Прегледи: 2262 - Коментари: 4
Българските учители с 20 пъти по-ниски заплати от колегите си в ЕС

Българските учители с 20 пъти по-ниски заплати от колегите си в ЕС

Деница Гаджева, Илиан Тодоров
Младши преподавател у нас получава 272 Eвро, а в Люксембург 5 870 Eвро

След настъпването на демократичните промени в България образованието в страната ни бе систематично унищожавано под зоркия орлов поглед на САЩ.

След 25 г на преход можем да направим заключението, че днес българската образователна система се намира в състояние на будна кома. Благодарение на влиянието на двуличните ни "приятели" от Щатите и продажните български лакеи, наричащи се политици, днес функцията на българското училище е приведена до изграждане на полуграмотни емигранти.

С огромно съжаление трябва да признаем, че под диригентската палка на САЩ попаднаха редица български поколения ученици. Те бяха създадени в калъпа на материализма и нихилизма. Поколенията бяха заливани целенасочено от цунамито на глупостта и отвърнали непримиримо глава от духовността и традициите, които са ни запазили през вековете. Трябва да се сърдим единствено на себе си, че не успяхме да опазим децата си от западната агресия. Без съмнение това твърдение ще бъде атакувано от безвъзвратно промитите евроатлантически мозъци, на които трябва да припомним думите на Алан Дълес, бивш директор на ЦРУ и ръководител на американските тайни служби в Европа:

"И ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна.
Ние ще се залавяме с хората още от детските и юношеските им години. Главният ни залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ето така ние ще направим."

В страната ни се намериха безброй предатели политици, чиновници и историци, които продадоха душите си за няколко сребърника. Академици и професори, които без свян фалшифицираха славната българска история, изкоренявайки истината, лишавайки новите поколения от самочуствие и гордост. Чиновници, които до днес одобряват абсурдните учебници, от които учат нашите деца. Политици, които поставиха българския учител на колене. Днес, българският учител е унижаван целенасочено и систематично. Учителят, който е фундаментът във възпитанието и изграждането на поколения, днес е бит, осмиван и беден, борещ се за физическото си оцеляване и нищо друго.

Към днешна дата учителското заплащане е в пъти по-ниско от това на европейските преподаватели. В България минималната заплата на младши учител, учител, педагогически съветник, ресурсен учител и възпитател е 530 лв или малко под 272 Евро на месец. На колегите им в ЕС стига до 5 870 евро.

Българският преподавател е най-ниско заплатен не само в рамките на ЕС. Докато младшия учител у нас получава минимално 272 Евро, то в Сърбия заплащането стартира от 360 Евро на месец, в Мароко – 277 Евро, в Тунис – 274 Евро.

Министърът на образованието в кабинета "Орешарски" проф Анелия Клисарова, работодателските организации и синдикатите подписаха през 2014 г колективен трудов договор, според който от 01 септември 2014 г се променят минималните основни заплати на учителите, педагогическите специалисти, директорите и помощник-директорите. По силата на този договор заплащането на старши учител и старши възпитател от 01 септември м.г възлиза на 555 лв, а за главен учител и главен възпитател – 590 лв, т.е. днес в България старши учител получава по 3 415 Евро годишна заплата, а главен учител – 3 630 Евро годишна заплата. В Холандия например възнаграждението е 70 458 Евро, а в Германия – 69 646 Евро.

/Вижте в таблицата годишната заплата на старши учители в държави от ЕС. Данните са предоставени от Европейската Комисия./

В съседната Румъния годишната заплата за същите позиции е в размер на 8 132 Евро.
Положението в България със заплатите на помощник директорите, директорите на училища, детски градини и обслужващи звена е напълно аналогично с горепосочените данни. Данните на Европейската комисия са ясни. Българският учител е в пъти по-беден от своите западни колеги.

В 42-то НС АТАКА предложи повишаване на минималната заплата в България, спрямо минималната средноевропейска. Това предложение бе отхвърлено от ГЕРБ, БСП и ДПС. В 43-то НС АТАКА отново предложи тази своя инициатива, но получава отпор от всички останали парламентрано представени партии. В тази връзка трябва да си зададем въпроса дали на българския учител не му харесва да е 20 пъти по-ниско платен от западния си колега, щом отново избира тези, които са го докарали до просешка тояга и въздига на власт тези, които не желаят да увеличат неговата заплата.

Нека да завършим с още една мисъл на бившия директор на ЦРУ Алън Дълес: "Много малко хора ще се досещат или даже ще разбират какво става. Но такива хора ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за измет на обществото."
Ние от АТАКА се досещаме, затова берем горчивите плодове на борбата ни за България. Ние сме оклеветявани и охулвани. Лепят ни фалшиви етикети, но продължаваме да събуждаме българите и няма да спрем, колкото и да е трудно.

Защото АТАКА е последната крепост на България!

/От вестник Атака/

Годишна заплата на старши учител в ЕС:
България 3 415 €
Белгия 67 631 €
Дания 66 577 €
Германия 69 646 €
Испания 43 883 €
Франция 48 131 €
Хърватска 14 212 €
Италия 38 902 €
Кипър 58 107 €
Унгария 13 018 €
Малта 23 997 €
Холандия 70 458 €
Австрия 68 730 €
Полша 11 867 €
Португалия 41 164 €
Данни: ЕК
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-03-28 08:52:42    
Обемът на китайските инвестиции в икономики на други страни ще превиши $ 500 млрд до 2020 г. По време на Азиатския икономически форум, който се провежда в страната, лидерът на Китай Си Дзин-пин заяви, че китайската икономика е встъпила в нова фаза на развитие, което ще бъде в полза на целия свят.

2. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-03-29 19:18:18    
Русия енергично възстановява своето влияние в Латинска Америка, като това предизвиква тревога в САЩ. Според изданието руската външнополитическа активност се случва не за пръв път, когато американските въоръжени сили твърдят, че нямат почти никаква информация за заплахи в региона. "Русия се стреми да лиши САЩ от влияние в региона на Латинска Америка. Москва се стреми да получи благоразположението на Куба, Венецуела и Никарагуа, за да получат достъп до техните военно-въздушни бази и пристанища. Там руските кораби и стратегически бомбардировачи биха могли да получат зареждане. Също така руските медии съобщават, че Русия ще изпрати свои стратегически бомбардировачи да патрулират в Карибско море и Мексиканския залив"- заяви ръководителят на Южното командване на Въоръжените сили на САЩ генерал-лейтенант Кенет Тово.

3. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-03-29 19:20:46    
Самолети на американските ВВС, които участват в борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава" са нанесли удар по позиции на иракските правителствени войски. Коалицията е планирала атаки срещу бойци на групировката в района на град Тикрит, но по погрешка самолетите са атакували правителствените сили. В резултат на това са ранени няколко военнослужещи.

4. Потребител: Той Е     Дата: 2015-03-29 20:49:50    
Руската икономика остави в миналото периода на паника, пише агенция Bloomberg. Миналата седмица валутните резерви на руската Централна банка са нараснали за първи път от юли миналата година и това може да убеди западните правителства, че икономическите санкции не оказват някакво катастрофално въздействие на Русия и страната не я очаква крах. В статията се подчертава, че през тази година руската рубла постепенно се укрепва, което само отчасти се обяснява с повишаването цената на нефта, освен това последната лихва от 14 % е достатъчно привлекателна за операция с валутни активи. "Един поглед на съотношението между курса на рублата и цената на нефта марка Brent доказва, че сега руската валута се укрепва по-бързо от цената на петрола – спекулантите теглят големи заеми в долари и дават кредит в рубли, което поддържа курса на рублата" – пише Bloomberg. В публикацията се отбелязва, че през седмицата от 16 до 20 март курсът на Еврото се повиши спрямо американския долар, което автоматично увеличи обема на руските златновалутни резерви с $ 1,2 млрд. Bloomberg подчертава правилните действия на икономическите структури на Русия, особено на главата на Централната банка и на Министерство на финансите. В достатъчно сложната ситуация те успяха да избягнат груби грешки и да запазят икономиката на Русия отворена, отбелязва изданието. Русия остава крупна пазарна икономика, която не може да бъде разрушена с помощта на няколко скромни ограничения. Всичко това прави Русия недооценена съкровищница от възможности, обобщава Bloomberg.