Прегледи: 5952 - Коментари: 4
Вълчан войвода е купил свободата на Българско

Вълчан войвода е купил свободата на Българско Вълчан войвода е купил свободата на Българско

В Пленарната зала на община Варна, в четвъртък, 19 март сто и петдесет души присъстваха на промоцията на книгата на Васил Гинев - "Вълчан войвода - Златният Бог на България" /II част/.

Този път любителите на историческите романи - повечето заклети български родолюбци - бяха 2 пъти повече от представянето на първата част от историческия роман. Арх Лъчезар Пеев и артистът Александър Илинденов нагряха още по-мощно публиката преди самият автор Васил Гинев /най-вляво на горната снимка/ да разкаже невероятни подробности от живота на великия българин. Сред публиката забелязахме и общинските съветници Станислав Темелков и Костадин Костадинов, екс областния Данчо Симеонов, доста варненски преподаватели по история и бежанци от Тракия.

Безспорни са фактите, че Вълчан войвода е бил най-славният от всички български войводи. Освен най-голямата чета, която е брояла от 30 до 300 /най-често/ хайдути, той е успял да вземе /не да ограби, а наистина в ползу роду болгарскому/ огромни богатства от злато, диаманти и ценности. Интересен е и един от начините, по които е пресрещал керваните с меджидии, махмудии, алтъни и пр - имал е осведомител истински турчин, който е бил счетоводител в центъра на османското правителство.

Може да се каже със сигурност, че Вълчан войвода се е срещал с руския император Александър I, с когото е договорил срещу 30 т злато /така пише и в книгата/ Русия да освободи Българско. Това е можело да стане още през 1829 г, но тогава се намесват Англия и Франция и принуждават руската армия да отстъпи, а братушките да били превзели вече Одрин и е нямало кой да ги спре да влязат в Цариград. Същото става и през 1853 - 1856 г, по време на Кримската война, когато Вълчан войвода напомня вече на Александър II за поетия дълг.

Явно е, че българският родолюбец прекрасно е усвоил максимата: "Политиката е незаконна дъщеря на икономиката." +, че Русия е възприемала Българско като братска славянска страна.

Васил Гинев подготвя своя труд някъде 20 г. Отначало е мислел да опише по спомени на баба си хайдутлука на прадядо си Михаил Михов, но като вижда пространството на Вълчан войвода, се насочва към исторически роман за най-великия български хайдутин - страшилище за турците, особено за насилниците. Вълчан живее 104 г - роден е през 1774, а умира през 1879. /На недоверчивите около мене споделих, че мойта прабаба Кана живя 107 г - землячка на Вълчан от Тракия в подножието на Странджа./

Най-силно от българските историци е поддържал становището на Васил Гинев акад Георги Бакалов, но за съжаление той наскоро почина. Но - българските водещи историци е редно да впишат със златни букви в центъра на предосвобожденските ни страници името и делото на Вълчан войвода.

Един голям българин, дал пари и за обучението на стотици българчета в Европа и Русия, всеки ден от живота си, посветил на Отечеството.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-03-22 20:40:14    
Министерство на отбраната на Украйна съобщи, че по време на въоръжения конфликт в Донбас са загинали 1750 /чети: 3500/ украински военнослужещи. "Днес Националният военно-исторически музей на Украйна има най-пълния масив данни за загиналите украински войници и бойци от доброволческите батальони от началото на бойните действия. Общите сведения във формат - снимка, дата и място на раждане, дата и място на смърт, подразделение, звание, длъжност, обстоятелства около смъртта, място на погребване - са събрани в интернет ресурса "Паметна книга за загиналит"“. Към днешна дата съдържа 1750 души, което са данни до 01 февруари 2015 г"- съобщават от министерството.

2. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-03-22 20:44:56    
Изборите в Молдова за лидер на Гагаузката автономна област бяха обявени за състояли се. Избирателната активност към 18,30 са преминали нужните 52 %, предаде Централната избирателна комисия. За поста са се кандидатирали десет кандидати. Допитване до общественото мнение показва, че фаворитите са кандидатът на управляващата Партия на социалистите Ирина Влах, бившият кмет на столицата на автономията, град Комрат Николая Дудогло и Валерий Яниогло, заместник на действащия башкан на Гагаузия Михаил Формузал. Всички те се обявяват за сближаване с Русия.

3. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-03-24 15:04:24    
41-годишен афроамериканец беше открит обесен в жилището му на улица "Слънце" във Велико Търново в понеделник. Прокуратурата разследва склоняване към самоубийство.

4. Потребител: д-р Кофинов     Дата: 2016-09-10 09:11:43    
Вълчан войвода е роден през 1768 и умира на 105 г. през 1873.