Прегледи: 1794 - Коментари: 5
Защо някои учители подсказваха на матурата

Защо някои учители подсказваха на матурата

Учителската професия винаги е била една от най-почтените - както в Българско, така и по света.

Тя дава, а не взема, при това образованието у нас и в повечето страни е безплатно. А учителите, навсякъде по света са заплатени най-много като средна класа. В Българско - заплатите им са по средата, но средният българин е на практика беден вече не само спрямо средния европеец, но и спрямо средния азиатец, латиноамериканец, а често и африканец.

Практиката да се подсказва на матурите не започна от учителите. Първи се опитаха да прецакат системата по-богати, по-мързеливи и по-безчестни ученици. В началото - те бяха единици.

Тогава дойде моментът, когато към безчестен успех на Държавните зрелостни изпити се насочи "масовият" ученик. "Нима аз съм по-прост от Хасан, Асен и Ицхак" - се питаха трудолюбивите и почтени български азбукарчета /както нарича българските ученици Черноризец Храбър в "За буквите"/.

От един момент нататък в акцията за измама на образователната система на "изхода й" - т.е на най-важния и решаващ етап - се включиха НЯКОИ учители. По две причини и респектвино от два типа училища: 1/От по-слаби /тип Професионална гимназия в Ихтиман с предимно цигански състав/, за да не се разбере, че циганите често и бъкел не са научили. Същото се отнася и до училища в по-малки селища, както и до заведения с по-слаби резултати дори в големите градове - естествени според възможностите и труда на учениците. 2/От по-добри училища - за да повишат авторитета си и така да имат сигурни ученици за по-сериозни приходи /Бел.РодБг - Жалки спрямо днешните ни "демократични" милионери./.

Естествено, при абсолютно дивия капитализъм, наложен за последно от селянчето от Банкя и този тип управници, моралът в най-консервативната и най-морална система у нас - образователната - се пропука и нещо повече. Като познаваме изцяло същността на българския учител, отказваме да кажем, че той вече не е почтен. Българският учител е охулван от ученици, родители и търсещи евтини сензации медии от типа на Нова и БТВ. Българският учител зависи не от своя труд и качеството на работата си, а от броя на учениците в съответното училище. Българският учител беше доказал своя най-висок професионализъм - веднага след идването на проклетата "демокрация" нашите ученици и студенти показваха в най-елитните щатски и европейски университети и школа 2-ри резултат /след еврейчетета/ по измерими дисциплини - математика, химия, физика, биология и пр. Смея да твърдя, че такива бяха и знанията по литература и история.

Днес, същите учители "изкарват" ученици, които показват резултати на 5-то /пето/ място отзад напред спрямо останалите ученици от 47-те европейски държави! Същите учители! Дали вината е в учителите, или поне дали по-голямата вина е в тях? Не! Промени се отношението към образованието и знанията. Днес водещи са парите, успехът, това категорично показва всяко социологическо проучване.

Ето затова, заради обезчестяването, унижението, обедняването и омерзяването на българските учители, на българското образование въобще, НЯКОИ учители са се решили да си кажат: "Те всички крадат и лъжат, аз ли ще бъда, ще съм, а и бях най-простият?"

А както подчертах по-преди в статията си, българският учител даваше знания на своите възпитаници на ВТОРО място в Европа, значи: хич не е толкова простодушен и неадекватен спрямо теорията и практиката! Е, как в това вълче, иженарицаемо абсолютно нечестно "демократично" общество, българският учител ще се остави да бъде унижаван, мачкан, обиждан и УНИЩОЖАВАН като учител.

Да кажем и нещо красиво: Учениците на Христос са се обръщали към него с "Равви" - Учителю. Днес българското общество в по-голямата си част се отнася към учителите като към нещо незначително. Какво значение има, че 2 от 365 дни в годината, на 15-ти септември и 24-ти май, се сещаме, че учителският труд е един от най-нужните и важните. В света днес най-сериозни знания имат учениците от Южна Корея. Точно затова от сламени покриви по селата и най-висока сграда в Сеул на 3 /три/ етажа, сега Южна Корея е с най-динамичната икономика в света. И това го знае всеки икономист и социолог на Земята.

Е, как да спрем учителите да подсказват на матурите? Колкото и да са необходими и обмислени, наказателните МВР и пр санкции няма да пресекат нарушенията. Да, повечето български учители все още са почтени, мога да го твърдя безапелационно, но при това безморално общество при каквито и да е наказания ще има съгрешили и учители.

Никак не оправдавам учителите-подсказвачи, но ги разбирам. Изцяло съм за това, грешниците да си понесат последствията. И то сериозни последствия.

Но се питам, а питам и вас, българи: До къде я докарахме, щом и най-почтените съсловия са готови на престъпления?

Или да припомня думите на Спасителя при първото изкушение: "Не само с хляб живее човек, а с всяко Слово, което идва от Божиите уста."

Но явно, в Българско - от Президенството, през Министерския съвет и дори до училището властва Рогатият.

Димитър КУНЕВ
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Zbignev Bjejinski     Дата: 2015-06-11 20:21:43    
1919:1911 юни, 2015
Война или земетресение ли са причината 1/3 от народа да напусне Родината?
Преди 25 години на днешния ден младата демокрация в България чува първите резултати от проведените на 10 юни първи демократични избори – БСП/БКП води. Но въпреки първоначалното разочарование всеки вярва, че това ще е „Последен валс“ със старата госпожа.

Четвърт век по-късно обаче надеждата съвсем си е събрала багажа и мечтае за последен валс, но с Родината. Авторът на незабравимия хит от зората на демокрацията – композиторът Александър Кипров, разтърси социалната мрежа със свое тъжно откровение, което на днешния ден е повече от актуално.

Ако имате мечти, планове, носталгия – забравете!

Ако имате здраве – ще ви го вземат.

Ако имате пари – ще ви оберат, възможно е и да ви убият.

Ако имате носталгия – вече не е същото, и никога няма да бъде.

Ако имате надежди – ще ви ги пречупят.

Ако сте оптимисти – ще станете депресирани песимисти.

Ако имате здрави нерви – ще станете доста бързо шизофреници.

Ако имате хъс за успех- родната злоба и завист ще го прекършат.

Ако имате талант-ще го смачкат и прегазят.

Забравете химерите! България е, и ще си остане, държавата на хитреците, тарикатите, безделниците, мошениците и безинициативните хора.

Чули ли сте на слепи хора някъде да дават плесенясали храни, само защото не виждат?

Чули ли сте някъде да убиват старци, за да им вземат 50 -те стотинки от портмонето?

Чули ли сте някъде в родилни домове да бият новородени, а по шосетата да ги газят като на компютърни игрички? Що за урод трябва да си за да трепеш кучета, котки, коне – „домашни любимци“, търсещи човешка закрила, за удоволствие?

Най-боли, когато мечтите и илюзиите се разминат драстично с реалността…

Колко ли болка и разочарования трябва да преживее човек, за да стигне до тези апокалиптични заключения?

Война или земетресение ли са причината 1/3 от народа да напусне Родината?

Кой бяга от хубавото – 1/3 от един народ избяга.

А тези, които апелират към сънародниците ни емигранти да се завърнат, разполагат с пари и по 6 месеца живеят извън България.

А престъпниците и бандитите чакат да умрат и малкото останали свестни хора, за да си направят държава по собствен модел…

Ако не ми вярвате – върнете се завинаги в България!

УСПЕХ И БОГ С ВАС !!!

2. Потребител: Антидемократ     Дата: 2015-06-11 20:27:07    
Западът 5 века,

3. Потребител: Антидемократ     Дата: 2015-06-11 20:29:41    
Западът 5 века, като вампир е смукал кръвта на Азия, Африка и Америка. Сега 27 години смучи кръвта на Българско, а този идиот Кипров е един от убийците на Отечеството. Само смелите и умни българи ще ни спасят от Западното робство, по-страшно от турското.

4. Потребител: Трън в таза на ФАЩ     Дата: 2015-06-13 15:00:39    
Шест украински войници бяха убити и 14 ранени за последните 24 часа в Източна Украйна, където фашистката киевска хунта се опитва да извърши етническо прочистване.

5. Потребител: Милен     Дата: 2015-06-16 17:45:55    
http://novanews.novatv.bg/news/view/2015/06/14/114680/българин-основа-собствена-държава-в-тихия-океан/