Прегледи: 1950 - Коментари: 7
Сидеров: Американците стоварват биологично и химическо оръжие у нас/ +18

Сидеров: Американците стоварват биологично и химическо оръжие у нас/ +18

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров представи в Народното събрание за обсъждане проекторешението на националистите за прекратяване на Споразумението между правителството на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 26 април 2006 г.

По силата на подписания договор, страната ни предоставя за ползване на въоръжените сили на САЩ напълно безплатно четири български военни бази на наша територия, а именно полигона в Ново село - за обучение на сухопътни сили, военновъздушната база в Безмер - за транспорт на сили и техники за обучение, военновъздушната база в Граф Игнатиево – за транспорт на сили и техника и складовата база в Айтос. Контрактът е подписан от тогавашния държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс и външния министър на България Ивайло Калфин.

В деня на подписването на споразумението единствено АТАКА организира протестен митинг, изразявайки своята позиция за неразполагането на чужди военни бази на българска територия. Въпреки споразумението е ратифицирано от българския парламент на 26 май 2006 г, а цялата парламентарна група на АТАКА гласува "против" разполагането на американски военни бази и формирования в страната ни.

Разполагането на чужди войски и бази на територията на страната ни през 2007 г е едностранен политически акт на правителство на БСП, ДПС и НДСВ. Това решение на правителството на Сергей Станишев не е подложено на обществена дискусия и не се провежда референдум, чрез който да се узнаят обществените настроения и желания относно разполагането на 4 американски военни бази на наша територия.

Сидеров даде като пример Окинава – Япония, където чрез обществено допитване, жителите на азиатския град отхвърлят плановете за изграждане на американска военна база, а японското правителство се съобрази с резултата от референдума. Лидерът на АТАКА посочи още, че американското правителство заплаща над $ 10 млрд годишно за наем на бази по света, а единствено в България те се дават безвъзмездно.

Сидеров призова народните представители да отчетат сегашната геополитическа обстановка, защото 2006 г не е имало такова напрежение, а днес виждаме нещо много опасно - в България /гара Зимница – община Стралджа/ се стоварва американска военна техника. Националистът призова още депутатите да подкрепят предложеното проекторешение.

По време на обсъждането в пленарна зала от ПФонд заявиха, че ще подкрепят предложението. Новата им позиция обаче противоречи на гласуването им в Комисията по отбрана, където те бяха категорично "против".

"Кога сте искрени? В комисията или в залата? Смутен съм от това обръщане на мнението. Длъжни сте да обясните?“- призова Сидеров. От ПФонд така и не обясниха смяната на позициите си.

От ГЕРБ заявиха, че ползването на базите не е безвъзмездно, защото американците инвестирали в тях били $ 60 мил и имало референдум за тях. "Кога е правен референдум за американските бази в България? Кажете ми датата. Никога не е правен. Защо лъжете"- попита Сидеров.

Лидерът на АТАКА припомни, че 2006 г е направил многохиляден протест срещу базите и е гонен и бит от полицаите. Той допълни, че сега ГЕРБ се е съюзил с тези, които са съсипали българската армия, нарязали са танковете и ракетите.

"Ние сме на своето място и сме последователни. Вие от ГЕРБ се опитвате да вадите от 10 кладенеца вода, за да оправдаете своето васално поведение. Защото нищо не може да оправдае това, че сте дали 4 бази, както и да ги наричате – бази или съоръжения, защото това няма никакво значение. Това са американски бази и вие много добре знаете, че там не можете да надникнете дори, защото няма да ви разрешат вашите обичани партньори, американците. Могат да вкарат каквото си искат там. Сега донесоха биологично и химическо оръжие от Холандия. Могат да вкарат абсолютно всичко"- категоричен бе Сидеров и заяви, че удължаването на пистата в Безмер за $ 10 мил, с което толкова се гордеят управляващите, ще се използва за да излитат оттам самолети с оръжие за Украйна.

От своя страна Илиан Тодоров заяви, че ГЕРБ са излъгали, че проекторешението не е внасяно преди. Националистът каза още, че ГЕРБ лъже, че за базите се плаща и цитира доклада на Департамента на САЩ по отбрана, където е описано, че на България не се плаща наем. Тодоров допълни, че за разлика от България за американската база в Киргизстан се плаща наем от $ 60 мил, и са направени инвестиции за още над $ 1 млрд.

"Тези бази са опасни за България, те ни въвличат във война. Договорът трябва да бъде прекратен. Предложихме го октомври 2014, сега отново го предлагаме"- завърши Тодоров.

До гласуване в зала не се стигна.

/От пресцентъра на Атака/
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-04-01 18:34:14    
Германското правителство днес прие законопроект, който налага толкова много ограничения, че на практика забранява използването на спорната техника хидравлично разбиване за добив на шистов газ. Текстът "не позволява дейности, които досега бяха забранени, а напротив – налага забрана върху действия, които досега бяха позволени, запълва юридическите пукнатини и установява стриктни правила там, където не е имало ясна регламентация"- заяви говорителят на германския канцлер Ангела Меркел. Законът забранява технологията в конкретни райони, за да защити питейната вода, здравето на хората и природата, и налага общи ограничения за използването на фракинга, посочи и Министерството на околната среда.

2. Потребител: Трън в таза на герберасти     Дата: 2015-04-01 19:01:47    
България посреща около 500 000 рускоезични туристи през летния сезон. Миналата година по това време е имало записани около 100 000 туристи от тези 500 000, останалите 400 000 са се записали през месеците април и май - непосредствено преди сезона. Сега поради неблагоприятните условия имаме около 10 – 20 000 записани туристи. Това заяви доц Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненската туристическа камара. Той посочи, че остава другите да бъдат "купени", както казват туроператорите, с различни промоции, бонуси и други през оставащите месеци до началото на сезона. "Пък и през самия сезон ще продължи привличането на туристи – юли и август със записвания в последната минута. Ще трябва да се търсят руските и украинските туристи защото един спад от например 100 000 души трудно ще бъде компенсиран от западните пазари. Важните туристически борси в Москва и Киев минаха, но няма нова информация. Това, което се знаеше преди борсите, че ситуацията е неблагоприятна, тази информация си остава"- посочи още доц Маринов. Той допълни, че никой не може да каже колко точно туристи ще дойдат през лятото в България защото всички чакат. "Чакат руските туроператори да се раздвижат крайните клиенти, чакат и хотелиерите. Никой не може да каже, всеки хотел знае себе си, но тези хотелиери, които са ориентирани към руския пазар, твърдят, че към момента записванията са много ниски и информацията, която имат, е доста неблагоприятна в сравнение с миналата година, когато имаше 100 000 записвания, а тази година 20 000. Тава е около 80 % спад, ако се доверим на цифрите"- каза още Стоян Маринов.

3. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-04-01 20:50:39    
В Маями, щата Флорида, е бил застреля единият от синовете на генералния консул на Канада, а вторият е задържан, съобщават от полицията, предаде вестник. Според информацията двамата синове на генералния консул на Канада в Маями Роксан Дюбе – 15-годишният Марк и 17-годишният Жан – възнамерявали да ограбят местни търговци на наркотици. При започналата престрелка били убити Жан и един наркодилър.

4. Потребител: Хитлер + Путин = Путлер     Дата: 2015-04-01 21:19:09    
Сегашното ръководство на Русия ще остане в историята ѝ, като най-глупавото, вредно и отблъскващо. Да постигнеш световно единодушие, че си нежелан, противен и лъжлив не всеки може да постигне. Няма съсед на Русия, който да не иска тя бъде дълбоко изолирана и възпряна от НАТО и вече и от ООН.
Поне им отива на руснаците да са Световен провал №1. Недостижими в справедливото отвращение на целия демократичен свят. Това е факт, а натискът срещу предизвикалата всеобщо недоверие страна ще расте все по-силно и безвъзвратно.
Жалко за наивниците, вярващи, че глупавите ще управляват умните. Няма начин.

5. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-04-01 21:43:30    
Соросоидите си мечтаят, че Путин ще падне. То и на коча мъдете се клатят, ама не падат. Путин побеждава във всички континенти и събира нови съюзници - Турция, Иран, Египет, Пакистан, Унгария, Кипър, Гърция, Италия, Индонезия, да не говорим за страните от БРИКС, враговете на САЩ от Латинска Америка, Азия и Африка. Затова злобата на соросоидите се умножава, равно на засилването на Русия.

6. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-04-02 15:22:56    
"Нова ера" настъпва в щата Калифорния. Това обяви губернаторът Джери Браун, а думите му идват във връзка с настъпилата суша там. Исторически ограничителни мерки върху използването на водата са наложени от местното управление. Те са задължителни за всички граждани в района. Целта е използваното количество вода да спадне с 25 % и в следващите 9 мес да бъдат спестени милиони тонове вода. "В нова ера сме. Забравете за малките зелени градинки пред къщите ви, които изискват всекидневно, напоително поливане. Това остава в миналото"- коментира Браун. "Историческата суша изисква безпрецедентни мерки"- добави още губернаторът, който направи изявлението си до станция за следене на снеговалежите в планината Сиера Невада до езерото Тахои. "Стъпили сме върху суха земя там, където би трябвало да газим метър и половина сняг"- добави той. Из Калифорния вече могат да бъдат видени различни табели, a една от най-разпространените е "Молете за дъжд."

7. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-04-03 08:44:21    
Няколко американски и британски военнослужещи са загинали по време на учението "Степен орел 2015", което се провежда на територията на Казахстан. Все още няма информация за причините, довели до инцидента. В мероприятието, което ще завърши на 17 април, участват военни подразделения от Казахстан, САЩ, Великобритания, Северна Ирландия, Турция, Киргизстан и Таджикистан.