Прегледи: 1779 - Коментари: 9
ЕДИНСТВЕНО ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ЩЕ ВЪРНЕ ДЪРЖАВНОСТТА

ЕДИНСТВЕНО ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ЩЕ ВЪРНЕ ДЪРЖАВНОСТТА

РЕФЕРЕНДУМЪТ – ОСНОВНО СРЕДСТВО НА СЪВРЕМЕННАТА АНТИКОЛОНИАЛНА СЪПРОТИВА

Хиляди граждани ежедневно в цялата страна се включват в националната подписка инициирана от политическа партия АТАКА с искане за провеждане на всенародно допитване с въпрос: Желаете ли прекратяване членството на Република България във военната организация – Северноатлантически пакт – НАТО?
/На снимката: Пред Съдебна палата - Варна/

През последните 10 г, откакто българския национализъм е на политическата сцена, чрез парламентарното представителство на партия АТАКА се оказва, че най-големият враг на съвременната национална кауза е доверието към политическата система като цяло. Основните парламентарно представени партии на прехода, с помощта на наши и чужди агентурни служби добре се погрижиха в своята рушителна за българската държава дейност по обезсмисляне участието на гражданите в изборния процес. По този начин те превърнаха класическата представителна демокрация в олигархична диктатура. В тази връзка се роди и популярния за последните години анархистичен лозунг: "Ако изборите означаваха нещо, то на часа щяха да бъдат забранени."

Тази добре смазана машина за манипулация на общественото мнение практически произведе политическа култура, която безпогрешно бетонира статуквото. Този модел на управление всъщност работи по един и същ начин във всички страни с чисто представителна демокрация, която се явява пряк израз на неолибералното англосаксонско олигархично управление.

За какво точно става дума? На масовия потребител на политически идеи му се предлагат най-често две основни или повече партии, които чисто формално се сменят в управлението чрез избори и така се създава илюзията за наличието на демократичен процес. В действителност обаче такъв отсъства, защото реалната власт е съсредоточена в надпартийни и транснационални икономически лобита. Въпреки, че гражданите формално имат право през 4 г да избират своите управници те не разполагат с каквито и да са механизми за упражняване контрол над техните крайни политически решения, след като веднъж са получили доверието на избирателя. Така реалната власт се съсредоточава в кукловодите – олигарси, които почти на 100 % диктуват управленските действия на поставените от тях министри, президенти или народни представители.

Това е система, която напълно парализира всякаква възможност за изграждането на социално справедлива държава, управлявана от пронационално правителство, което да взема своите политически решения основно в угода на суверена – народа. Това реално отсъствие на демократичен процес управляващите и обслужващите ги средства за масова информация го наричат "придържане към евроатлантическите ценности". Те били неоспорими и във връзка с тях не се допуска дискусия в обществото. Ето как на дела представителството възпроизвежда диктаторски режим с елементи на тоталитаризъм. В случая показател за това е наличието на водеща държавна идеология, към която участниците в политическия процес са задължени да се придържат /евроатлантизма/.

Всичко това създава един порочен кръг във властовите взаимоотношения: Ние гласуваме, политиците решават в полза на олигархичните структури, следва масово разочарование и неучастие в избори, вследствие на което окопалите се във властта се самоизбират, чрез организиран от тях платен и корпоративен вот. Така масовият избирател, който при нормални условия би подкрепил дадена политическа програма отказва да отиде до урната, защото вече е загубил вяра, че с гласа си може да променя случващото се в държавата в посока към идеите, които изповядва.

Тази антидемократична система си е на сто процента в сила във всички държави, управлявани по англосаксонския представителен модел. Така например, американците, които през тази година отново ще избират своя президент, по никакъв начин не биха могли да повлияят върху своето правителство в решението му да подпали поредния военен конфликт.

Такава е реалната действителност по света и у нас. Повече от 10 г България е част от агресивния военно-политически блок – НАТО, а от 01-ви януари – 2007 г страната ни е пълноправен член на Евросъюза. За тези две национално значими събития обаче никой не се е допитал до българския народ. Това си бяха решения на шепа олигарси, които в настоящия момент се представят от верните на властта медии като национален консенсус. На това място е необходимо да отбележим, че източноевропейски страни като Чехия, Румъния, Словения и Унгария се присъединяват към пакта след провеждане на референдуми. Будапеща извършва всенародното допитване на 16-ти ноември 1997 г.

Единствено автентичните български националисти в лицето на ПП АТАКА последователно вече десета година подред отстояват неотклонно идеята за радикална реформа на политическата система в посока към засилване елементите на пряка демокрация. Само тя е в състояние ефективно да ограничи властта на олигархията в полза на гражданите, респективно и на държавата като суверен. Патриотите в последните три обикновени народни събрания неколкократно внасят законопроект за изменения на съществуващия до момента тромав закон за референдумите, който заради големия брой изискуеми подписи на граждани за предизвикване на допитване създава сериозни препятствия пред възможността за реализирането на подобно пряко участие на народа в политическия процес. През тези години националистите с предложения в парламента, както и с иницииране на подписки застават категорично зад идеята за провеждане на четири референдума: ЗА или ПРОТИВ ратификацията от страна на България на документ за членството на Турция в ЕС, ЗА или ПРОТИВ развитието на атомната енергетика у нас, ЗА или ПРОТИВ продажбата на българска земеделска земя на чужденци, та до днешната подписка, относно членството ни в НАТО. Партия АТАКА бе отново единствена в подкрепата си за правото на жителите на полуостров Крим чрез референдум свободно да се самоопределят.

Именно в тази връзка кампанията по събирането на необходимите 500 хил подписа притежава много по-широк смисъл от този – на конкретния въпрос относно членството в НАТО. Посланието тук е повече от ясно и категорично: С призива от страна на политическа партия АТАКА към гражданите за активно включване в подписката недвусмислено се заявява, че връщането на доверието в политическия процес, както и излъчването на едно действително демократично и национално управление е в ръцете на самите нас. За да бъдем свободна и суверенна страна ние сме длъжни като граждани на Република България масово да заявим своята воля към политиците да се допитват до нас за всеки един национално значим въпрос.

А не да изпълнява нарежданията на задкулисните играчи, които през 4 г, а понякога и по-малко си ги подхвърлят като шахматни фигури.

Александър Атанасов - политолог
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-05-20 08:42:29    
Директорът на руския медиен регулатор "Роскомнадзор" Александър Жаров е предупредил компаниите "Facebook", "Twitter" и "Google" за възможността да им бъдат наложени санкции в случай, че продължат "противозаконните си действия" и нарушения на руското законодателство. Според руския вестник, става въпрос за "глоби и блокиране на страници с противозаконна информация". Официалният представител на "Роскомнадзор" Вадим Ампелонски е потвърдил изпращането на писмата. По негови думи "подобен род писма са постоянна практика в общуването с чуждестранни интернет-компании". Той е изразил надежда, че в този случай компаниите ще реагират и ще изпълнят исканията, които руския медиен регулатор нееднократно им е отправял, пише още изданието.

2. Потребител: Ботев за руските орки     Дата: 2015-05-20 14:36:19    
Жалостни слухове достигат до нас из русска Бессарабия, т. е. из оная обетованна земя, в която една част от нашият народ намери прибежище в страшните години на своите страдания. И там, както и на сяко друго място, българинът е биен, обезчестен, излъган, съсипан и наказан по законът на варварският деспотизъм! „Кажете ни, пита един наш приятел из Комрат. виждате ла вие край на българските страдания? В Турция ни мъчаха и предаваха едно време като скотове, а днес душат сяко едно стремление кам човечески живот; в Ромъния ни преследваха и продаваха на Турците, а днес с още по-голяма енергия ни лъжат, експлоатират, обират и отнемат сяко едно средство за съществование; Сърбия ни е лъгала със своият шарлатанствующи патриотизм в продължението на сичкото свое съществование и още дълго време ще да ни лъже и ще да са ползува със силите, с доверието и с глупостта на нашите неразбрани патриоти; а Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност“ и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение. Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село (?) казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял“, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея! Кажете ми после това не ще ли нашият народ да заеме мястото на евреите в Европа? Не е ли сичкото това знак, че тоя народ са смяташе и сега даже са смята за стока, с която секи има право да са обърща както иска? На нашите викове за свобода, на нашите стремления за братство и за съединение със славянете и на нашите трудове за прехраната на тирането никой почти не обърща никакво внимание. – Първата рекрутация, която правителството прибърза да направи по колониите, има твърде печален исход. Правителството натовари 1,000 души български момци в един твърде веран вапор и ги испроводи на Кавказ в такова зло време, щото от бурите вапорат потъна в Черното море и нашите отидоха да защищават от рибите своето ново отечество. Нашето правителство е запретило входът на сичките български вестници в държавата и целта на това е "да са не раздражават духовете.“ Видите ли какви прекрасни мери употреблява защитницата на славяните, за да еманципира своите едноплеменници и едноверци? Какво ще да кажете против това?“ – Ние не ще да кажеме нищо друго, освен това, че секи човек и секи народ тегли от умът си. Кой ни е крив когато ние със своето воловско търпение в сяко едно отношение са стараем да докажем, че сме родени за тояга. „Трай душо, черней кожо!“ е девизата на нашият живот.
Публ. във в. „Знаме“, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51.

3. Потребител: 13     Дата: 2015-05-20 14:45:17    
Георги Стойков Раковски е идеолог, стратег и организатор на националната революция. За краткия си 46-годишен живот Раковски се изявява като пламенен журналист, фолклорист, историк, поет, писател и остава в народното съзнание като символ на пробудилия и възраждащ се български дух. През 1859 г. на страниците на вестник „Дунавски лебед” предупреждава българското население да не се поддава на руската пропаганда и да не се преселва в Русия. Той е осъзнал двуличната антибългарска политика на Русия, която при всеки удобен случай през многото руско-турски войни, като злоупотребява с православието чрез празни обещания и насилствени депортации обезбългарява много български области. Той пръв от всички съзира опасността и предупреждава – „Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти” и още „От тях времена се нахождат чак в Харковската губерния множество заробени Българи, които още не са си изгубили съвсем езика; тия са днес крепостни роби, които ги продават притежателите им (спахии) един другиму си като овци и говеда!”

И днес след повече от 150 години написаното от великия българин е актуално.

За него Захари Стоянов написа: „А кой е Раковски - срам ще бъде за всеки българин, ако не отговори, че той е българско светило, че той се е мъчил и трудил за България цели 25 години, че миналата година му се донесоха костите в София, на които се поклони целият български народ. Тоя Раковски е написал брошурата под заглавие: „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", която брошура днес предлагаме на читателите. Тая брошура е написана в 1859 г., когато е почнало преселението на Видинските българи, печатана е за първи път в „Дунавски Лебед" като подлистник. Тя е писана в такива времена тъжни и усилни, когато България е била неизвестна, когато сме нямали княжество, войска, Сливница, Пирот, когато само той, един Раковски, е бил защитник на България. В такива тежки времена той пак не е казвал: „не му е времето, трябва да се помълчи, да не закачаме Русия", както днес обичат да философствуват нашите дипломати. Поклон върху праха на великий български мъченик, че и в днешните времена можем да си послужим с неговото име. Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и пр., са били против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаели, че нейний камшик повече боли от турския... „

4. Потребител: Еврогей     Дата: 2015-05-20 15:01:27    
Е, какво се получи като тръгнахме срещу Освободителката Русия? 3 национални катастрофи, загуба на близо 1/2 от територията ни и сега - Еврогейско робство, безработица, мизерия и простащина - начело със селянчето от Банкя.

5. Потребител: Трън в таза на герберасти     Дата: 2015-05-21 16:19:54    
През 2013 три български региона са били сред най-бедните в ЕС. Данните на Евростат сочат, че през този период брутният вътрешен продукт на глава от населението в регионите в ЕС е варирал между 27 % до 325 % от средното за Съюза. БВП в българските райони Северозападен, Северен Централен и Южен Централен са били респективно 30 %, 31 % и 32 %. Най-богат е бил регионът Вътрешен Лондон във Великобритания с БВП 325 % от средното за ЕС. Следват Великото херцогство Люксембург /258 %/, Брюксел в Белгия /207 %/, Хамбург в Германия /195 %/, Грьонинген в Холандия /187 %/, Братислава в Словакия /184 %/, Стокхолм в Швеция /179 %/, Ил дьо Франс във Франция /175 %/ и Прага в Чехия /173 %/. Регионът с най-нисък БВП е френският Майот /27 %/. Следват българските райони Северозападен /30 %/, Северен Централен /31 %/ и Южен Централен /32 %/. Североизточният регион в Румъния е имал БВП на глава от населението 34 %.

6. Потребител: Милен     Дата: 2015-05-24 18:22:14    
Отметим, что македонская нация была создана в ходе процесса насильственной "болгаризации" сербского населения Македонии во второй половине 19 — первой половине 20 веков. Тогда в самой Македонии никаких македонцев не было: были болгары и сербы. - See more at: http://www.pravda.ru/world/europe/balkans/18-05-2015/1260358-makedonia-0/#sthash.Ei1BWG9r.Xjle019b.dpuf

7. Потребител: Милен     Дата: 2015-05-24 20:11:54    
« -: 09 Март 2009, 23:11:23 »

Скопие. Русия и Сърбия подкрепят изпълнението на решението на Европейския съд за правата на човека в Страсбург за регистриране на партията ОМО "Илинден - ПИРИН" от страна на България, а Гърция и Кипър го блокират. Това съобщи македонската тв "Сител", позовавайки се на свои източници в Страсбург. Това станало ясно на сесия по-рано тази седмица на Комитета на министрите в Съвета на Европа. На нея не било поискано изрично от България да изпълни съдебното решение за регистрирането на партията ОМО "Илинден - ПИРИН" поради липса на консенсус. На срещата Русия и Сърбия настоявали да се приложи правосъдието докрай, а не само чрез плащане на глоба. Гърция и Кипър подкрепили България срещу искането на Македония. Останалите 40 страни членки на Съвета на Европа не поискали за усложняват влизането на България в ЕС на 1 януари 2007 и не взели страна, посочва тв "Сител".

8. Потребител: 13     Дата: 2015-05-28 16:38:59    
Нищо не издава впрочем присъствието на Агенцията, несъществуваща сякаш никъде другаде, освен в публикуваните обяви
"Пуин е гений!", "Украинците са фашисти", "Европа е в упадък" - Людмила Савчук изброява една след друга темите, по които е писала в редиците на армията "тролове", натоварени от Кремъл да разпространяват руската пропаганда в интернет, пише Марина Коренева от Франс прес.

Трийсет и четиригодишната рускиня с големи очи и черни къдрици твърди без заобикалки, че е била войник в информационната война, водена от руската власт - получила тази работа от мистериозната "Агенция за интернет проучвания".

Безобидни обяви за работа, качени на специализирани сайтове, предлагали длъжности като "редактор" или "контент мениджър". На www.hh.ru - един от най-популярните подобни сайтове в Русия, последната е публикувана на 17 март.

Желаещите са поканени да изпращат CV на същия сайт; Агенцията за интернет проучвания поема ангажимента да се свърже с кандидатите. Но те получават вече само стандартен имейл, че молбата е регистрирана, установи АФП.

Людмила Савчук обаче е работила два месеца - до март 2015 г., за тази "агенция", разположена в безлична сива сграда на ул. "Савушкин" в жилищен квартал в северната част на Санкт Петербург.

Мъжът, провел с нея краткото интервю за работа, се представил само с малко име - Олег. Попитал за начало: "Какво мислите за нашата политика в Украйна?".

"Поблазних се от заплатата, също като мнозина други", признава тя - майка на две деца, две- и четиригодишно. Там плащали месечно по 40-50 хиляди рубли (от 650 до 810 евро) - прилична сума за втория по големина град в Русия.

Така Людмила станала част от екип "информационни тролове", сърфиращи из интернет, за да разстройват работата на мрежовите дискусионни форуми, като ги претоварват с постове, възхваляващи руския президент и неговата политика, и същевременно се гаврят с неговите критици. Използването на такива "тролове" стремително се разширяваше от година насам успоредно с конфликта в Украйна и кризата между Русия и Запада.

На Людмила било възложено да поддържа редица блогове в Живой Журнал, livejournal.com - виртуална платформа, на която се представяла ту за домакиня, ту за студентка или спортист. Във всеки от блоговете си помествала положителни статии за живота в Русия, придружени с по някой политически намек. Друга част от работата й било да оставя коментари из дискусионните форуми и новинарските сайтове - средно по стотина на ден.

Всяка сутрин й спускали "задачите" за деня - списък от теми, които да коментира, плюс основните идеи, подлежащи на разпространение.

"Трябваше да тълкуваме всяко събитие така, че да буди възторг от политиката на правителството и на Владимир Путин", разказва тя.

"Украйна одобри реформен план с цел да получи помощ от МВФ. Основна мисъл в коментарите: за украинското правителство военните нужди са по-важни от тези на гражданите", четем в инструкции за поредната мисия, които младата жена показва на екрана на своя смартфон.

От голямо значение била ротацията на персонала.

"Работата е тежка, трябва да се пише страшно много и мнозина ги уволняваха - не бяха компетентни или им липсваше дар слово, за да поднасят тези идеи", обяснява тя.

Повечето служители били млади, често пъти студенти: "Бяха напълно безразлични към политиката и приемаха нещата с голяма лекота. За тях всичко беше просто начин да изкарат пари".

Из просторните коридори обаче младата жена срещала и по-възрастни, ентусиазирани колеги. "Някои виждаха в тази работа истинска мисия, но те не бяха много", уверява тя.

Мястото е строго охранявано. Никой не влиза тук без насрочена среща, заканва се местен гард и отказва да говори повече. Нищо не издава впрочем присъствието на Агенцията, несъществуваща сякаш никъде другаде, освен в публикуваните обяви.

Другите служители не са по-словоохотливи. "Нищо не знам. Бързам, извинете", прошепва ни поредната девойка на излизане от сградата.

Независимите медии в Русия обаче са публикували неведнъж материали във връзка с "Агенцията за интернет проучвания".

Според опозиционния всекидневник "Новая газета", успял да внедри там своя репортерка през 2013 г., на мястото работели 400 души.

"Някои се страхуват. Има камери навсякъде. Други не смятат тази работа за нещо безчестно и срамно", въздиша Людмила. Тя издържала обаче само два месеца и напуснала, защото й писнало "да лъже".

9. Потребител: Zbignev Bjejinski     Дата: 2015-06-11 20:23:28    
1919:1911 юни, 2015
Война или земетресение ли са причината 1/3 от народа да напусне Родината?
Преди 25 години на днешния ден младата демокрация в България чува първите резултати от проведените на 10 юни първи демократични избори – БСП/БКП води. Но въпреки първоначалното разочарование всеки вярва, че това ще е „Последен валс“ със старата госпожа.

Четвърт век по-късно обаче надеждата съвсем си е събрала багажа и мечтае за последен валс, но с Родината. Авторът на незабравимия хит от зората на демокрацията – композиторът Александър Кипров, разтърси социалната мрежа със свое тъжно откровение, което на днешния ден е повече от актуално.

Ако имате мечти, планове, носталгия – забравете!

Ако имате здраве – ще ви го вземат.

Ако имате пари – ще ви оберат, възможно е и да ви убият.

Ако имате носталгия – вече не е същото, и никога няма да бъде.

Ако имате надежди – ще ви ги пречупят.

Ако сте оптимисти – ще станете депресирани песимисти.

Ако имате здрави нерви – ще станете доста бързо шизофреници.

Ако имате хъс за успех- родната злоба и завист ще го прекършат.

Ако имате талант-ще го смачкат и прегазят.

Забравете химерите! България е, и ще си остане, държавата на хитреците, тарикатите, безделниците, мошениците и безинициативните хора.

Чули ли сте на слепи хора някъде да дават плесенясали храни, само защото не виждат?

Чули ли сте някъде да убиват старци, за да им вземат 50 -те стотинки от портмонето?

Чули ли сте някъде в родилни домове да бият новородени, а по шосетата да ги газят като на компютърни игрички? Що за урод трябва да си за да трепеш кучета, котки, коне – „домашни любимци“, търсещи човешка закрила, за удоволствие?

Най-боли, когато мечтите и илюзиите се разминат драстично с реалността…

Колко ли болка и разочарования трябва да преживее човек, за да стигне до тези апокалиптични заключения?

Война или земетресение ли са причината 1/3 от народа да напусне Родината?

Кой бяга от хубавото – 1/3 от един народ избяга.

А тези, които апелират към сънародниците ни емигранти да се завърнат, разполагат с пари и по 6 месеца живеят извън България.

А престъпниците и бандитите чакат да умрат и малкото останали свестни хора, за да си направят държава по собствен модел…

Ако не ми вярвате – върнете се завинаги в България!

УСПЕХ И БОГ С ВАС !!!