Прегледи: 5228 - Коментари: 0
Варненци и руси с признание към Граф Игнатиев

Варненци и руси с признание към Граф Игнатиев Варненци и руси с признание към Граф Игнатиев

Гордея се, че над 30 г съм живял на улиците "Граф Игнатиев" във Варна и в София.

Така че познавам в цялост и в тънкости дейността на русина, но велик българофил Николай Игнатиев, граф от старо руско благородническо семейство. Точно благодарение на дипломатическите му лични усилия и решителната намеса на пруския канцлер Ото фон Бисмарк след Осводобителната война през 1877/78 г град Варна остава в пределите на практически независимото Квяжество България, а не в рледелите на Османската империя.

Поводът за поднасянето на венци на Паметника на граф Игнатиев във Варна беше Денят на дипломата в Русия. Като най-видни гости на организираното от варнинските русофили тържество бе Генералният консул на Руската федерация във Варна Н.Пр. Генадий Карлов /вляво на долната снимка/ и сътрудници на консулството. От българска страна бе председателката на варненските русофили д-р Мила Жечева, академиците Велико Иванов, Юрий Борисов, Томи Томов - общественик, председателката на "Безсмъртен полк" - Варна Диана Алексиева, както и много граждани на Варна и руси, живеещи във Варна и областта.

От варненските политически и обществени организации най-активно бе представена партия "Възраждане" с общинския съветник от Общинския съвет - Варна Мария Димитрова, арх. Николай Ненов и редови членове и симпатизанти. Всъщност след половинчатото поведение на БСП спрямо войната на НАТО в Украйна срещу Русия, само възрожденци остават с истинско признание към Освободителката ни.

Няколко думи, с акцент върху тежката дипломатическа битка - първо за автономията, след това за Независимостта на България, благодарение на руската дипломация, каза Генералният консул във Варна Генадий Карлов. Също няколко думи произнесе и Ала Гигова, наблягайки на трудната битка днес на МВнР на Русия и лично на министър Лавров в битката за спиране на западния грабеж над света.

Мнозинството от българите, над 70 % знаят кой ни освободи от турското варварско робство и никакви джендърски усилия на шепа еничари на Запада и двете антиНАЦИОНАЛНИ НЕбългарски американски тв няма да прогонят от сърцето и душата на ГОРДА България великата роля на Русия за днешна свободна, но ЗАВИСИМА все още от Брюксел/Вашингтон наша Родина.

Димитър КУНЕВ
снимки: арх. Николай Ненов
Потребител:


Коментар: