Прегледи: 2084 - Коментари: 26
Реми - Така завърши в Украйна мачът Изток - Запад /респ: Русия - ФАЩ/

Реми - Така завърши в Украйна мачът Изток - Запад /респ: Русия - ФАЩ/

РодинаБг.ком отдавна предрече, че конфликтът в Украйна няма да доведе до Световна война.

Нашият анализ /от 20.03.2014 г - седмица след Референдума в Крим/ разгледа геоикономическата обстановка в света, като изчисли, че Западът няма финансово-икономическите ресурси, политическите оръжия и военните аргументи да прекърши Русия. Която също като икономика, геополитическо влияние и военна мощ, не би могла да тушира безапелационно САЩ.

Ние от РодинаБг.ком и националистБг.ком никога не сме крили своята духовна и ценностна привързаност към Русия и славянското /=словенското/ ценностно пространство. Но още в тогавашната си статия предвидихме, че Русия, дори заедно с Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка, дори и в съюз с Иран, Турция, Виетнам, практически цяла Латинска Америка, новонасочилата се антизападно Индонезия, почти цяла Африка, някои от арабските държави и тези от Магреба - с една дума "Изтокът" също не може да наложи в момента своето господство над иначе залиняващия Запад. Затова, като четяхме с радост постингите, че руските танкове а! вече са влезли в Киев, бяхме доволни от чувствата на около 2/3 от българите, но знаехме, че това не е възможно. Поне сега.

Още преди сраженията в Източна Украйна, ние бяхме сигурни, че ФАЩ и слугуващите им европейски страни от НАТО няма да изпратят действащи войски. Знаехме, че Путин няма да предприеме широко настъпление - примерно до левия бряг на Днепър /където е разположена и 1/3 от Киев, а също Запарожие, Харков, Днепропетровск/ - защото ще има доста солидно противопоставяне, най-малкото морално, от "проукраински" граждани. Макар че де факто няма такава държава "У-крайна" - т.е окрайнина на Русия. Този исторически, етнически и филологически факт бе подчертан от руския президент само преди дни - "с украинците ние сме ЕДИН народ" - категорично твърдение.

Тъй като политиката е незаконна и то съвсем незаконна дъщеря на икономиката, за нас, а и за всеки запознат с икономиката на САЩ бе ясно, че те нямат икономическият потенциал да сразят стопанския потенциал на Русия. Реално, в руските национални банки повече, а и в някои западни, Мечокът разполагаше с над $ 475 млрд. Това означава, че на практика Русия може да си позволи около 1 до 1,5 г нищо да не произвежда и пак да съхрани средно /по европейски стандарти дори/ социално равнище на живот на гражданите си. Още преди година обаче РодинаБг.ком бе уверен в следното: че Китай, без да скъсва отношенията си със САЩ и Запада, няма да допусне разгром, а дори и сериозен упадък на руската икономика. Това е съвсем логично геополитически и геоикономически - без Русия Китай лесно ще бъдат военно победени от САЩ, а без САЩ - китайската икономика няма от къде да печели, за да се развива и просто ще изпадне в бум-застой.

Последните анализи на сериозните експерти в геополитиката и геоикономиката Ричард Eриксон и Лестър Зигър се движат изцяло в рамките на нашата прогноза от преди 1 г. Те смятат, че при 3 сценария за поведението на САЩ в Украйна - един примирителен, един умерен и един агресивен - точно заради умереният сценарий на Русия /вече на 09 май подкрепена категорично от Китай - с нови договори за стотици милиарди/, който не предвижда настъпление към Киев, нито сдаване на Донбас, да не говорим за Крим - Америка ще приеме "умерените" искания на Русия. Мир в Донецк и Луганск, нови реални граници с около 10 % териториални загуби за укрофашистите, гаранции, че няма да има война и фактически прекратяване на санкциите /за 1 г стокооборотът Русия - САЩ не само не е намалял, а се е увеличил с около 5,5 %/.

Джон Кери не е еднолично посетил Сочи, това е резултат от пълна преценка на геоикономическата и геополитическа ситуация в света. Западът и Изтокът си размениха всички фигури, останаха и без пешки - изходът от опита на САЩ чрез укрофашизма да сломят Русия не успя. Цар срещу цар е явно реми.

Разбира се, никой в света не носи заблуди, че е настъпил вечен мир и часовникът на атомния ад е на по-малко от 5 /пет/ минути от взрива. Ето - Държаният департамент обяви на Китай, че праща кораби и самолети в Южнокитайско море, за да не допусне спорни острови да се контролират от Поднебесната империя. Е, в този случай от РодинаБг.ком очакваме освен китайският флот, там да се появи и руска военна марина.

За финал - сблъсъците Запад - Изток са винаги предстоящи, но за сведение на нашите доморасли политици, които 140 г избират все губещата страна в световните работи - Изтокът печели все повече позиции във времето, до 25-30 г Западът е обречен на икономическа загуба. Да не забравяме и Индия, която в последните 2 г се оказа държавата с най-голям икономически растеж, а елитът на Индия е практически изцяло антиамерикански.

Реми в полза на Русия и Изтока - това е видимият /временен/ край на събитията в Украйна, освен ако идиотите в Киев не си извоюват катастрофалният си разгром с военна авантюра.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-05-14 21:42:09    
Министърът на отбраната на Съединените щати заяви, че руска група хакери е успяла да проникне в компютърната мрежа на Пентагона, съобщава американски телевизионен канал VICE News. Министърът добави, че цифровата атака е била отразена своевременно, но мотивите, стоящи зад нея все още не са ясни.

2. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-05-16 08:52:15    
Индийски и китайски фирми са подписали споразумения на стойност $ 22 млрд. Става въпрос за общо 21 договора, подписани в Шанхай в присъствието на премиера на Индия Нарендра Моди. "Нека работим заедно за общите си интереси" - каза той по време на церемонията. "Индия е готова за бизнес". Проектите са в сферата на инфраструктурата, образованието, сътрудничеството в космическите изследвания и екологията.

3. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-05-16 08:55:01    
Осем тела са били открити в района на катастрофата на американския хеликоптер, който се разби в Непал по време на полет за доставка на хуманитарна помощ. Хеликоптерът UH-1Y Huey изчезна във вторник с шестима американски морски пехотинци и двама непалски войници на борда, по време на на хуманитарна мисия в планинския североизточен регион на страната. Според информация от непалската армия, всичките осем тела са били открити от спасителните екипи до събота сутринта.
Нито едно от телата не може да бъде разпознато.

4. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-05-17 01:34:40    
Малък самолет се разби в събота следобед в американския щат Тексас, причинявайки смъртта на четирима души. Всички жертви са пътували на борда на самолета, който е летял по направление от летище Кестлер към Сан Антонио.

5. Потребител: 13     Дата: 2015-05-19 10:38:37    
Васил Левски е убит с одобрението на Русия, а Граф Игнатиев е определял съдебния състав

Коварството на руската дипломация в Цариград нанася жестоки щети върху българската национална кауза

Георги Георгиев, специално за Faktor.bg

През 1870 г., след като повече от 10 години българският народ се бори за църковна независимост, султанът издава ферман за независима Българска екзархия.

Територията на екзархията обхваща всички земи, населени с преобладаващо българско население – около 220 000 кв. км. с около 4 милиона българи – много повече от всеки друг етнос на Балканите.

Това никак не допада на имперската руска дипломация, която още от времето на Екатерина залага на гръцката Мегали идея в опит да осъществи своя мегаломански план – завземане на Балканите и проливите и възраждане на империя, подобна на Византия, начело с Романови.

Граф Игнатиев, консул на Русия в Цариград, наричан „вицеимператор” заради огромното си влияние в Османската империя, лично настоява българските владици да бъдат заточени, за

да се спре процесът на единение на българската нация и църква

Османските власти отстъпват пред граф Игнатиев и на 21 януари 1872 г. българските владици са заточени в Измир, но българите в Цариград се вдигат на протестно шествие срещу Високата порта. Над 3000 българи се събират на този протест. Великият везир Махмуд Недим паша приема Славейков и Икономов като представители на шествието, изслушва ги и обещава владиците да бъдат освободени.

Махмуд Недим паша удържа дадената дума: на 30 януари владиците са върнати в Цариград.

Нещо повече! През 1872 г. Руската църква, пак под натиска на граф Игнатиев и Вселенската патриаршия обявяват схизма против Българската църква. Махмуд Недим паша дава ултиматум на Патриаршията да признае Българската църква и вследствие нейният отказ изпраща заповед до привременния български съвет в Ортакьой да избере екзарх на основание на фермана.

Само месец по-късно граф Игнатиев след лична визита до султана


успява да отстрани Махмуд Недим паша

Трябва да отбележим, че още през 1861 г. предишният руски консул в Цариград – княз Лобанов успява да издейства заточение на българските владици в Диарбекир. Тогава владиците ни са заточени за три години. Поводът е, че за първи път през 1860 г. българските църковни дейци провъзгласяват Българската църква за независима и спират да споменават в молитвите руският император.

В същата 1861 г. Георги Раковски издава брошурата си „РУСКАТА УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ”. Русия изисква от Сърбия и Влашко брошурата да бъде иззета и унищожена, а Първа българска легия на Раковски в Белград да бъде разтурена. Отново след намеса на злокобния руски консул в Белгард.

Паралелно с църковните борби се развива и революционното ни движение, възприело изцяло линията на Георги Раковски за освобождение със собствени сили и средства. Начело на БРЦК са негови ученици, а ръководителят Васил Левски неслучайно предупреждава, че „Тоз който ни освободи, той ще да ни и пороби.”

След залавянето на Васил Левски лично граф Игнатиев настоява пред османските власти Апостолът да бъде съден от специален съд.

По настояване на графа в състава на съда са включени и българите:

хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович член на държавния съвет към империята.

Мито Панов Каймакчийски – член на ръководството на българската църковно-училищна община

Хаджи Мануил(Мано) Стоянов – член на софийският меджлис

Петър(Пешо) Тодоров – Желявеца, член на Софийският меджлис.

Целта е ясна – обезглавяване на националното ни освободително движение и подчиняването му на целите на имперската дипломация. Граф Игнатиев е искал да бъде сигурен, че Апостолът ще бъде осъден на смърт.

След години хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович ще заяви: „ Каква стана тя?! На нас графа ни каза, че съдим обикновен крадец, пък то какво било?!…”

Най-зловещата си роля,

обаче граф Игнатиев изиграва по време на Цариградската конференция на Великите сили, на която трябва да се реши и въпросът за територията на новата българска държава. Конференцията е свикана заради Априлското въстание и последвалите зверства и насилия срещу българското население, когато цяла Европа се надига в защита на българската кауза.

Конференцията започва през декември 1876 г., само че никой не подозира, че двете властващи в Европа империи – Русия и Австро-Унгария са се договорили тайно още на 8 юли със секретното Райхщадско споразумение.

Паралелно с конференцията в Цариград, Русия и Австро-Унгария провеждат среща на най-високо ниво в Будапеща, където подписват секретната Будапещенска конвенция. Клаузите са: Русия не възпрепятства Австро-Унгария при анексиране на Хърватска и Босна и Херцеговина, Австро-Унгария не възпрепятства Русия при евентуална инвазия на Балканите. Двете империи се задължават да не допуснат образуване на голяма и сплотена българска държава, а в случай на уреждане на въпроса на международна конференция, да си оказват взаимна дипломатическа подкрепа, което

6. Потребител: 13     Дата: 2015-05-19 10:39:56    
се и случва на Берлинския конгрес.

В същото време на конференцията в Цариград е постигнато съгласие за територия на новата българска държава, която почти напълно съвпада с границите на Българската екзархия, одобрена от всички Велики сили.

На 15 януари 1877 г. Русия и Австро-Унгария подписват Будапещенската конвенция и руският консул в Цариград граф Игнатиев е уведомен телеграфически. Веднага започва совалка по саботиране на Цариградската конференция. Още на следващия ден е приет от султана, и му гарантира, че Русия ще се застъпи за запазване на значителни територии на Османска империя на Балканите.

Русия ще спази това свое обещание и така голяма част от Македония, Родопите, Тракия и Беломорието действително остават в пределите на Османската империя чак до 1912 г.

Планът на имперската руска дипломация по

разкъсването на българската нация и българските земи,

стартиран още на 8 юли 1876 г. и целящ недопускане на образуването на голяма и сплотена българска държава е в своя апогей. След два дни – на 18 януари Митхат паша заявява, че Османската империя се отказва от договореното на Цариградската конференция.

Едва ли руските дипломати са предполагали, че след години архивът на Османската империя ще бъде предаден от Ататюрк за претопяване в германска фабрика и, че българското военно разузнаване ще откачи целия вагон с архивата на империята, касаещ България, а личната кореспонденция на граф Игнатиев с османските власти ще попадне в ръцете на българското военно разузнаване.

Неслучайно само след 7 години, когато България обявява Съединението на част от разкъсаните ни земи, Руската империя е единствената държава, която се противопоставя и след неуспешни опити да провокира султана като суверен на Източна Румелия да въведе армията и да прекрати Съединението или най-малкото – да възрази официално, за да има повод Русия отново да вкара своите войски в България под претекст, че България нарушава Берлинския договор, Русия принуждава верния си слуга Сърбия да ни нападне в гръб. След това Русия ще скъса дипломатически отношения с България за 10 години.

Предстои да публикувам и секретните грами на руските дипломатически мисии в София, Пловдив, Букурещ и Цариград, в които ще видите още подлост и коварство – организиране на преврати, метежи, подкупване на български политици, организиране на убийства, въоръжаване на шайки, които да нахлуват в Източна Румелия с цел дестабилизация…

Русия ще получи заслуженото си! Когато през 1916 г. напада България заедно с Румъния през Добруджа и в гръб – през Макдония със специално създадения за целта Руски експедиционен корпус, командван от ген. Дихтерис, руските войски ще бъдат разбити на пух и прах от храбрата българска войска, а на 3 март 1918 г.

Русия ще капитулира пред България

и ще подпише най-унизителния мирен договор в историята си – Брест –Литовския мирен договор. Над 1 милион кв. км. от територията на империята ще бъдат откъснати, а от грозните нокти на руския империализъэм ще се откачат Финландия, Литва, Латвия, Естония , Полша, Украйна, Беларус, Грузия, Армения…

Част от тях ще бъдат анексирани отново, но процесите, започнали с този договор продължават и днес.

На 3 март 1918 г. Датата не е случайна. Избрана е от победителя! България!!!

По ирония на съдбата днес на името на злодея, граф Игнатиев, работил усърдно срещу свободата на България и пратил на бесилото Апостола е кръстена една от най-важните улици в София. А в учебниците по история, които трябва да възпитават бъдещите българчета, руският сътрап е представен като герой. Едва ли има друга държава, която може да си причини сама подобен позор.

7. Потребител: 13     Дата: 2015-05-19 10:45:25    
Сборникът със секретните договори

Десетилетия наред умишлено и целенасочено бяха принизявани и ролята на българското Възраждане, и борбата за църковна независимост, а дейността на революционните ни водачи бе представяна в един напълно наивен и унизителен за националното ни достойнство план. Априлското въстание е онзи ключов момент, който провокира цивилизована Европа да подкрепи българската национална кауза и дава повод на Великите сили да свикат Цариградската мирна конференция, на която да се реши Българският въпрос и да се уреди територията на новата държава. Как и защо се стига до провала на тази конференция, кой и защо предварително разкъсва българските земи и залага основите на Берлинския договор ще разберете от представените по-долу секретни договори (публикуват се за първи път и документално преобръщат умишлено деформираните ни исторически представи) между две империи, които властват в Централна и Източна Еврапа – Руската и Австро-унгарската Те обричат на провал българската национална кауза.

През първата половина на 19-и век българският народ достига до онази степен на обществено развитие, което му позволява да вземе съдбата си в собствени ръце. Османската империя, векове наред е разчитала на териториално разширение и финансиране чрез спахийство, но още през 18-и век този икономически модел е обречен на провал и вече не работи. Империята е обхваната от беззаконие, анархия, кърджалийство. Смаляваща се, изостанала, обречена...

Великите сили успешно се възползват от упадъка на Османската империя и започват да късат парчета от нея – Англия и Франция – по средиземноморието, Австро-Унгария на Балканите, Русия на север от Черно море. Възникват нови независими или васални държави...

В това несигурно, размирно време започва чудото на Българското Възраждане.

В българите започва процес на национално осъзнаване, в основата на което стои „Историята” на Паисий. Още през 1813 г. в Шумен се чества за първи път в света празникът на българската писменост и светите братя Кирил и Методий.

Българинът започва сам да строи читалища, църкви, манастири, училища, гимназии, часовникови кули, мостове. Започва да развива манифактура, да търгува, появяват се и първите фабрики в Сливен и Габрово.

Главен интендант на османската армия става не кой да е, а правнукът на Софроний Врачански – Алеко Богориди – единственият християнин в чийто дом на крака идва да гостува султан в петстотингодишната история на империята.

През 60-те и 70-те години на 19 век. в много градове и села българите строят къщи на два-три ката и се множи, докато не стават най-многобройният етнос на Балканския полуостров.

Погледнете къщите от онова време в Стария Пловдив, Русе, Свищов, Шумен, Габрово, Велико Търново, Трявна, Враца, Сливен, Котел, Калофер, Мелник, Копривщица...

Самият Цариград се превръща в средище за църковните ни и културни деятели.

И това го правим сами, без държавна подкрепа, дори често въпреки съпротивата на османските власти. Но го правим!


8. Потребител: 13     Дата: 2015-05-19 10:46:08    
(Самият Достоевски описва почудата и завистта на руските офицери, когато навлизат в българските земи и виждат богатството на българите, къщите и църквите им: „...вдруг мы увидели прелестные болгарские домики, кругом них садики, цветы, плоды, скот, обработанную землю, родящую чуть не сторицею, и, в довершение всего, по три православных церкви на одну мечеть,— это за веру-то угнетенных! «Да как они смеют!» — загорелось мгновенно в обиженных сердцах иных освободителей, и кровь обиды залила их щеки. «И к тому же мы их спасать пришли, стало быть, они бы должны почти на коленках встречать. Но они не стоят на коленках, они косятся, даже как будто и не рады нам! Это нам-то! Хлеб-соль выносят, это правда, но косятся, косятся!..» от „САМЫЙ ЛАКЕЙСКИЙ СЛУЧАЙ, КАКОЙ ТОЛЬКО МОЖЕТ БЫТ” http://rvb.ru/dostoevski/01text/vol14/01journal_77...

В същия момент имперската политика на Русия е насочена към завладяване на нови територии и осигуряване на излаз към Южните морета. Една от основните пречки на нейните имперски амбици се оказва възродената българска нация.

При всяка от поредните си войни с Османската империя Русия завлича хиляди българи за да ги направи крепостни за своите дворяни и помешчици. Процесът е описан от Георги Раковски в брошурата му „Руската убийствена политика за българите” издадена през 1861 г. Нещо повече – използвайки временното си преимущество, Русия изисква от султана да издаде ферман, който позволява българите да бъдат изселвани от родните си места и заселвани в „омразните руски пустини”, както сам Раковски пише. Тук ние можем да видим истинските цели на руския империализъм и да усетим отношението към българите като към един добитък, който може безнаказано и безплатно да експрлоатира. Тогава за първи път в началото на 60-те години на 19-и век руският империализъм разбира, че вече пред него не стои безропотно и безродно стадо, а народ с ясно осъзната идентичност и национална кауза, която само за няколко години ще се превърне в основна пречка за доминация на Руската империя на Балканите и Проливите. В същата 1861 г. година Русия оказва натиск над Сърбия да разтури Първа българска легия на Раковски, както и да бъде иззета и унищожена брошурата на Раковски, както в Сърбия, така и във Влашко.

Паралелно с този процес се развива и българската църква. Още през 1860 г. българите правят опит да отвоюват независима Българска екзархия, но срещат упорита съпротива от руския консул в Цариград княз Лобанов, както и от гръцката църква и по настояване на княз Лобанов нашите владици са заточени в Диарбекир през 1861 г.

Отново Русия усеща наличието на един народ, който търси своето място под слънцето, има сили, воля и решителност да извоюва национална независимост и руската дипломация започва своята коварна и двулична политика по разединение и подкупване на наши деятели и саботиране на българската национална кауза, както отвътре, така и чрез действията на своята дипломация на международната арена.

През 1870 г. със султански ферман е обявена независимата Българска екзархия с огромна територия от над 220 000 кв. км. Чрез този акт султанът цели да успокои нашите църковни деятели и българското население, но най-вече – да създаде един предпазен буфер за империята си, който по един или друг начин да държи руския империализъм надалеч.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Bulgarian-Exarchate-1870-1913.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Sultan%E2%80%99s_Ferman_for_the_establishment_of_a_Bulgarian_Exarchate_1.jpg

В отговор и в отчаян опит да спре единението на българската нация руската дипломация в лицето на руския консул в Цариград – Граф Игнатиев оказва силен натиск върху османските власти и по искане на Граф Игнатиев нашите владици отново са заточени през 1872 г. Невиждано за Цариград шествие от над 3000 българи се вдига, за да изиска освобождаването на владиците ни и властите бързо отстъпват, владиците ни са върнати от заточение. Тогава руската и гръцката църква обявяват схизма против Българската църква, която продължава чак до 1945 г.

Неоспорим факт е, че руската дипломация не успява да вкара в редиците на нашето революционно национално-освободително движение свои агенти. Поне досега няма изнесени никакви документи, които да разобличат който и да било от ръководството на БРЦК. Всички наши революционери са възприели политиката и стратегията на Георги Раковски за постигане на национално свобождение само чрез собствени средства. Точно това е имал предвид и Васил Левски с прословутите си думи „Който ни освободи, той ще да ни и пороби.”


9. Потребител: 13     Дата: 2015-05-19 10:47:03    
Самото Априлско въстание заварва руската дипломация неподготвена за бързото развитие на последвалите събития. Насилията и зверствата над българското население надигат вълна от протести и недоволство в Европа. Цяла Европа се надига в защита на българската национална кауза, възмутена от насилието и безчинствата срещу българското население след въстанието. След спешни дипломатически совалки Великите сили се споразумяват за постигане на решение на Източния въпрос чрез конференция в Цариград.

В същия момент…

Веднага след Априлското въстание руската дипломация се задейства и пуска коварните си ходове. На 8 юли 1876 г. Русия сключва с Австро-Унгария секретното Райхщадско споразумение. С него двете империи си разделят сверите на влияние на Балканския полуостров и предопределят съдбата на България и до днес, като приемат текст, който изключва създаването на голяма държава. Русия поема ангажимента да не възпрепятсва Австро-Унгария при окупация на Хърватия, Босна и Херцеговина, а Австро-Унгария – да не пречи на Русия при инвазия на Балканите. Истинската трагедия за българската национална кауза се случва само половин година след това. По време на преговорите на Цариградската конференция, зад гърба на другите държави в Будапеща Русия тайно финализира с Австро-Унгария приетите договорености в Райхщадското споразумение и сключва с Австро-Унгария секретната Будапещенска конвенция.

Окончателният вариант за територия на бълагрскат държава, приет от Великите сили на Цариградската конференцияhttp://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F#mediaviewer/File:Constantinople_conference.png

е много близък до границите на Българската екзархия според султанския ферман от 1870 г.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%8F#mediaviewer/File:Bulgarian-Exarchate-1870-1913.jpg ).

Приетият и съгласуван от всички Велики сили окончателен вариант за територия на България обединява почти всички българи на Балканския полуостров в единна територия по най-естествения признак – преобладаващо българско население. Приетият вариант е по предложение на английския консул като територията ни е разделена вертикално на две отделни български държави, като с това британската дипломация цели да намали риска от силно руско влияние в Източна България, където православното население е по-малък процент в сравнение със Западна България, като по този начин ще намали и вероятността за руска експанзия към проливите през тази територия.

Само че в същия момент в допълнителната секретна конвенция Русия се споразумява с Австро-Унгария да не се допусне образуване на голяма и сплотена държава. На 15 януари 1877 г. тя е подписана от двете империи, докато Цариградската конференция тече.

В чл.1 (СТАТЬЯ I на стр. 154 от сборника със секретни договори на Русия, публикуван долу) двете империи се договарят за анексирането съответно на Босна и Херцеговина от Австр-Унгария и Бесарабия от Русия. Впоследствие заради анексирането на Бесарабия Русия ще компенсира Румъния с българската Северна Добруджа. Първото парче българска плът е откъснато.

В чл.2 (СТАТЬЯ II, стр. 154) империите се договарят за взаимна дипломатическа поддръжка и отстояване на договореното при евентуално колективно обсъждане от Великите сили (което се и случва при изготвянето на Берлинския договор).

В чл.3 (СТАТЬЯ III, стр. 155) империите приемат текст, който категорично „изключва създаването на голяма и сплотена държава”.

В чл.4 (СТАТЬЯ IV, стр. 155) се задължават да пазят в тайна постигнатите договорености.

Този 15 януари 1877 г. можем да считаме за една от най-черните дати в историята ни. Веднага руският консул в Цариград граф Игнатиев е уведомен за постигнатото съглашение и той започва да работи по саботиране на постигнатите договорености на Цариградската конференция. Граф Игнатиев спешно се среща с представителите на Османската империя и успява да ги убеди да откажат подписването на постигнатото съгласие, като поема мъгляви обещания за ненамеса, както и руска дипломатическа подкрепа за евентуалното оставане на голяма част от Балканите в пределите на Османската империя. След два дни успява да убеди османските власти да се откажат от договореностите и на 18 януари Митхад паша обявява, че Османската империя отказва да подпише постигнатото споразумение за територия на България.


10. Потребител: 13     Дата: 2015-05-19 10:47:47    
Руското обещание е спазено и както всички знаем това се случва - цяла Македония, както и Беломорска Тракия впоследствие умишлено са оставени в пределите на Османската империя. По силата на чл.10 от Фермана за независима Българска екзархия от 1870 г. в Македония гръцката църква, под контрола на османските власти провежда плебисцит. Резултатите са потресаващи за гръцката църква и тотално объркват плановете на Русия. С мнозинство над 2/3 почти цяла Македония се присъединява към Българската екзархия, което ще доведе и до нов тласък и подем на патриотчните сили

за осъществяване на българската национална кауза

В резултата на тайните договори между Руската и Австро-Унгарската империи българските земи ще бъдат разпарчетосани с Берлинския договор, като Северна Добруджа е предадена на Румъния, големи български територии в Западна България – Пиротско и Нишко ще бъдат подарени на Сърбия, където местното население ще бъде подложено на насилствена асимилация, терор и убийства, Македония и Беломорска Тракия ще бъдат оставени в пределите на Османската империя, ще бъде създадена една изкуствена, васална държавичка Източна Румелия, която ще просъществува само седем години и малкото княжество България – под временно руско управление, с 50 000 руски окупационен корпус, който според чл. 8 от Временния (прелиминарный) Сан-Стефански договор и аналогичния текст в чл. 22 на Берлинския договор се издържа изцяло за сметка на местното население, княжество, което ще бъде многократно саботирано от руската агентура с преврати и метежи, целящи присъединяване като губерния към Руската Империя.

Тази несправедливост скоро ще бъде частично поправена и ще доведе до онзи велик момент, в който малка, разкъсана България ще се опълчи на Великите сили, ще провъзгласи Съединението си и ще принуди Русия – единствената държава, която се противопоставя на Съединението да скъса дипломатически отношения с България за цели 10 години.

Руският империализъм няма да прекрати антибългарската си политика и след това. Ще проследя и усилията на руската дипломация по саботиране на Съединението, организиране на преврати, въоръжаване на шайки, убийства на български политици.

Предстои да публикувам секретните дипломатически грами на руските консулства в София, Пловдив, Букурещ и Цариград за да видят българите и да усетят цялата подлост, коварство и двуличие на антибългарската политика на Русия. Тепърва предстои да ви запозная и с български и руски документи относно руската експанзия на Балканите през 1916-1917 г, както и с целите, и начините, по които руският империализъм обяви съществуването на „македонска” нация и я наложи с насилия и убийства над стотици хиляди българи.

Впрочем България ще продължи да плаща издръжката на „руския окупационен корпус” до 1902 г., за да продължи да плаща и през 1909 г. ново задължение – този път защото Русия е единствената държава, която възразява срещу обявяване на Независимостта ни през 1908 г. и под предтекст, че нарушаваме Берлинския договор България е принудена да подпише Руско-Български протокол през април 1909 г. , с който се задължаваме да изплащаме колосалната за времето сума от 82 милиона златни франка за 75 г.

България ще изплаща и тази сума до 1916 г., когато отново руските орди нахлуват в Добруджа, а 43 000 руснаци от окупационен корпус ни напада и в гръб – през Македония.

За да се стигне до великата дата 3 март 1918 г. , когато победителят България ще принуди Русия да подпише най-унизителния мирен договор в историята си – Брест-Литовския мирен договор, откъснал от лапите на империята Финландия, Полша, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Молдова, Бесарабия, Грузия и Армения.


11. Потребител: 13     Дата: 2015-05-19 10:48:15    
Днес ние нямаме право да бъдем наивни и лековерни. Ние сме длъжни да познаваме нашата история, да се гордеем с нея и да търсим истината.

Защото само истината ще ни направи свободни! И независими!

Да не забравяме завета на Левски – „Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби”

Да не забравяме и думите на Христо Ботев, написани в бр. 13 на вестник „Знаме” 1875 г. – „Русия, тая мнима защитница на славянството – днес употреблява всички сили и средства за да истрие от лицето на земята българските колонии.”

Да не забравяме подвига на Стамболов! Както и кой и защо го уби!

Нещо повече – днес ние трябва да проявяваме пълна нетърпимост към всички опити нашата история да бъде подменяна, фалшифицирана и като истински българи трябва да браним родния интерес и националното си достойнство!

