Прегледи: 4823 - Коментари: 0
24 май и Награди "Варна"

24 май и Награди "Варна"

Раздадоха наградите "Варна" в препълнената зала "Пленарна"

Повече от 2 часа от 16,00 докъм 18,00 продължи днес церемонията по раздаването на традиционните награди "Варна" в навечерието на 24 май. В препълнената зала "Пленарна" на общината нямаше къде да се стъпи. С изпълнение на детски хор "Добри Христов" при ОДК на "Върви, народе възродени" започна тържеството. Публиката стана на крака и запя с децата. За разлика от друг път, водещите извикаха победителите на сцената, което придаде особено усещане за нещо извънредно сред хората в залата и участниците.

Т.г носител на Голямата награда "Варна" стана Ламбрин /Хаджи/Сотиров /На снимката - Доц Христо Бозов, и.д Кмет връчва наградата заедно с Валентин Тонев, и.д Председател на ОбС - Варна./, заради създаването на частния музей, сега вече Читалище "Стара Варна" и часовете по Варна-знание, които се провеждат там за учениците в града повече от 10 г. Ламбрин не пропусна "да свърши малко работа", като покани публиката на театър в Музея на 30 май. Там ще бъде показан спектакълът на актьора драматург Георги Велчовски, посветен на гражданството. Пак там Сотиров кани да отбележим 40 г на театър "Щурче", но на 3 юни. Ламбрин благодари на всички варненци, които са му помогнали да не бъде унищожен музеят "Стара Варна" и обяви, че победата на е на всички.

Всички наградени в различните категории бяха развълнувани. Братята Мартин и Александър Зайранови от Музикалното училище, които са носители на награда "Варна", демонстрираха виртуозни изпълнения на трудните „Капризи“ на Паганини с цигулките си. Не по-малко щастлив бе Виктор Радивчев от Математическата гимназия, който стана ученик на годината. Дружината на учителят на годината Силвия Захариева от МГ липсваше заедно с нея, защото са в САЩ, където ще представят пред НАСА проектите си. Приз учител на годината взе и известният треньор Неделчо Панев от Спортното училище.

"Колектив на годината" в областта на предучилищното образование става ОДЗ "Делфинче", а в училищното образование - Общински детски комплекс. Атракция беше екипът на отличените преподаватели от ОДЗ "Делфинче", които станаха колектив на годината. До една учителките бяха в зала "Пленарна". Не по-малко бяха самоотвержените отличнички от Общинския детски комплекс, който отбелязва 60 г.

В категория "Литература" журито дава най-много гласове за Елица Виденова и нейната книга "Яж ябълки и си мълч"”, а в категория "Театър" награда отиде при ДТ "Стоян Бъчваров" за постановката "Паметта на водата". Стоян Радев обаче не присъства заради важни репетиции. Гергана Плетньовна, Даниела Викторова и Веселина Михалкова пък били за друга церемония в София, където са номинирани за награди "Аскеер" в Армията.

За изобразителните изкуства журито даде награда "Варна" на младите таланти от сдружение "EVOLUTION", доц Антоанета Радоева и Светлан Стефанов.

В категория "Музика" "Лот Лориен" взе приз за албума си "Elsewhere" от 2102 г.

В категорията "Опера" признание за цялостната й художествена-творческа дейност посмъртно чрез присъждането на награда "Варна" бе за диригентката Малина Хубчева. Приза получиха съпругът и синът й.

Посмъртно отличие се присъжда и в категория "Танц" на Стефан Желязков за фолклорния танцов спектакъл "Пуста младост, сватба недолюбена", а деца от ансамбъл "Родина" говориха на сцената в негова памет.

Матей Тодоров и Явор Бобев бяха истински щастливи за наградата си за историко-документалния филм "Спасеният град", над който са работили 6 г. В категория "Журналистика" отличието бе дадено на Светлана Вълкова и Борислав Дряновски за предаването й "Неизвестното за известното" с водещ Светлана Вълкова.

Награда "Варна" за архитектура отива при студио "Е-Арх.".

Индивидуалната награда в областта на хуманитарните науки отива при доц. д-р Риналдо Шишков за научния му труд: "Някои патогенетични аспекти на параноидната шизофрения". Мнозина в зала "Пленарна" коментираха, че темата е повече от актуална.

В раздел "Обществени науки" наградата отиде при проф Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей, който сподели, че има привилегията да работи хобито си - археологията.

В сферата на природните науки индивидуалната награда ще получи доц д-р инж Кирил Колев от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", а с колективния приз ще бъдат удостоени проф Веселин Пейчев и доц Димитър Димитров от Института по океанология.

Колективната награда в тази сфера отиде при Факултета по обществено здравеопазване към Медицинския университет с ръководител доц Емануела Мутафова.

В сектора на техническите науки награда "Варна" получи научен колектив от Военноморското училище с ръководител кап I ранг Калин Калинов.

/По материали от Днес+/
Потребител:


Коментар: