Прегледи: 2672 - Коментари: 0
Наградите на "Любовта е лудост" 2009

Наградите на "Любовта е лудост" 2009 Наградите на "Любовта е лудост" 2009

Публикуваме пълния протокол с наградите от "Любовта е лудост" от Варненския Международен филмов фестивал 2009 г.:

Протокол

Днес, 03 септември 2009 г., журито на МФФ "Любовта е лудост" в състав:

Председател: Доротея Тончева - България
Членове: Йошико Минекава - Япония
Рихард Бланк - Германия

присъди следните награди:

Наградата за най-добра актриса - на Весела Казакова за ролята й във филма "Прима примавера" /Унгария, България, Великобритания, Холандия/

Наградата за най-добър актьор - на Ларс Айдингер за ролята му във филма "Всички други" /Германия/

Специалната награда на журито се дава на филма "Прима примавера" /Унгария, България, Великобритания, Холандия/ на режисьора Янош Еделени

Голямата награда "Златната Афродита" се присъжда на филма "Последната кралица на земята" /Иран/ на режисьора Мохамад-Реза Араб

Доротея каза след прочитането на Протокола, че тяхното малко и сплотено жури си е казало думата. Вече другите могат да ги критикуват.

След официалната церемония и няколко въпроса, Люси Димова оповести наградата на филмовата критика: извънконкурсния "Миналата зима" Германия на Каролине Линк.

А Вълкан Вълканов оповести наградата "Горчивата чаша" на спецове от СУ: "Четири нощи с Ана" /Полша/, на режисьора Йежи Сколимовски.

Кратък коментар на националистБг.ком: Ние не приемаме позитивната оценка на журито за иранския филм и "ПРима примавера" /за нас никаква прима/, но пък сме доволни, че "Малката Москва" остана ненаградена на варненския фестивал. За нас сред всички конкурсни филми, макар че не е никакъв бисер, най-философският, добре направен и любовен филм беше индийският "Цветовете на страстта". А иначе мнението на филмовата критика за "Миналата зима" приемаме. Но - не е лесно да си жури. Това го каза и членът на журито Рихард Бланк, един деликатен и умен човек, а и неговата колежка Йошико Минакава - че в Япония е в пъти по-трудно да се направи фестивал на такава прекрасна тема - ЛЮБОВТА!

Да обобщим - реалната оценка на фестивала е между 3 и 4. Шефът на ФКЦ и истинската душа на Фестивала Илко Раев /правият на снимката/ благодари на 103-те спонсора. Ние благодарим за 17-ти път на него и на варненския бизнес. Миналогодишната "Златна Афродита" спечели един в модата горе-долу феминистки филм на руския режисьор Станислав Говорухин с "Артистка". Затова, както каза Георги Ангелов: "тази година фестивалът се оттласна от дъното". Не точно от дъното, защото винаги е имало добри филми, но се оттласна от налаганата проамериканска мода и даде заслуженото на хуманистичното кино.
Потребител:


Коментар: