Нейков не е някакъв световен мъдрец, но неговата водеща и любеща мъжка роля в семейството е доказателство против измислената дискриминация. Българинът е великодушен към жена си обича я, дава й всичко, което има като добро в себе си, за разлика от много поучаващи ни западни народи.

Така е, братя българи. На тази земя има много мъка. Но има и справедливост, но за да се осъществи на дело - трябва да се пребориш в нейна чест докрай.
Потребител:


Коментар: