Прегледи: 2179 - Коментари: 0
РУСИЯ строи първия изцяло "СТЕЛТ"-кораб

РУСИЯ строи първия изцяло "СТЕЛТ"-кораб

При бомбардировките на Югославия през 1999 г от НАТО /чети: САЩ/ авиацията на Америка ползваше през нощта стелт-бомбардировачи, като все пак сръбската ПВО свали един от тях.

Но не само самолетите ползват СТЕЛТ /т.е. – невидимите/ технологии, те се прилагат от 20-на години и във флота. Освен САЩ тази система се прилага не по-малко в Китай, като има източници, които определят Пекин за по-напреднал в тази област. Ние с очите си видяхме такъв разузнавателен китайски военен кораб на посещение във Варна по време на кризата със сомалийските пирати преди 10-на години.

Долната статия е за прилагането на СТЕЛТ системата от ВМФ на Русия:

08.06.2021
© РИА Новости / Александър Галперин

МОСКВА, 8 юни – РИА Новости:
Най-новият корвет /среден кръстосвач – СКР – Бел.РодБг: Преди демокрацията разполагахме с 2 подводни лодки и 2 СКР-а, с модерно въоръжение, сега сме без подводници и с 1 остарял демоде СКР, това е НАТО за Българско./ от Прокта 20386 "Меркурий" става първият руски военен кораб, построен по концепцията "стелт", съобщават два източника от съдостроителния отрасъл.

Преди руските кораби използваха отделни елементи от "стелт" технологиите, вкл радиопоглъщашо покритие, обаче пълна концепция на слабозабележим кораб не беше реализирана. "Корветът "Меркурий" става първият от корабите на руския ВМФ, който получава радиопоглъщащо покритие по цялото пространство на надводната конструкция. По предварителни оценки, 100-метровият кораб ще отразява радиосигналите като неголяма лодка" – съобщава едни от събеседниците на агентството.

Освен покритието в рамките на концепцията "стелт" надстройката на кораба ще има особена форма: ще бъдат сведени до мин числото на изпъкващите елементи, а също ще се използват различни композитни материали и специални бои. Втори източник на информация потвърди тази информация, като отбеляза, че се планира да се проведат специални изпитания за ефективността на "стелт"-технологиите на "Меркурий".

По данни на събеседниците на агентството корпусът на корвета е напълно построен, сега се формират надстройките на кораба. Корветът от Проекта 20836 "Меркурий" е кораб от ново поколение /на основата на Проект 20835/, в който се реализира модулният принцип на въоръжение и възможност и за базиране на малки и големи /БПЛА/ дронове.

"Меркурий" е започнат на 28 октомври 2016 под името "Дръзки". Предаването за служба във ВМС е в началото на 2022 г.

Корветът може да поразява надводните кораби на противника с крилати ракети, да води разузнаване и да унищожава подводници, да осигурява с помощта на зенитно-ракетен комплекс ПВО и да оказва поддръжка при десант.

Обобщил: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски
Потребител:


Коментар: