Прегледи: 1629 - Коментари: 1
Славянско откриване на Музикалното "Варненско лято" 2015

Славянско откриване на Музикалното "Варненско лято" 2015 Славянско откриване на Музикалното "Варненско лято" 2015

Музиката, става въпрос за музиката, има дарбата да изказва понятията така, че те първо трябва да се почувстват.

С тези мисли и чувства посрещнахме във ФКЦентър - Варна началото на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2015. След традиционната рапсодия "Вардар" кметът Иван Портних /в присъствието на г-жа Даниела Димова - Директор на ТМПЦентър и председател на Постоянната комисия по "Култура" в Общинския съвет/ с кратко слово даде старта на най-стария музикален фестивал в Българско, основан през далечната 1926 г. Той наблегна на събитието като "характерно лице на Варна" и го свърза с предстоящата Младежка европейска столица през 2017 г.

Веднага след откриването младият маестро Йордан Камджалов заедно с още по-младия цигулар Симеон Симеонов и, разбира се, Варненската филхармония изпълниха Концерт № 1 за цигулка и оркестър пак от Панчо Владигеров. Една творба от началото на XX-ти век, с хубави музикални моменти, с типични български ритми и мелодии.

След паузата маестрото дирижира 6-та Симфония "Патетична" на Пьотър Илич Чайковски. Тъй като съм я слушал съвсем като малък, признавам, бях възхитен. Очаквах по-малко, а получих много повече. Духовното пространство на творбата е от устрема до нежността, от грандиозното до миниатюрното, от страданието до велика радост, от отчаянието до вярата и надеждата. От самото начало темата се подема едва-едва от контрабасите, сякаш както от най-малкото започва животът. Така разказът на симфонията е за трептящо гордото и уязвимо сърце, за неговата сила да надмогва над бурите и раните, да търси висотата на красивото и добро знание.

Що се отнася до музата на Чайковски, ясно се чувства, че това е Русия. Той е вложил всички свои чувства и знания за руския Дух, за неговите неизбродими пластове, сила и ярост, нежност и финес. Точно музиката, която чух тази вечер, ме убеждава, че еврейска лъжа и клевета е слухът, че Чайковски е гей. Ясна музика, изцяло в християнските ценности и закони.

На финала погледнах към лицата на зрителите. Сълзи на радост и благодарност имаше в очите на по-чувствителните, а всички не искаха да се разделят с музиката, поднесена прекрасно от Йордан Камджалов и 65-те варненски оркестранти.

Не винаги откриването на варненския музикален фестивал е хубаво, но този път се получи.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Трън в таза на ФАЩ     Дата: 2015-06-21 08:51:34    
Неизвестен мъж откри огън по небели хора, събрани на баскетболна площадка в Западен Детройт. В резултат на огъня един е загинал на място, а девет са ранени. Сред пострадалите има три жени, един 46-годишен мъж, който е в критично състояние в болница, двама младежи на 21 и 25 г, които също са в тежко състояние.Полицията на града съобщи, че по време на инцидента са присъствали и много малки деца. За щастие сред тях пострадали няма. Това е втората масова стрелба в САЩ след убийството на 9 чернокожи в Чарлстън.