Прегледи: 1777 - Коментари: 3
Българското злато: 7 млрд лв за "Дънди", само 70 мил за Българско!

Българското злато: 7 млрд лв за "Дънди", само 70 мил за Българско!

Десислав Чуколов: 7 млрд лв за "Дънди" от златодобив, само 70 мил лв за България

Каква е печалбата до момента на чуждестранното дружество "Дънди Прешъс Метълс", което добива злато у нас?

Какви са ползите за страната ни, какви суми са постъпили като концесионни такси, както и от данъци, свързани с тази дейност? Това попита зам.-председателят на АТАКА Десислав Чуколов министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на извънредния парламентарен контрол във вторник.

Чуколов заяви, че една от най-грижливо пазените тайни в България е именно реализираната печалба от дейността на това дружество. "Както знаете, от партия АТАКА винаги сме настоявали пенсиите и заплатите в България да бъдат съпоставими с тези в Европа. За да е така, в българската хазна трябва да влизат колкото се може повече постъпления. Кажете какво струва на България отдаването на тази златна концесия, за която говорим от години" - настоя да разбере националистът.

Теменужка Петкова отговори, че няма информация за печалбата на дружеството от групата на "Дънди прешъс" в министерство на енергетиката. Относно ползите за страната тя заяви, че за находище Челопеч с концесионер "Дънди Прешъс метълс" концесионните плащания от 1999 г до 2014 г са в размер на 69 859 394 лв. без ДДС. За находището "Хан Крум" до момента не се дължи плащане, тъй като не е въведено в експлоатация и добив от него не се осъществява.

"От отговора ви разбрах, че по никакъв начин не контролираме дейността на "Дънди". В крайна сметка за над 10 г, в които работят на българска територия, те са спечелили 7 млрд лв, а държавата - 69 мил лв, тъй като концесионната такса е малко под 1 %" - изчисли националистът.
Той припомни резултатите от геоложките изследвания на проф Гергелчев, които показват, че в недрата на България има злато за милиарди. "Ние какво правим? "Дънди" гледат на нас като държава на третия свят. Не можем да намерим средства, които да се инвестират в златодобив и съответно печалбата да остава в България" - допълни Чуколов и за пореден път подчерта, че парите за по-високи доходи на българите ще дойдат, когато се събират надлежно по правилния начин в българската хазна.

"Но това ще го видите при едно друго управление" - заключи депутатът от АТАКА.

/От: Пресцентъра на Атака/
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-05-28 10:24:29    
Автомобилен конвой с хуманитарна помощ на руското Министерство на извънредните работи пристигна в Донецк и Луганск. Това е двайсет и осмата автоколона, която Москва изпраща за бедстващите хора в Донбас. Над сто камиона доставиха хиляда тона храни и медикаменти, с което общото количество на руска хуманитарна помощ достигна 35 хил т.

2. Потребител: Трън в таза на САЩ     Дата: 2015-05-28 17:40:57    
Труповете на 29-годишен ирландец и на 49-годишен американец са намерени в курорта Слънчев бряг в рамките на няма и един ден. Те са починали след изпиване на промишлени количества водка. Най-напред е открит младият мъж на един от плажовете в курорта. До него се въргаляли три бутилки водка. След няколко часа от администрацията на хотел в Слънчев бряг алармирали полицията, че е открит мъртъв техен гост – в стаята му. Това бил 49-годишен англичанин. Около трупа имало изпита една бутилка водка и още четири пълни, неотворени бутилки от същия алкохол.

3. Потребител: Милен     Дата: 2015-05-28 18:25:57    
http://forum.vestnikataka.bg/index.php?topic=16214.0

Кунев,това е сайт на телевизия Алфа.Виж какво пише.