И трябва да сторим така, щото всички онези псевдоисторици, псевдопрофесори, псевдобългари, обслужващи идеологемата на руския империализъм , всички онези „фили”, на които им излиза пяна на устата, когато българинът започне да защитава националния си интерес и достойнство да бъдат третирани както подобава, а именно – като хлебарки и национални предатели!

А оправим ли се с хлебарките, кърлежите лесно ще ги откачим и спрем да смучат силите на нацията...

12. Потребител: Тъпа русофобия     Дата: 2015-05-19 14:25:59    
Очевидно постинги №№ от 5 до 13 вкл са писани от един и същи русофоб. Можем да оспорим с безапелационни факти всяко русофобско твърдение, но ще се спрем само на едно, не само защото то е възлова лъжа, а защото само по себе си оспорва изцяло всичко останало. Ето твърдението и изобличаването му:

Това никак не допада на имперската руска дипломация, която още от времето на Екатерина залага на гръцката Мегали идея в опит да осъществи своя мегаломански план – завземане на Балканите и проливите и възраждане на империя, подобна на Византия, начело с Романови.

Истината е, че Русия извоюва Сан Стефанския договор и дава на българите точно земите, които са включени в границите на Българската екзархия от 1870 г. Тя настоява в Берлин точно етническите граници на Българско да са реалните политически граници. На това мнение е и Бисмарк, канцлерът на Прусия. Но Англия и Франция /в по-малка степен/ като велики сили не желаят да има силна славянска, православна и проруска държава в центъра на Балканите. Това поведение фигурира в подробните Протоколи от Берлинския конгрес, които отдавна са разсекретени. Но очевидно анонимният автор № 13 /наистина, точно "любимец 13" на антибългарската англо-саксонска лъжлива пропаганда/ не чете историята, а само своите примитивни прозападни "чувства", да не кажа подусещания. За Русия всяка война срещу Турция е била възможност да защити Православието и да привлече съюзници за Свещената си кауза - Константинопол да е Третият Рим, който да блести с чистота и сила над Злото на Запада и исляма. Сан Стефанският договор е целта на Русия, тя продължава своята политика до края на Втората Световна война България да е в етническите си граници, това предлагат и на Фердинанд /за разлика от Антантата в лицето на Англия и особено на Франция, която държи изцяло на Румъния. Но Фердинанд, агент на Австро-Унгария дава заповед през октомври 1915 г да нападнем Румъния и руските войски в Румъния, а също Сърбия и Гърция. Не Румъния, Русия, Гърция и Сърбия ни нападат, а ние тях - така при загубата си през Първата Световна губим и излаза си на Бяло море. Най-голямата геоикономическа и геополитическа загуба в Следосвобожденската ни история. При подписването на най-антибългарския Ньойски договор - Русия, тогава Съветска Русия не присъства. България е разкъсана от Англия и Франция /впрочем, точно французите са искали Гърция да владее целите Родопи и границата да е на 10 км от Пловдив/.

Обратно - когато се подписва Парижкият договор през 1945 г, тогава Русия /СССР/ не приема щенията на Франция границата да е до Пловдив, а и защитава възвръщането на Южна Добруджа - само защото Българско не праща войски на Източния фронт, за разлика от Румъния. През 1943 и 1944 г американски и английски бомбардоровачи убиват над 3000 българи, а при преминаването на съветските войски /ако са украински, значи "робството" не е съветско, а украинско, по логиката на поляка Скотина, каква фамилия/ няма убит 1 /един/ български войник, нито един българин.

Всеки "факт", приведен от № 13 може да бъде оспорен и низвергнат по същия начин, но централният е този - Русия винаги е била за Сан Стефанска България, дори и сега, но англо-френските империалисти и подлагането ни на германо-австрийците довежда до краха на националните ни идеали. Виновни сме си ние, без Русия винаги сме обречени на загуби.

Това го доказва историята като свещен и неотменим факт, всичко друго е нагласена лъжа и е от лукаваго.

13. Потребител: 13     Дата: 2015-05-20 14:17:13    
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите
Cover of book Rakovski 1.jpg
Заглавна страница
Оригинален език Български
Автор Георги Раковски (под псевдонима Един българин)
Първо издание 1861 г.
Влашко
Жанр Памфлет
„Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите“ е политически памфлет на Георги Раковски, издаден през 1861 г.

„Преселение в Русия...“ е написан през 1860 година в контекста на последното значително преселване на българи в Украйна. Руските дипломатически представителства в България започват нова активна кампания в различни части на страната, обещавайки на преселниците добри условия на живот в села, изоставени от татарите. Руската пропаганда намира отзвук главно във Видинско, Белоградчишко и Ломско, където забавената поземлена реформа е източник на трайно напрежение, достигащо до открити бунтове.[1]

По това време Раковски живее в Белград и получава материална подкрепа от правителството на Сърбия, но решава да издаде брошурата анонимно в Букурещ, използвайки псевдонима Един българин. Той изпраща там своя сътрудник Теодосий Икономов, който я отпечатва в тираж 3 хиляди броя. Научавайки за остро критичното към Русия съдържание на брошурата, руският генерален консул Хенрих Офенберг подтиква местната проруска българска организация Добродетелна дружина да изкупи и унищожи целия тираж. Въпреки това Икономов успява да отпечата още 3 хиляди копия, които при голяма секретност са прехвърлени в България.[2]

В текста на брошурата Раковски остро критикува лъжливите обещания на руските агенти, опитващи се да привлекат български заселници. Той прави исторически обзор на българо-руските отношения от времето на Светослав Игоревич и заключава, че заробването на българите и завладяването на България е трайна руска цел, която сега се осъществява в съгласие и със съдействието на османските власти.[3]

„Преселение в Русия...“ предизвиква широк отзвук сред българската общественост и през следващите години редица публицисти, като Васил Попович, Любен Каравелов, Христо Ботев, пишат по тази тема и критикуват, макар и по-умерено, руската политика.[4]

14. Потребител: 13     Дата: 2015-05-20 14:21:13    
Препечатваме откъс от брошурата на Георги Стойков Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", издадена за пръв път през 1861 г. в Букурещ. За второто издание през 1886 г. предговор пише Захари Стоянов (публикувахме го в миналия брой – бел.ред.). Фототипно издание на брошурата излезе през 1998 г. Заглавието е цитат от текста на Раковски.

Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!

Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят много лъжовни и мечтани обещания!

Във видинската бедна област тия народоубийци са успели да придумат и измамят много челяди и във Видин се е отворила явна канцелария, де ходят тия окаяни Българе да се записват за преселение в Русия, като им дават и нещо си пари да ги заловят по-добре и като ги заплашват лъжовно чрез подкупниците си и от страна уж на турското правителство, че ако не се преселят в Русия, щат ги пресели после насила в Азия. Лъжа лукава! Само да измамят простаго народа да се пресели.

Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали.

Послушайте, братя Българе, а особено вие от Видинска област!

Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.

Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование.

Това е познато беки от целия свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на българите за това благодеяние! Ето: Разорили и завладели Волжското им пространство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си.

До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени от българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техният език, песни и обичаи са още живи доказателства за това. Те още не приемат да се назовават и руси!Ч

15. Потребител: 13     Дата: 2015-05-20 14:22:36    
Руското царство от времето на княза им Светослава (969-976) е почнало да се усилва и да напада явно на българите. Той, Светослав, като го бяха наели със заплата Българете да дойде да им помогне против византийците и против царя им Петра, Симеонова сина, защото той, руският княз Светослав, щом влезе в България, почна да плени и да граби и поиска му се даже да я завладей, щото ония, които го бяха призовали на помощ, обърнаха се против него, изгониха го от България с помощта на Византийците и най-после Българите в Южна Русия, на Днепра река, избиха му всичкото войнство и него самого.

От время же того Светослава до время Великаго Петра Българите никакви приятелски сношения не са имали с Русите. Великий Петър Първи е почнал да мисли как да разпространи влиянието си в България и той е начнал да интригува против Влахо-Богданските князе, кои бяха до него време Българи, а именно против Кантимира, Молдавского княза. Той, злочестивий княз, измамен от руската злоба и лъжлива политика, биде принуден да остави Молдавското княжество и да побегне в Русия, отдето намалко остана да го предадат неприятелите му на турците!

От тях времена, като почна да слабей Турция, Русите започнаха често да минуват Дунава и да разоряват бедното ни Отечество. Колкото пъти руските войски са минували Дунава, най-големи опустошения и разорения е претърпяло нашето бедно Отечество. От една страна, необузданото тогавашно нередовно турско войнство е пленило, клало, грабило и робило Българите, а от друга страна, руските войски, още по-свирепи и по-немилостиви от Турците, опустошавали са лозя, ниви, грабили овце, говеда и горили Българските градове и села! А кога са се връщали, или победоносци, или победени, карали и отвличали са насила по няколко хиляди български домородства и заселвали са ги в обширните си пустини! От тях времена се нахождат чак в Харковската губерния множество заробени Българи, които още не са си изгубили съвсем езика; тия са днес крепостни роби, които ги продават притежателите им (спахии) един другиму си като овци и говеда! (...)

Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобства за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие.

На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползвала се от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител! Тя най-много е противодействувала, в последните дни, и на нашия свещен за духовенството въпрос и употребила е всички лукави средства да унищожи това народно искане, та да останат Българите пак под гръцко-фенерското духовно робство; защото тя знай, че ако българите добият независимото си свещенство, то не ще й веке допусти да мами и разорява българский беден народ, както е досега струвала и днес струва. (...)

Тия пари, що ви обещава и ви дава сега лукавото руско правителство, за да ви измами, са нищо при такива потребности и нужди, които ви чакат тамо, и те се твърде лесно разносят. С тех пари Русия ще ви завърже с железни вериги тъй силно, щото като станете нейни черни робове, ще ги заплащате вие и потомците ви с кръвта и с живота си! А ето как ще ви настанят, щом идете тамо: Ще ви продадат и споделят на някои си спахии (помещики), които като ви определят по една част земя да си направите по-прости и по-бедни още и от цигански колиби, ще ви карат насила с кнута (бич руски) деня и нощя да им работите като коне, само за едно облекло и за една прехрана! Кожи необработени и черен като земя хляб! Вие ще бъдете техни вечни роби и те ще ви продават един другиму си като добитък, когато им скимне! О! Какъв срам за Вас! Тамо няма уплаквание пред никого си; защото от онова място, в което ви заклещят един път, не можете ся помръдна никъде!

Я! Смислете, мили българи, какъв тежък грях навличате на себе си, като отивате сами самоволно да заробите домородствата си? Де оставяте дядови си и бащини си гробове? Техните души и сенки щат ви преследоват дето и да идете и щат ви всякога мъчи душевно, като ви говорят:

"О, неблагодарни синове! Де оставихте нашите кости? Кой ще да ни прелива и посещава гробовете, като вие ни оставяте!"

А в Русия освен голите и дивите пустини, както казахме по-горе, чака ви онова тежко робство, от което никога не можете се веки отърва!


16. Потребител: 13     Дата: 2015-05-20 14:23:34    
Можете да кажете, че ви заплашват и вие затова се преселяте: това е една ваша най-голяма слабост, ако вие с едно голо и просто заплашване оставите бащино си свято огнище, къщи и покъщнини, имане и добитък, такава плодовита и благоразтворена земя, която нашите онези храбри и славни праотци с толкова кърви са добили и бранили и преславно име оставили ­ да оставите сичко това блаженство и да идете на пусти места, дето ви чака най-голяма бедност и още вечното робство! Тая ваша постъпка, ако я направите, от всякого ще се укори и вие ще бъдете укорени и поругани от цял свят.

Никакво заплашване, никакво насилие не треба да ви поколебай от местата ви, на които сте се родили и отхранили, на които сте нашли толкова добрини от славните си прадеди и на които лежат и почиват нихните кости. Никой не може да ви насили да оставите имането си, но и ако такова нещо си се опитат да ви направят, което никога не вярваме да бъде, вие треба като юнаци да предпочетете да пролейте кръвта си над гробовете на дедите и бащите си, а не да бегате като жени и мършави человеци.

С надежда, че щете послуша тия спасителни за вас речи и щете престане отсега нататък занапред да се селите или разбегвате по чужди земи, оставам ваш съотечественик, молитвующ ви здраве и вразумление от Бога.
17. Потребител: 13     Дата: 2015-05-20 14:31:28    
Жалостни слухове достигат до нас из русска Бессарабия, т. е. из оная обетованна земя, в която една част от нашият народ намери прибежище в страшните години на своите страдания. И там, както и на сяко друго място, българинът е биен, обезчестен, излъган, съсипан и наказан по законът на варварският деспотизъм! „Кажете ни, пита един наш приятел из Комрат. виждате ла вие край на българските страдания? В Турция ни мъчаха и предаваха едно време като скотове, а днес душат сяко едно стремление кам човечески живот; в Ромъния ни преследваха и продаваха на Турците, а днес с още по-голяма енергия ни лъжат, експлоатират, обират и отнемат сяко едно средство за съществование; Сърбия ни е лъгала със своият шарлатанствующи патриотизм в продължението на сичкото свое съществование и още дълго време ще да ни лъже и ще да са ползува със силите, с доверието и с глупостта на нашите неразбрани патриоти; а Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност“ и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение. Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село (?) казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял“, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея! Кажете ми после това не ще ли нашият народ да заеме мястото на евреите в Европа? Не е ли сичкото това знак, че тоя народ са смяташе и сега даже са смята за стока, с която секи има право да са обърща както иска? На нашите викове за свобода, на нашите стремления за братство и за съединение със славянете и на нашите трудове за прехраната на тирането никой почти не обърща никакво внимание. – Първата рекрутация, която правителството прибърза да направи по колониите, има твърде печален исход. Правителството натовари 1,000 души български момци в един твърде веран вапор и ги испроводи на Кавказ в такова зло време, щото от бурите вапорат потъна в Черното море и нашите отидоха да защищават от рибите своето ново отечество. Нашето правителство е запретило входът на сичките български вестници в държавата и целта на това е "да са не раздражават духовете.“ Видите ли какви прекрасни мери употреблява защитницата на славяните, за да еманципира своите едноплеменници и едноверци? Какво ще да кажете против това?“ – Ние не ще да кажеме нищо друго, освен това, че секи човек и секи народ тегли от умът си. Кой ни е крив когато ние със своето воловско търпение в сяко едно отношение са стараем да докажем, че сме родени за тояга. „Трай душо, черней кожо!“ е девизата на нашият живот.
Публ. във в. „Знаме“, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51.

18. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-05-21 06:56:48    
Е, какво се получи като тръгнахме срещу Освободителката Русия? 3 национални катастрофи, загуба на близо 1/2 от територията ни и сега - Еврогейско робство, безработица, мизерия и простащина - начело със селянчето от Банкя.

19. Потребител: 13     Дата: 2015-05-28 16:40:49    
Нищо не издава впрочем присъствието на Агенцията, несъществуваща сякаш никъде другаде, освен в публикуваните обяви
"Пуин е гений!", "Украинците са фашисти", "Европа е в упадък" - Людмила Савчук изброява една след друга темите, по които е писала в редиците на армията "тролове", натоварени от Кремъл да разпространяват руската пропаганда в интернет, пише Марина Коренева от Франс прес.

Трийсет и четиригодишната рускиня с големи очи и черни къдрици твърди без заобикалки, че е била войник в информационната война, водена от руската власт - получила тази работа от мистериозната "Агенция за интернет проучвания".

Безобидни обяви за работа, качени на специализирани сайтове, предлагали длъжности като "редактор" или "контент мениджър". На www.hh.ru - един от най-популярните подобни сайтове в Русия, последната е публикувана на 17 март.

Желаещите са поканени да изпращат CV на същия сайт; Агенцията за интернет проучвания поема ангажимента да се свърже с кандидатите. Но те получават вече само стандартен имейл, че молбата е регистрирана, установи АФП.

Людмила Савчук обаче е работила два месеца - до март 2015 г., за тази "агенция", разположена в безлична сива сграда на ул. "Савушкин" в жилищен квартал в северната част на Санкт Петербург.

Мъжът, провел с нея краткото интервю за работа, се представил само с малко име - Олег. Попитал за начало: "Какво мислите за нашата политика в Украйна?".

"Поблазних се от заплатата, също като мнозина други", признава тя - майка на две деца, две- и четиригодишно. Там плащали месечно по 40-50 хиляди рубли (от 650 до 810 евро) - прилична сума за втория по големина град в Русия.

Така Людмила станала част от екип "информационни тролове", сърфиращи из интернет, за да разстройват работата на мрежовите дискусионни форуми, като ги претоварват с постове, възхваляващи руския президент и неговата политика, и същевременно се гаврят с неговите критици. Използването на такива "тролове" стремително се разширяваше от година насам успоредно с конфликта в Украйна и кризата между Русия и Запада.

На Людмила било възложено да поддържа редица блогове в Живой Журнал, livejournal.com - виртуална платформа, на която се представяла ту за домакиня, ту за студентка или спортист. Във всеки от блоговете си помествала положителни статии за живота в Русия, придружени с по някой политически намек. Друга част от работата й било да оставя коментари из дискусионните форуми и новинарските сайтове - средно по стотина на ден.

Всяка сутрин й спускали "задачите" за деня - списък от теми, които да коментира, плюс основните идеи, подлежащи на разпространение.

"Трябваше да тълкуваме всяко събитие така, че да буди възторг от политиката на правителството и на Владимир Путин", разказва тя.

"Украйна одобри реформен план с цел да получи помощ от МВФ. Основна мисъл в коментарите: за украинското правителство военните нужди са по-важни от тези на гражданите", четем в инструкции за поредната мисия, които младата жена показва на екрана на своя смартфон.

От голямо значение била ротацията на персонала.

"Работата е тежка, трябва да се пише страшно много и мнозина ги уволняваха - не бяха компетентни или им липсваше дар слово, за да поднасят тези идеи", обяснява тя.

Повечето служители били млади, често пъти студенти: "Бяха напълно безразлични към политиката и приемаха нещата с голяма лекота. За тях всичко беше просто начин да изкарат пари".

Из просторните коридори обаче младата жена срещала и по-възрастни, ентусиазирани колеги. "Някои виждаха в тази работа истинска мисия, но те не бяха много", уверява тя.

Мястото е строго охранявано. Никой не влиза тук без насрочена среща, заканва се местен гард и отказва да говори повече. Нищо не издава впрочем присъствието на Агенцията, несъществуваща сякаш никъде другаде, освен в публикуваните обяви.

Другите служители не са по-словоохотливи. "Нищо не знам. Бързам, извинете", прошепва ни поредната девойка на излизане от сградата.

Независимите медии в Русия обаче са публикували неведнъж материали във връзка с "Агенцията за интернет проучвания".

Според опозиционния всекидневник "Новая газета", успял да внедри там своя репортерка през 2013 г., на мястото работели 400 души.

"Някои се страхуват. Има камери навсякъде. Други не смятат тази работа за нещо безчестно и срамно", въздиша Людмила. Тя издържала обаче само два месеца и напуснала, защото й писнало "да лъже".

20. Потребител: Бессарабски Българин     Дата: 2015-06-15 01:50:58    
Уважаеми 13. От твоите приведени аргументи разбрах само едно - можеш много добре да правиш copy-paste от Уикипедия. А изводи, поне и най-плитки, с акъла си не можеш да направиш. Переселенците сме, (прочети и твоята любима уики, според коята, поне 1 миллион в Украйна имат български происход) винаги, при Русия, живяхме свободно, не притеснено по никакъв начин, със своя българска Гимназия в гр. Болград. Но толкова унижения не сме търпели никога, като сега от новата "демократическа", "европейска власт". Проясни на мен едно - ако Русия, имперска Русия, бе ви поробила, нема щяхте да имате държава бе????? Нямаше ли да станете Новоруска-българса балканска губерния???? Като бяхме част на Турция преди освобождението? Сега е лесно да плюйте върху Русия...с тези плитки, промити мозаци....нема не разбирате ли балбути, че сте част от нова империя - ЕВРО-САЩ...Наистина...което Хитлер не постига с оръжие, сега го постигнаха с дългове и тъпи маймуни, които благославят Европа и САЩ... И къде сте вие бе демократи проклети и евроценители, когато в Болград неофашистите искаха да ни съборят българския паметник???? Или вашите политици????? поне с една дума в брюсел или с един репортаж в продажните ви новини???? Както кучета побити сте - ако разреши стопанина - ще лайте...Напълно ни загазихте и оставихте тука...А ще се осмеля да напомня, колко бессарабски българи се сражаваха за освобождението на държавата която я имате, а вие да не забравите и оставите в най-трудните времена, когато насилно искат да ни мобилизират и хвърлят в войната, която не я щем и не я поддържаме, когато ни клеймят сепаратисти и пассивни террористи...много ми е горко, че една Румъния, и тя, взема сънародниците си от Украйна като беженци, официални ноти прати на властите на Украйна, а вие, седите в Европата, избягали от ПРАРодината ни(България), и можете само да плюете в коментариите...жалко че циганите и турците (според мен нищо против тия народи нямам) са за вас по-сънародници от нас...

21. Потребител: Бессарабски Българин     Дата: 2015-06-15 10:27:21    
Уважаеми 13. От твоите приведени аргументи разбрах само едно - можеш много добре да правиш copy-paste от Уикипедия. А изводи, поне и най-плитки, с акъла си не можеш да направиш. Переселенците сме, (прочети и твоята любима уики, според коята, поне 1 миллион в Украйна имат български происход) винаги, при Русия, живяхме свободно, не притеснено по никакъв начин, със своя българска Гимназия в гр. Болград. Но толкова унижения не сме търпели никога, като сега от новата "демократическа", "европейска власт". Проясни на мен едно - ако Русия, имперска Русия, бе ви поробила, нема щяхте да имате държава бе????? Нямаше ли да станете Новоруска-българса балканска губерния???? Като бяхме част на Турция преди освобождението? Сега е лесно да плюйте върху Русия...с тези плитки, промити мозаци....нема не разбирате ли балбути, че сте част от нова империя - ЕВРО-САЩ...Наистина...което Хитлер не постига с оръжие, сега го постигнаха с дългове и тъпи маймуни, които благославят Европа и САЩ... И къде сте вие бе демократи проклети и евроценители, когато в Болград неофашистите искаха да ни съборят българския паметник???? Или вашите политици????? поне с една дума в брюсел или с един репортаж в продажните ви новини???? Както кучета побити сте - ако разреши стопанина - ще лайте...Напълно ни загазихте и оставихте тука...А ще се осмеля да напомня, колко бессарабски българи се сражаваха за освобождението на държавата която я имате, а вие да не забравите и оставите в най-трудните времена, когато насилно искат да ни мобилизират и хвърлят в войната, която не я щем и не я поддържаме, когато ни клеймят сепаратисти и пассивни террористи...много ми е горко, че една Румъния, и тя, взема сънародниците си от Украйна като беженци, официални ноти прати на властите на Украйна, а вие, седите в Европата, избягали от ПРАРодината ни(България), и можете само да плюете в коментариите...жалко че циганите и турците (според мен нищо против тия народи нямам) са за вас по-сънародници от нас...

22. Потребител: Бессарабски Българин     Дата: 2015-06-15 10:30:26    
Уважаеми 13. От твоите приведени аргументи разбрах само едно - можеш много добре да правиш copy-paste от Уикипедия. А изводи, поне и най-плитки, с акъла си не можеш да направиш. Переселенците сме, (прочети и твоята любима уики, според коята, поне 1 миллион в Украйна имат български происход) винаги, при Русия, живяхме свободно, не притеснено по никакъв начин, със своя българска Гимназия в гр. Болград. Но толкова унижения не сме търпели никога, като сега от новата "демократическа", "европейска власт". Проясни на мен едно - ако Русия, имперска Русия, бе ви поробила, нема щяхте да имате държава бе????? Нямаше ли да станете Новоруска-българса балканска губерния???? Като бяхме част на Турция преди освобождението? Сега е лесно да плюйте върху Русия...с тези плитки, промити мозаци....нема не разбирате ли балбути, че сте част от нова империя - ЕВРО-САЩ...Наистина...което Хитлер не постига с оръжие, сега го постигнаха с дългове и тъпи маймуни, които благославят Европа и САЩ... И къде сте вие бе демократи проклети и евроценители, когато в Болград неофашистите искаха да ни съборят българския паметник???? Или вашите политици????? поне с една дума в брюсел или с един репортаж в продажните ви новини???? Както кучета побити сте - ако разреши стопанина - ще лайте...Напълно ни загазихте и оставихте тука...А ще се осмеля да напомня, колко бессарабски българи се сражаваха за освобождението на държавата която я имате, а вие да не забравите и оставите в най-трудните времена, когато насилно искат да ни мобилизират и хвърлят в войната, която не я щем и не я поддържаме, когато ни клеймят сепаратисти и пассивни террористи...много ми е горко, че една Румъния, и тя, взема сънародниците си от Украйна като беженци, официални ноти прати на властите на Украйна, а вие, седите в Европата, избягали от ПРАРодината ни(България), и можете само да плюете в коментариите...жалко че циганите и турците (според мен нищо против тия народи нямам) са за вас по-сънародници от нас...

23. Потребител: Бессарабски Българин     Дата: 2015-06-15 15:19:42    
Уважаеми 13. От твоите приведени аргументи разбрах само едно - можеш много добре да правиш copy-paste от Уикипедия. А изводи, поне и най-плитки, с акъла си не можеш да направиш. Переселенците сме, (прочети и твоята любима уики, според коята, поне 1 миллион в Украйна имат български происход) винаги, при Русия, живяхме свободно, не притеснено по никакъв начин, със своя българска Гимназия в гр. Болград. Но толкова унижения не сме търпели никога, като сега от новата "демократическа", "европейска власт". Проясни на мен едно - ако Русия, имперска Русия, бе ви поробила, нема щяхте да имате държава бе????? Нямаше ли да станете Новоруска-българса балканска губерния???? Като бяхме част на Турция преди освобождението? Сега е лесно да плюйте върху Русия...с тези плитки, промити мозаци....нема не разбирате ли балбути, че сте част от нова империя - ЕВРО-САЩ...Наистина...което Хитлер не постига с оръжие, сега го постигнаха с дългове и тъпи маймуни, които благославят Европа и САЩ... И къде сте вие бе демократи проклети и евроценители, когато в Болград неофашистите искаха да ни съборят българския паметник???? Или вашите политици????? поне с една дума в брюсел или с един репортаж в продажните ви новини???? Както кучета побити сте - ако разреши стопанина - ще лайте...Напълно ни загазихте и оставихте тука...А ще се осмеля да напомня, колко бессарабски българи се сражаваха за освобождението на държавата която я имате, а вие да не забравите и оставите в най-трудните времена, когато насилно искат да ни мобилизират и хвърлят в войната, която не я щем и не я поддържаме, когато ни клеймят сепаратисти и пассивни террористи...много ми е горко, че една Румъния, и тя, взема сънародниците си от Украйна като беженци, официални ноти прати на властите на Украйна, а вие, седите в Европата, избягали от ПРАРодината ни(България), и можете само да плюете в коментариите...жалко че циганите и турците (според мен нищо против тия народи нямам) са за вас по-сънародници от нас...

24. Потребител: 14     Дата: 2015-06-15 20:43:07    
Не обръщайте внимание на № 13. Той казва на бялото - черно, а на черното - бяло. Граф Игнатиев бил определял съдебния състав при осъждането на Васил Левски?! При войнственото отношение на Русия и Турция помежду си, известно от всички исторически документи от този период. Изобщо, № 13 не казва нито един верен исторически факт, нито една вярна цифра, нито едно вярно име и политическо отношение. Но - точно № 13 е най-полезен за любовта на Българско към Русия, защото на лъжата краката са къси.

25. Потребител: Бессарабски Българин     Дата: 2015-06-16 19:27:08    
Уважаеми 13. От твоите приведени аргументи разбрах само едно - можеш много добре да правиш copy-paste от Уикипедия. А изводи, поне и най-плитки, с акъла си не можеш да направиш. Переселенците сме, (прочети и твоята любима уики, според коята, поне 1 миллион в Украйна имат български происход) винаги, при Русия, живяхме свободно, не притеснено по никакъв начин, със своя българска Гимназия в гр. Болград. Но толкова унижения не сме търпели никога, като сега от новата "демократическа", "европейска власт". Проясни на мен едно - ако Русия, имперска Русия, бе ви поробила, нема щяхте да имате държава бе????? Нямаше ли да станете Новоруска-българса балканска губерния???? Като бяхме част на Турция преди освобождението? Сега е лесно да плюйте върху Русия...с тези плитки, промити мозаци....нема не разбирате ли балбути, че сте част от нова империя - ЕВРО-САЩ...Наистина...което Хитлер не постига с оръжие, сега го постигнаха с дългове и тъпи маймуни, които благославят Европа и САЩ... И къде сте вие бе демократи проклети и евроценители, когато в Болград неофашистите искаха да ни съборят българския паметник???? Или вашите политици????? поне с една дума в брюсел или с един репортаж в продажните ви новини???? Както кучета побити сте - ако разреши стопанина - ще лайте...Напълно ни загазихте и оставихте тука...А ще се осмеля да напомня, колко бессарабски българи се сражаваха за освобождението на държавата която я имате, а вие да не забравите и оставите в най-трудните времена, когато насилно искат да ни мобилизират и хвърлят в войната, която не я щем и не я поддържаме, когато ни клеймят сепаратисти и пассивни террористи...много ми е горко, че една Румъния, и тя, взема сънародниците си от Украйна като беженци, официални ноти прати на властите на Украйна, а вие, седите в Европата, избягали от ПРАРодината ни(България), и можете само да плюете в коментариите...жалко че циганите и турците (според мен нищо против тия народи нямам) са за вас по-сънародници от нас...

26. Потребител: Българин от България     Дата: 2015-06-17 20:24:45    
Браво на бесарабския българин. Каза им го много точно на еврогейските "българи".