Прегледи: 7257 - Коментари: 0
ВЪЗРАЖДАНЕ - най-многобройни и пламенни на 27 юли

ВЪЗРАЖДАНЕ - най-многобройни и пламенни на 27 юли ВЪЗРАЖДАНЕ - най-многобройни и пламенни на 27 юли

27 юли за варненци е това, което е 3 Март за цяло Българско.

Варна е последният български град, който е освободен от турско робство. Англия на Берлинския конгрес отказва да даде града във владение на българите, конкретно исторически на новообразуваното Княжество България, малко остава това да стане факт. Но усилията на граф Николай Игнатиев /пишещият се гордее, че половината си живот съм пребивавал на ул. "Граф Игнатиев" във Варна/ и лично намесата на германският канцлер Ото фон Бисмарк принуждават наглосаксите да отстъпят. Дори турците не желаят да отворят вратите на града, че се налага руски офицери да прескачат оградата и да отворят за руските войски портите.

Тогава цялото варненско общество излиза и лично свещеник поднася хляб и сол на Освободителите. Допреди 1988 г 27 юли беше Официалният празник на града, но общинските съветници от СДС заедно с ДПС промениха датата и гласуваха празникът на Варна да е 15 август - Голяма Богородица.

Все пак, сутринта на 27 юли, т.г. общината, Военноморските сили и Варненската и Великопресласка митрополия /поради уважителни причини не присъстваше митрополит Йоан/ отбелязаха тържествено Деня на Освобождението за Морската ни столица. Чест на освободителите отдадоха Коста Базитов, зам.-кмет на Варна /кметът Иван Портних не се появи/, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, началникът на ВМС контаадмирал и стотици граждани.

Най-многобройна бе групата на Възраждане, като само те и ПП /те бяха само двамина/поднесоха венци на Мемориалния паметник - скулптурна група от руски воин и българско момиче в двора на църквата "Св. Архангел Михаил". Силният, на моменти и проливен дъжд не прогони нито един варненец, а най-многочислени и емоционални бяха възрожденци.

Да живее братска Русия - двойната ни Освободителка. Явно днешните нагложълтопаветници няма да успеят да прогонят от българските сърца благодарността ни към русите.

Да живее Свободна България от американско и западно робство!

Димитър КУНЕВ
Снимки: арх. Николай Ненов, зам.-гл. редактор на е-вестника
Потребител:


Коментар: