Прегледи: 1556 - Коментари: 0
300 лв глоба, ако нямате паспорт на сградата си до 31 декември 2022

300 лв глоба, ако нямате паспорт на сградата си до 31 декември 2022

Наближава крайният срок, в който всяка сграда трябва да има технически паспорт, съгласно Наредба № 5на МРРБ от 2006 г, за технически паспорти на строежите, заяви арх. Марин Велчев - председател на регионална колегия /РК/ Варна на Камарата на архитектите в България /КАБ/.

Датата е 31 декември 2022 г, но времето е изключително малко, тъй като за даден обект са нужни между 3 и 5 мес, в зависимост от големината му и районът в който се намира, предупреди специалистът. Причината, допълни той, е в това, че има хиляди сгради, а се прави технически паспорт на всеки обект, а не на отделен вход.

Организира се общо събрание на етажната собственост. Това също е голям проблем, тъй като трябва да се съберат всички собственици, а от практиката знаем, че много от тях не живеят в това жилище - в чужбина са или го отдават под наем. На общото събрание трябва да изберат проектнатска фирма, която да изготви техническия паспорт, според предложени оферти. След това домоуправителят или друго упълномощено лице, трябва да отиде до общината и да потърси техническа документация за сградата. Отговорът от там също изисква време. После трябва да се възложи на избрания лицензиран проектантски екип /архитект, инженер конструктор, Ел-инженер и ВиК-инженер/, който да изготви техническия паспорт на сградата. Процедурата е дълга в зависимост от квадратурата и спецификата на обекта, обясни арх. Марин Велчев.

Друг проблем, който може да възникне, е ако етажната собственост не притежава никаква техническа документация. В този случай трябва да се направи техническо обследване на сградата от правоспособни архитект, конструктор, Ел и ВиК инженер. Това обследване на самата сграда е скъпо, ако няма налична техническа документация в съответното районно кметство или Община. Много обекти, построени преди демократичните промени, както и такива, строени преди 1944 г, които са престроявани или имат конструктивни изменения през годините, трябва да минат тази нелека процедура, заяви още експертът.

Липсата на средства от страна на домакинствата също е проблем. Домоуправители споделят, че трудно набират средства за ремонт на общи части, а за технически паспорт още по непосилно. Много от хората са негативно настроени към това, да отделят пари за паспортизацията на сградата, в която живеят, каза арх. Марин Велчев.

Специалистът е категоричен, че общините трябва да проведат информационни кампании. Процедурата по паспортизацията е отлагана 4 пъти, но е европейско изискване и трябва да се случи най-късно до края на 2022 г.

Цените за технически паспорт варират от 4 до 9 лв на квадратен метър. При жилище от 100 квадрата при усреднена цена това ще струва на домакинство - 600 лв, в зависимост от това къде се ситуирана сградата, както и от броя апартаменти и етажността.

Глобата за неиздаден технически паспорт на сграда в законовия срок е 300 лева, но това не отменя задължението той да бъде съставен, предупреди още арх. Марин Велчев. След този срок, общините служебно ще възлагат на фирми, които са избрани, да правят паспортизацията на сградите, но цените ще бъдат по-високи.

За това домоуправителите трябва да информират своите съседи за предстоящата процедура, каза още специалистът.

Със съдействието на г-н Димитър Щерев
Потребител:


Коментар: