Прегледи: 2794 - Коментари: 0
Съдебни новини от страната

Съдебни новини от страната

Варненски прокурори бяха наградени от ВСС. За отлично свършена работа бяха обявени призовете в х-л "Ривиера бийч" на Златните. Отличията са били определени още през юли т.г. Подвизите на обвинителите обаче са още от 2006 г. Наградените са Стефка Якимова - замокръжен прокурор, колежките й младши прокурори Галя Минчева и Виолета Радева и Ана Помакова - от Варненската Апелативна прокуратура. Наградите са ръчен часовник със съответните атрибути за спомен.


През януари 2009 г. ще бъде направена първата копка на лелеяната от 1937 г. идея за построяване на Съдебна Палата във Варна - обяви министър Миглена Тачева. Сградата ще струва 100 млн лева и в момента тече конкурс за изпълнител на обществената поръчка. Следващата седмица Министерството на правосъдието ще внесе в МС предложение за изграждането на съдебна палата в Провадия. Девненският районен съд пък, който ще бъде в кв. Изворите, срещу Музея на мозайките, ще се строи след съгласуване с Националния институт за Паметниците на културата. От изкопите са излезли останки от древния Марцианополис и в това е казусът.

Имотът на Варненската общинска следствена служба ще бъде върнат, а Министерството на правосъдието внася проект, с който ще бъде избегната опасността противозаконно МВР да получи сграден фонд, в който се помещават следователите, арестът, Областната пробационна служба, част от районните прокурори и Звеното за изпълнение на наказанията.

Според Председателя на ВАС - Константин Пенчев близо 10 следствени служби в страната са депозирали жалби срещу Постановлението на МС, с което им се отнемат сгради.

Тричленен състав на ВАС се е произнесъл по възраженията за спиране на изпълнението на Министерското постановление, което беше със срок 31.10 за Варна. Според Пенчев самите жалби стопират изпълнението на желанията на Правителството. Основанията в повечето случаи за отнемане на имотите са смешни и са в пълен противовес със Закона за съдебната власт - смята ВСС.


Из страната
За реновиране на съдебни сгради в страната и за покупки са дадени 22 млн лева. Според министър Тачева от бюджетния излишък май ще дойдат още парички.

Видин
Вчера е била купена сграда за административния съд в града.

Добрич
Има вече сграда на административния съд в града.

Шумен
В града има нова сграда за административния съд.
Потребител:


Коментар: