Прегледи: 2447 - Коментари: 1
Инспекцията по труда: Празни думи

Инспекцията по труда: Празни думи

Около 50 фирми са погасили задълженията си към работещите, след намесата на Инспекцията по труда във Варна, съобщи на пресконференция днес инж. Добринка Костова, началник отдел "Безопасност на труда и контролната дейност" към инспекцията.

По нейни данни, общата сума на изплатените възнаграждения до момента е на стойност 2 685 400 лева. По думите на Костова в 5 от най-големите предприятия-длъжници се извършват ежемесечни проверки. Към настоящия момент забавянето на заплатите е компенсирано окончателно в четири от тях. Изключение прави само едно от тези предприятия, поради невъзможност на работодателя да събере вземанията си.

Инспекторите от ИТ - Варна са съставили и 200 акта за установени административни нарушения и за неизпълнени предписания. Някои от проверките се правят съвместно с представители на Териториалната дирекция на НАП и Регионално управление по социално осигуряване Варна. Приключват 220 проверки на предприятия със задължения към ТД на НАП, при които работодателите забавили трудовите възнаграждения предприемат незабавни действия. Инспекция по труда дава възможност на работници и работодатели да получават компетентна и адекватна информация и консултации всеки ден в определени приемни часове на служителите.

Коментар на РОДИНАБГ: Много ПРЕинтересен факт са данните, които се изнасят от ИТ относно издължаването на фирми след намеса на инспекторите. И днес, и по време на посещението на Тотю Младенов във Варна беше казано същото - "след намесата на ИТ некоректните работодатели изплащат дължимите средства". Е, аз питам, как така на едни фирми успява да влияе ИТ, а на други - не? /На снимката: Гладна котка - риба сънува./ Нали един същ закон се прилага, нали едни и същи санкции се налагат?

Като доказателство за това, че /според мене/ само се отчита дейност, ще посоча известния за цяла Варна случай с Телевизия Варна. Там преди една година хората бяха освободени, без до ден днешен /въпреки намесата на ИТ/ да са си получили ЗАРАБОТЕНИТЕ пари. Поправка - неотдавна някои получиха по една работна заплата, а друг служител след водене на съдебни дела, /но не благодарение на ИТ, въпреки, че при тях има депозирани сигнали за въпросното нарушение/ успя да си получи парите. В момента и други бивши служители на варненската медия водят съдебни дела. Те така и не разбраха има ли смисъл от намесата на ИТ или не. Всички останали въпроси и отговори, оставям на вас уважаеми граждани.

И едно пожелание: дано никога не ви се налага да търсите "услугите" на ИТ. Мечешките услуги - по-добре.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: a     Дата: 2016-03-09 12:51:29    
подадох жалба имаше проверка и накрая нищо.Всичко по старому